Annonce
Ugeavisen Vejle

En dobbelt Grammy-vinder

Musikformidler Paul Brasso anbefaler boksen ”Voices of Mississippi”, der beskæftige sig med en kultur, der var med til at skabe rockmusikken. PR-foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle Weekend. I denne uge anbefaler musikformidler Paul Brasso boksen ”Voices of Mississippi” om den kultur, der var med til at skabe rockmusikken.
Annonce

Vejle: I weekenden går det løs igen. Musikbranchen stimler sammen i Californien, hylder sig selv og tildeler hinanden hæder i form af Grammy Awards. Det ender i et forudseeligt tv-show og lige så forudseelige diskussioner, om det nu var de rigtige, der fik de store, prestigefyldte og givtige priser i rock- og popgenrerne.

Men der er meget mere end glimmer i grammy. Faktisk uddeles hæder i over 80 kategorier, blandt andet værdifulde udgivelser inden for klassisk, verdensmusik, humor og lydbøger.

For eksempel fik boksen – en indholdsrig pakke med bog, cd’er og dvd – ”Voices of Mississippi” sidste år en Grammy i hele to kategorier, bedste historiske album og bedste album noter. Absolut fortjent. Det er et storværk, som samler en del af dokumentaristen William Ferris’ arbejde og afspejler den sorte, landlige kultur i Mississippi, hvor rødderne til megen af populærmusikken sugede kraft.

Forfatteren William Ferris er selv rundet af Mississippi. Han er opvokset i miljøet, uddannet historiker og har studeret i Europa, så han både formår at se kulturen udefra og leve sig forstående ind i den. Samtidig har han set det som sin mission i at tale med menneskene og dokumentere kulturen og formidle den bredt og favnende. Hans fotografier kommer tæt på menneskene, den musik, han har optaget, rummer store følelser og festlig forløsning og i sine små portrætfilm, får han menneskene til at åbne for deres liv.

Det handler ikke om kendte musikere, men om musikken som en del af hverdagen, og det handler ikke om de store politiske paroler, men om mennesker, deres stridbare hverdag, deres sammenhold, håb og fremskridt. Og om rødder, som når landmanden Othar Turner skærer rør til sine fløjter og sammen med trommeslagerne fanger lyden af Afrika.

”Voices of Mississippi” rummer såvel en kulturhistorisk dokumentation af et anderledes og forarmet, men kulturelt og menneskeligt rigt USA som et politisk ærinde; at give den sorte befolkning stemme i en tid, der stadig var præget af raceadskillelsen. Musik, film, foto og fortælling går op i en højere enhed.

Som dokumentarist og underviser på universiteter har William Ferris en samling på over 250.000 emner at trække på i en boksens bestræbelser på at blotlægge nogle af rødderne til amerikansk musik, vise dens mennesker respekt og skildre en stort set ukendt virkelighed i den syd, som mange i dag har glemt eller fortrængt.

Folkemindesamlerens kærlighed til og fortrolighed med kulturen giver adgang til historier, fotos, musik og film, for han møder folk i øjenhøjde og refererer ærligt og mundret.

Annonce

Inspiration i kælderen

Med sine dybfølte portrætter af det folkelige liv var William Ferris dog ikke den første ildsjæl, der drog ud i virkeligheden for at dokumentere kulturen i det sydlige, landlige forarmede USA. For eksempel anerkender han i ”Voices of Mississippi” påvirkningen fra musikproduceren og historikeren Frederic Ramsey, der opsøgte musik og mennesker i Mississippi ad flere omgange i 1950’erne for at dokumentere folkelige kulturliv og beskrive det i sin bog ”Been Here And Gone” fra 1960.

Grammy-vinder William Ferris priser denne bevægende bogs inspiration med mange fantasiske billeder og indfølte fortællinger fra livet i sorthvid. Tjek det selv, for det fine værk ”Been Here And Gone”, der afspejler fattigdom, hårdt arbejde og kulturel rigdom, står da klar i kælderen under dit bibliotek.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Jazzmusik i Bredsten Kirke

Ugeavisen Vejle

Klør det dernede?

Ugeavisen Vejle

Svedig blues i Bygningen

Ugeavisen Vejle

Klar til boligkigger-weekend

Annonce