Annonce
Ugeavisen Vejle

En kulturhistorisk rejse i det litterære miljø

Agnes Henningsen er mest kendt for sine erindringsbøger, som udkom i perioden 1941–1955. Forlaget Gyldendal har genudgivet dem i samlede udgaver, og de er absolut stadig værd at læse, lyder det fra biblioteket. PR-foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle Weekend. I denne uge anbefaler bibliotekar Lisbeth Roed den frimodige og erotiske Agnes Henningsens erindringer "Let gang på jorden".

Vejle: Vi kender alle Poul Henningsen – med initialerne PH. Lysmager, arkitekt, revyforfatter, filminstruktør og samfundsrevser. Kender du også hans mor Agnes Henningsen? Hun er bestemt også et studie værd.

Agnes Henningsen debuterede med en række noveller, som hun skrev under pseudonymet Helga Maynert. Hun havde ovenikøbet Herman Bang som læremester. Faktisk har hun et stort forfatterskab bag sig, men i dag er hun dog mest kendt for sine erindringsbøger, som udkom i perioden 1941–1955. Forlaget Gyldendal har genudgivet dem i samlede udgaver, og de er absolut stadig værd at læse.

Agnes Henningsen blev født på godset Skovsbo, hvor faderen var forvalter, i 1868. Den tidligste barndom var lys og let, men det slutter, da hendes livsglade mor dør i 1874. Hun fortæller derefter om en barndom med strenge regler, som hun konstant forsøgte at udfordre.

Annonce

Allerede som 14-årig blev hun forældreløs, og hun og hendes to søstre blev sendt på kostskole i Antvorskov. Under et ferieophold hos sin moster, møder hun magister Mads Henningsen fra Fredericia. De forelsker sig, forlover sig og bliver gift - og da hun er 23 år har de fået fire børn.

Den yngste, Poul, har dog forfatteren Carl Ewald som biologisk far! Så her begynder historien om den frimodige, erotiske og selvstændige Agnes Henningsen. Erindringsbøgerne er en kulturhistorisk rejse ind i det litterære miljø i København og kunstnermiljøet på Skagen. Vi er med til stævnemøder med Carl Ewald, til fest hos Georg Brandes og vi kommer bag kulisserne hos Ancher og Krøyer i Skagen. Det hele fortælles lyslevende og elegant. Portrætterne er fintfølende beskrevet, og vi fornemmer tydeligt personernes karakterer og egenskaber.

Livsklog og selvstændig forfatter

Livet er dog ikke kun let for Agnes Henningsen. Hun bliver skilt fra Mads Henningsen og må selv forsørge de fire børn. Et halvhjertet forsøg på at drive en frisørsalon mislykkes. Hun er betaget af det litterære miljø og af litteraturen. Hun skriver flere romaner og teaterstykker, som har det til fælles, at de beskriver kvindens svære rolle i samfundet og i ægteskabet.

Agnes Henningsen oplevede selv, hvor svært det var at udleve sine egne ambitioner og samtidig være mor og hustru. Hun insisterede på at have samme rettigheder som mændene – også på det seksuelle område. Hendes ligefremme og ærlige litterære stil forargede naturligvis datidens bedre borgerskab. I Folketinget blev et forslag om, at hun skulle tildeles livslang kunststøtte da også nedstemt. Kun Edward Brandes stemte ja!

Agnes Henningsen var 73 år, da hun begyndte at skrive sine erindringsbøger, og det er tydeligt, at det er en livsklog og selvstændig forfatter, der står bag. Når man har læst dem ved man, at det absolut ikke var fra fremmede, at PH havde sin fandenivoldskhed!

De genudgivne erindringsbøger er samlet i disse fire bind:

Bind 1: Let gang på jorden / Letsindighedens gave

Bind 2: Byen erobret / Kærlighedssynder

Bind 3: Dødsfjende - Hjertenskær / Jeg er levemand

Bind 4: Den rige fugl / Skygger over vejen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce