Annonce
Ugeavisen Vejle

Dråben, der stadig fylder

Hvordan ”Det sorte USA” har udviklet sig og hænger sammen, blotlægger professor og leder af Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet Jørn Brøndal i et omfattende værk. PR-foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle Weekend. I denne uge anbefaler historieformilder Paul Brasso ”Det sorte USA”, et definitivt værk om en mørk side af USA's historie.
Annonce

Vejle: Herhjemme går vi særdeles højt op i politik hos vores store handels- og NATO-partner USA. Imidlertid er der meget ved det nordamerikanske samfund, vi ikke helt forstår. Set på godt 6.000 kilometers afstand er det eksempelvis svært at se, at den demokratiske vicepræsidentkandidat Kamala Harris er sort.

Hendes mor kom fra Indien, og hendes far, der selv skriver om irsk blod i årene, fra Jamaica. Men i den raceopdeling, den identitetsopfattelse som stadig gennemsyrer USA, gør blot én sort forfader, blot en dråbe sort blod, dig sort. Og hvis de sorte vælgere kan se sig selv og bliver ansporet til at stemme, kan det afgøre et præsidentvalg.

Hvordan ”Det sorte USA” har udviklet sig og hænger sammen, blotlægger professor og leder af Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet Jørn Brøndal i et omfattende værk, der netop der blevet revideret og fører historien helt aktuelt op til Black Lives Matter-bevægelsen og det aktuelle valg.

På over 400 sider fører Jørn Brøndal os gennem en spændende og gruopvækkende historie fra slaveriet, dets ophævelse, dets afløser raceadskillelsen, borgerrettighedsbevægelsen og gentagne raceuroligheder. Det gør han både med historikerens overblik og saglighed – og en udførligt noteapparat til dokumentation og videre studier – og med en indlevelse og fortælleglæde, der får historien til at udvikle sig som en sidevendende spændingsroman. Her er helte, skurke og følelser bare ikke fiktive personer, men et ægte persongalleri fra historien som Thomas Jefferson, Abraham Lincoln, Martin Luther King, Malcolm X og Barack Obama, som bliver lyslevende, stærke engagerede karakterer i fortællingen, der afmonterer myter, skrøner og fordomme med fakta. Plus en lang række fascinerende, mindre kendte personer, der ofrede nogle gange alt i deres frihedskamp.

Illustrationer og et fængende sprog bærer den lange og ofte groteske historie, der stadig bunder i landets fødsel og forfatning. Det dilemma, at der blandt landsfædrene, som formulerede, ”den indlysende sandhed, at alle mennesker er skabt lige … med umistelige rettigheder, heriblandt retten frihed” var slaveejere. Fire ud af USA's første fem præsidenter var slaveejere fra Virginia.

Nummer tre, Thomas Jefferson, der var med til at skrive Uafhængighedserklæringen, efterlyser, med Jørn Brøndals sans for at krydre sin historie med fakta og drama, i en gengivet annonce fra Virginia Gazette 14. september 1769 mulatten Sandy, der er stukket af. Og den kommende forfatningsskriver og præsident tilbyder en belønning til den, der returnerer hans retmæssige ejendom.

Annonce

En galge til hver race

Den vidende professor mestrer at finde historiske citater og ikoniske illustrationer, der sætter nutiden i relief. Og han har sans for de groteske detaljer. Som i Jim Crow-perioden, hvor man var ”lige”, men så adskilte, at selv dødsdømte hvide kunne få en separat galge, så de ikke skulle hænge i det samme dræbende reb som en sort. Højesteret knæsatte – som Jørn Brøndal skriver – doktrinen, at man var lige – men adskilte. Der var grønt lys for raceadskillelse til det ekstreme.

USA-kenderen dokumenterer, at selv efter slaveriets ophør vedblev afroamerikanerne i flere generationer at blive behandlet som andenrangsborgere og i mange år praksis afskåret fra at stemme, og at kampen for at ophæve dette amerikanske dilemma fortsat er et grundtema i USA's historie. Dilemmaet, arvesynden, eksisterer stadig tre-fire generationer efter borgerrettighedsbevægelsen, som blomstrede samtidig med gennembruddet for direkte satellittransmitterede tv udsendelser fra USA til Europa.

Historien om ”Det sorte USA” rummer mange facetter og brudpunkter. Jørn Brøndal får dem alle med og lykkes med sin ambition om, at vi alle sammen kan blive lidt klogere på USA i en omfattende fagbog, hvor man bliver grebet, og siderne flyver afsted som i en gyser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Blueskunst i Bygningen

Annonce