Annonce
Ugeavisen Vejle

En ekstra overraskelse venter gæsterne i Givskud Zoo

Flirter den nybagte mor lige med fotografen? "Kahla" har vist sig at være en god mor, selv om hendes første unge døde af ukendte årsager. Denne gang har hun holdt den nyfødte så tæt, at det tog dyrepasserne flere uger at fastslå ungens køn. Det er en hun. Foto: Zootopia
Overraskelsen er så stor, at den også kom bag på dyrepasserne i Zootopia. Pludselig var der en ekstra gorilla i flokken. Den er vokset til ni.
Annonce

Givskud: Graviditetstester kan snyde. Selv om man får det ønskede resultat kan der godt lure en overraskelse rundt om hjørnet.

Om overraskelsen er positiv eller negativ, afhænger selvfølgelig af, hvad den, der tager testen, selv ønsker/håber. For Givskud Zootopia var overraskelsen meget positiv og ikke mindst helt uventet.

- Vi må nok sige, at det kom lidt som en overraskelse. Vores seneste drægtighedstest på "Kahla" var negativ. Og man kan ikke se på en gorilla, om den er drægtig. Men det er absolut en glædelig overraskelse, siger direktør i Zootopia Richard Østerballe.

Da graviditetstesten, eller drægtighedstesten, som det egentlig hedder, når man har med dyr at gøre, var negativ, havde ingen forventet en forøgelse i gorillaflokken. Men pludselig var der altså en ekstra i flokken.

Selve fødslen af det nye medlem i flokken var også lidt af en overraskelse. Den foregik nemlig både ude i det store anlæg og i løbet af dagen. Datoen var 16. april 2020, som også var Dronning Margrethes 80 års fødselsdag.

Gorillaflokken er nu på ni

  • Flokkens alfahan er sølvryggen ”Kipenzi”.
  • Flokkens hunner er ”Minnie”, ”Chuma”, ”Kahla” og ”Mawenzi”.
  • Flokkens spilopmager er den unge han ”Yeba”.
  • Flokkens unger er ”Nuru”, ”Kijani” og den nyfødte hun.
Annonce

Født i det fri

- Vi har aldrig oplevet, at gorillaerne føder udenfor. De plejer at gøre det om aftenen og natten, hvor der er fred og ro indenfor i stalden, siger Richard Østerballe.

Men denne gang foregik det altså i det fri. Da dyrepasseren lukkede flokken ind, kom hunnen "Kahla" gående bagerst - og hun bar på en lille nyfødt unge.

- Det så vist rigtig fint ud, da hun kom bærende på den lille, for lige bagved gik vores unge han "Yeba" med en hånd på "Kahla"s skulder. Så den nybagte mor blev fulgt ind i stalden. Nok mest fordi "Yeba" er utrolig nysgerrig og bare gerne ville se og røre den lille, siger Richard Østerballe.

Den lille gorillaunge er nu lidt over en måned gammel. Fordi der altid er en risiko for, at nyfødte unger ikke overlever, er nyheden ikke blevet delt før nu. Sidst, Kahla fik en unge, var i januar 2019. Og her døde ungen af uvisse årsager nogle uger efter fødslen.

Dyrepasserne har i den seneste måned holdt godt øje med mor og unge. Og de virker til at trives.

Annonce

Det er en hun

Den nye unge virkede tidligt meget stærk og kunne holde sit hoved. Og den dier rigtig fint nu. Så man håber, at den klarer sig.

- Der er i hvert fald gode odds, for selvom "Kahla" ikke har opfostret en unge før, har hun vist sig at være en god mor, som tager sig godt af ungen, siger Richard Østerballe.

Moren har faktisk passet så godt på ungen, og holdt den så tæt ind til sig, at det i de første fire uger har været meget svært for parkens dyrepassere og dyrlæge at spotte kønnet på ungen.

- Vi går jo ikke ind til gorillaerne og tjekker kønnet. Så moren er lige nødt til at dreje ungen på et tidspunkt, hvor vi er heldige at få et glimt mellem benene. Og her har det vist sig, at ungen er en hun, fortæller Richard Østerballe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce