Annonce
Ugeavisen Vejle

Du kan ikke løbe fra din alder: Apoteket informerer

Med tiden kommer vi alle til at se ældre ud, især omkring øjnene. På apoteket kan du få gode råd, når du har behov for produkter til din hud. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Rynker og andre hudforandringer er noget, vi alle får. Men du kan gøre rigtig meget for at bremse hudens aldring. Både indefra – via din livsstil. Og udefra – via målrettet hudpleje. Apoteket informerer.

Vejle: De fleste vil gerne gøre det bedste for deres hud, og det skal man helt sikkert gøre – hver dag hele livet. Men du kan ikke løbe fra din alder, uanset hvor hurtigt du løber.

Vi er den person, vi er, og har den hudtype, vi har. Genetik har en betydning i forhold til, hvordan vores hud udvikler sig, og den del kan du ikke påvirke. Hvis din far og/eller mor har tendens til rynker, så kan du have arvet det.

Til gengæld kan du selv påvirke din livsstil og pleje af din hud. Og de to ting er nødt til at spille sammen. Hudpleje kan ikke gøre det alene. For at give huden de bedste betingelser for at holde sig ung og sund, skal du drikke masser af vand, spise sund og vitaminrig mad med antioxidanter, sørge for at få din søvn, undgå rygning, drikke med måde – og frem for alt spare på solbadning og skrue op for solfaktoren i alle de cremer, du bruger.

Huden ændrer sig med tiden

Aldringsprocessen sker primært i det midterste af vores hudlag, som hedder læderhuden. Her har vi bindevæv med fibre, små blodkar, elastin og kollagen, som i relation til aldring er to interessante komponenter.

Elastin giver huden elasticitet, og kollagen giver den styrke. Med alderen falder hudens produktion af disse to ting, og det gør huden tyndere og mere slap – og dermed mere rynket.

I takt med alderen bliver huden også mere tør. I underhuden har du et naturligt stof, der hedder hyaluronsyre, der sørger for fylde i huden.

Men når du mister fugt, opstår der tørre linjer, der bliver til rynker og en trist, træt lød. Så det er her, hudplejeprodukter med næring til læderhud og underhud har en effekt og kan forsinke aldringen.

Annonce

Daglig hudpleje

Uden at rense huden, får den ingen glæde af dine hudplejeprodukter. Rens huden om aftenen – også selvom du ikke har haft make-up på. For huden bliver snavset af pollen, forurening, støv og andre påvirkninger fra luften.

Brug derefter en serum, en øjencreme og en natcreme – alle med anti-age effekt. Om natten kan du skrue helt op for virkningsmekanismerne – fx cremens fedtindhold – uden at skele til, hvordan din hud ser ud.

Husk, at om morgenen skal du rense igen, for der sidder både overskydende creme og affaldsstoffer på din hud. Brug derefter igen en god anti-age creme – med mindst faktor 30, både sommer og vinter. For solens UV-stråler er der hele året, og de er den sikre vej til rynker.

Derfor gælder det om at blokere bedst muligt for både UVA og UVB, hvis du vil undgå rynker og andre hudskader. Andre typiske skader er alderspletter – dvs. de brune pigmentpletter, der kan komme med alderen på grund af akkumuleret påvirkning af solens stråler.

Annonce

Apotekets eksperter

Kom ind til os på apoteket, og spørg os til råd om din hud. Vi har eksperter inden for hver hudplejeserie, så du kan få den bedste rådgivning til netop dig. Når vi engang slipper for mundbind og afstand, kan du også få en scanning af din hud, så vi kan finde præcis din hudtype.

Rynker og alder

30-40 år: De første fine linjer begynder at vise sig. Man kalder dem mimik-rynker, fordi linjerne kommer der, hvor du bevæger ansigtet – fx i panden, ved øjnene og ved munden.

40-50 år: Hudens fasthed begynder at forsvinde, så linjerne i huden bliver til tydelige rynker.

50-60 år: Huden mister sin spændstighed, og den mister sin fylde, så huden bliver mere løs og slap. Overgangsalderen indtræffer, og manglen på østrogen påvirker både hår og hud.

Over 60 år: Her bliver mangel på kollagen, østrogen og fugt for alvor tydelig i form af rynker og en hud, der ser svækket ud, hvis den ikke får tilført solid næring.

Det er vigtigt, at du kan lide de produkter, du bruger. Du kan fx sagtens blande aldersspecifikke produkter på tværs. Så selvom du er 55, kan du sagtens få glæde af en creme til 45-årige.

Skriv til apoteket

I et samarbejde med Vejle Løve Apotek bringer Ugeavisen Vejle information fra apoteket.

Læserne kan bidrage med emner ved at kontakte apoteket på mailadressen: brevkasse@apoteket.dk

Alle emner, som vedrører apotekerbranchen, er velkomne; alt fra medicinopbevaring og hygiejne til allergi og prævention.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Skyttehuset får livvagt

Annonce