Annonce
Ugeavisen Vejle

Eliksir for sjælen: En sheltertur med ungerne

Johanne og Birk keder sig ikke ude i naturen. Og da slet ikke, hvis de finder en gynge. Foto: Lars Saugbjerg
Danskerne - og især børnefamilier - er vilde med at overnatte i shelter. På lejrpladsen ved Kvak Mølle mødte avisen to familier.
Annonce

Vejle: Kokken er 8, og solen er for længst stået op. Fuglene kvidrer - og duften af kaffe, ristet brød og bålrøg rammer næseborene, da Ugeavisen kigger forbi shelterpladsen ved Kvak Mølle i Vejle Ådal.

To familier har overnattet i de små, åbne træhytter og er i gang med at tilberede dagens første måltid. Stemningen er afslappet, og alle har - trods en lidt kølig nat - sovet godt.

- Det er første gang, vi har børnene med på sheltertur. Men ikke sidste gang, konstaterer de to familier hen over morgenbordet.

At sove med naturens lyde omkring sig, mærke den friske luft og den nære kontakt med dyre- og plantelivet, ja, det er en oplevelse, der er helt speciel og som flere og flere prøver.

Antallet af personbookninger på landets store lejrpladser stiger år efter år. Første halvår 2018 lød tallet på 81.000. I år er det vokset til 108.415 bookninger, oplyser Naturstyrelsen.

I Vejle har kommunen i år allerede registreret 2554 bookninger. I 2018 lød tallet på i alt 1627.

Via udeliv.vejle.dk og Naturstyrelsens hjemmeside kan du hurtigt få et overblik over de mange overnatningsmuligheder i det fri.

Annonce

En enkelt overnatning

Morgenmaden smager ekstra godt i det fri på shelterpladsen ved Kvak Mølle. Der er god tid til at nyde den, og mændene sørger for, at bålet ikke går ud - på kvindernes opfordring.

De to familier, Nygaard Uhre og German Thomassen, ankom klokken 10 dagen før.

-Vi har blot haft en enkelt overnatning. I går hyggede vi sammen, legede, var på gåture, lavede popcorn og skumfidusser. Det er et super sted, lyder det fra de voksne: Francesca, Christian, Katrine og Martin.

Christian Nygaard Uhre er på sheltertur ved Kvak Mølle. Han er vant til at tage på tur alene sammen med en kammerat, men denne gang er familien med. Så der skal laves lidt ekstra mad over bålet. Foto: Lars Saugbjerg

Børnene Birk, Gry, Johanne og Karl keder sig ikke. Tæt på bålhytten hænger der en gynge i et træ. Og den får ingen ro.

Annonce

Suger naturen til sig

Familierne er fra Mejsling, ikke langt fra Jerlev. Begge har shelter i deres have, så udelivet er ikke noget nyt.

- Vi bor på landet og elsker naturen, fastslår de.

Nu er ungerne gamle nok til at komme med ud.

- En tur i shelter er gratis, man kommer lidt væk hjemmefra, det er nærværende og afslappende. Det er en rigtig god måde af være sammen på.

Aftensmaden stod på hotdogs. Familierne har køletaske og et Trangia-køkken med, så der mangler ikke noget på spisebordet.

Francesca Nygaard Uhre og Gry ved morgenbordet på lejrpladsen i Vejle Ådal. Foto: Lars Saugbjerg

- Når man tager på tur med børnene, kræver det selvfølgelig lidt ekstra udstyr - og derfor er det helt perfekt, at shelterpladsen ligger tæt på parkeringspladsen. Samtidig har vi toiletfaciliteter og vand lige i nærheden, på Haraldskær Avlsgård.

Annonce

Fællesskab

Det er særligt roen, den friske luft kombineret med det sociale samvær, der hiver mange ud i naturen.


En tur i shelter er gratis, man kommer lidt væk hjemmefra, det er nærværende og afslappende. Det er en rigtig god måde af være sammen på

Familien Nygaard Uhre


En undersøgelse viste sidste år, at 60 procent af brugerne er familier med børn på fire til 12 år.

Katrine, Karl og Martin nyder at være på sheltertur. Foto: Lars Saugbjerg

- Vi oplever et fællesskab. Vi er sammen om næsten alt, der foregår på turen. Og der er ingen iPad, der fjerner fokus. Børnene har hinanden - og man behøver faktisk ikke at have noget med til at aktivere dem. De får lov til at fordybe sig i omgivelserne, i naturen. Det behøver ikke altid være Legoland eller Lalandia. Det her er mindst lige så godt, lyder det fra familierne.

- Børnene lærer, at de ikke altid skal have stimuli. De finder ud af selv at udforske og finde spændende ting i naturen, tilføjer Katrine German Thomassen.

Henvendt til børnene spørger hun: Gider I det her igen?

- Jaaa! - runger svaret i bålhuset.

Book shelters

På udeliv.vejle.dk kan du booke Vejle Kommunes shelters til overnatning, hvis du vil være sikker på at få tag over hovedet, inden du tager afsted.

Antallet af personbookninger på landets store lejrpladser stiger år efter år. Første halvår 2018 lød tallet på 81.000. I år er det vokset til 108.415 bookninger, oplyser Naturstyrelsen.

I Vejle har kommunen i år allerede registreret 2554 bookninger. I 2018 lød tallet på i alt 1627.

I øvrigt har Vejle Kommune netop sat gang i en "folketælling" i naturen. På den måde kan alle blive klogere på, hvornår der er spidsbelastning. Kommunen bruger også målingerne til at vurdere besøgstallet i forhold til promovering og forbedringer af naturområderne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Koncert i Mølholm Kirke

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce