Annonce
Ugeavisen Vejle

Det oplever man ikke hver dag: Pludselig kom der et dyr svømmende

Dyret kom svømmende, da Birgit Pedersen fik tur ved Tirsbæk Strand. Foto: Birgit Pedersen
Birgit Pedersen fra Vejle fik sig en oplevelse, da hun luftede hund ved Tirsbæk Strand. Et rådyr kom svømmede. Det er sandsynligt, at dyret har krydset fjorden, mener naturvejleder Steen Hedrup.

Vejle: Naturen byder altid på oplevelser eller overraskelser, men nogle er mere spektakulære end andre. Birgit Pedersen fik øje på en af slagsen, da hun besøgte nordsiden af Vejle Fjord.

- Jeg var ude ved Tirsbæk Strand for at gå tur en tidlig morgen med min hund. Pludselig så jeg noget komme svømmede i vandet, fortæller Birgit Pedersen.

Hundelufteren fandt hurtigt sin mobil frem, og fik skudt nogle billeder.

Annonce

- Jeg kunne se, at et hoved stak op, og da dyret kom nærmere lagde jeg mærke til geviret. Det var et rådyr. En fantastisk oplevelse, siger hun.

Dyret løb ind i skoven, da det kom på land.

En farlig flugt

Den lokale naturvejleder, Steen Hedrup, hørte om en lignede episode, der fandt sted i forrige uge. Og han har også selv oplevet svømmende rådyr nogle få gange.

På et tidspunkt kom dyret ind på land. Det forsvandt i skoven, men det er langt fra sikkert, at det overlever. Det er på fremmed territorium. Foto: Birgit Pedersen

- Der kæmpes om territorier. Det er snart parringstid, og de store hanner bevarer deres territorier - og jager de yngre væk. Det kan gå hårdt for sig, fortæller naturvejlederen.

-Nogle bliver jaget helt ud i ukendt terræn; pludselig har dyret krydset jernbanen og vejen - og møder så vandet. Hvis den vender om, bliver den slået til plukfisk af ham med den store opsats, og derfor vælge nogle altså at tage flugten ud i fjorden, forklarer Steen Hedrup.

- Vi ser det med råvildt, og vi har faktisk også set det med dådyr.


Det kan gå galt for de mindste, når de store hjortedyr etablerer sig i deres territorie

Steen Hedrup, naturvejleder


Det hænder, at dyrene dør undervejs på grund af udmattelse. Dyret, som Birgit Pedersen oplevede ved Tirsbæk, vil formentlig også dø.

-  Selvom det klarede svømmeturen, er der stor sandsynlighed for, at det bliver ramt af en bil eller andet. Dyret er på fremmed land, og får ikke nok at spise, så det bliver træt til sidst. Det går galt for langt de fleste, siger Steen Hedrup.

Naturvejlederen konstaterer, at dyret - uanset om det har krydset fjorden eller ej - er ude i noget farligt. Der er tale om en flugt, som sjældent ender godt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Irmas brevkasse: Datter vil ikke spise

Annonce