Annonce
Ugeavisen Vejle

En hyldest til det brune værtshus

På de brune værtshuse lever skrøner og fortællinger – og folk betror Henrik List dem. De kan læses i "Bodega Blues". PR-foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle Weekend. I denne uge anbefaler litteraturformidler Paul Brasso ”Bodega Blues”, der hylder frirummet den lokale knejpe.
Annonce

Vejle: Der kan naturligvis siges meget grimt om det lokale værtshus. Ingen er i tvivl om, at for megen røg og for mange øl er usundt. Det ved forfatteren Henrik List godt. Han negligerer heller ikke de tvivlsomme sider ved værtshuskulturen i sin ”Bodega Blues”, men hans ærinde er at hylde den trængte kultur, for det lokale vandingshul åbner et fristed for alle; et tolerant og socialt rum, hvor man kommer hinanden ved. Her finder stamkunden en ekstra stue, hvor snakken går af sig selv.

Gentrificering hedder det med et fint ord, når nye befolkningsgrupper rykker ind i et område og skubber de oprindelige ud. Henrik List har noteret, at langt størstedelen af de små lokale beværtninger på hans Vesterbro er lukket, så hans ærinde er såvel at beskrive værtshusets miljø som at fange historien om de forsvundne miljøer, mens nogen endnu kan huske den særlige stemning på det lokale mødested, inden frirummet bliver inddraget til tøjstativ, moderestaurant eller tapas- og vinbar.

Forfatteren kom selv til fra Esbjerg, men trimlede fra firtoget ud af den udfordrende ende af Københavns Hovebanegård; Istedgade-enden, hvor værtshuse, ludere, lommetyve og pornoen trivedes.

Han lærte at påskønne miljøet – og at vi ikke skal miste det. Så ville Danmark blive kedeligere. Værtshuset er ikke en mindestue, der er på vej til Den gamle By, forsikrer Henrik List. Det er fortsat et socialt rum, hvor folk mødes. Om formiddagen de, der ikke skal på arbejde, om eftermiddagen fyraftensholdet og så til sidst de unge, som varmer op til en tur i byen.

Henrik List romantiserer ikke. Arbejderkvarterernes gamle små lejligheder og gamle slum var et råt miljø med sociale problemer, men den klassiske værtshuskultur kunne tilbyde et afbræk i form af et fællesskab og en tolerance. Man kerer sig om hinanden. En stamkunde får ikke lov at ligge syg og ensom derhjemme, uden at der bliver taget hånd om det fra værtshusmiljøets side. Her trives omsorgen i et raptunget fællesskab, hvor der heldigvis endnu må ryges og fortælles politisk ukorrekte røverhistorier akkompagneret af jukeboksens John Mogensen-, Osvald Helmuth- og Teddy Edelmann-toner.

Annonce

Rør ikke ved en mands øl

På værtshuset er gæster og værter åbne og kommer hinanden ved, men der er nogle uskrevne regler; det store bord er oftest til stamgæster, hvis du sætter dig ved bardisken, vil du gerne snakke, og man rører aldrig ved en anden mands – eller dames – øl.

Samværet og samtalen er caféens kompetence. Vigtigheden af veltalenhed er værdsat på værtshuset. Henrik List fanger tonen og skriver i et ligefrem, billedrigt barægte sprog, som er en fornøjelse at være i selskab med. Han kan anekdoterne, og han er loyal over for de personer, han skildrer. Skønt skævheder bliver ingen bliver udleveret fra miljøet, hvor joviale bemærkninger og kærlige fornærmelser flyder om kap med øllet fra folk, der har trænet i årevis i at kunne holde balancen på høje barstole. Her lever skrøner og fortællinger – og folk betror Henrik List dem, og læseren får stamgæsternes fortrolighed foræret.

Henrik List har begået en snes bøger heriblandt flere, der bevæger sig tæt ved bunden og i nogle yderkanter, hvor hans avisarbejdsgiver igennem en del år, den pæne borgerlige tante, Berlingske, sjældent sætter sine velpudsede sko, men hvor klummen ”Henne om hjørnet” krævede, at skribenten opsøgte oplevelser på det Vesterbro, som nu rummer millionlejligheder, nye beboere og ikke helt så mange af dem, der blev byfornyet ud. Men heldigvis nok til at holde liv i en ”Bodega Blues”.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Nøgne værker i Havnegade

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Jacob Bank bliver professionel

Ugeavisen Vejle

Tag på snapse-urtetur på heden

Annonce