Annonce
Ugeavisen Vejle

En rigtig røverroman

”Walker & Dawns berømte postordrekatalog” udvikler sig til en eventyrlig roman i familie med Mark Twains klassiske fortællinger. PR-foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle Weekend. I denne uge anbefaler tidligere bibliotekar Jim Højberg en eventyrlig fortælling, Davide Morosinottos ”Walker & Dawns berømte postordrekatalog”.
Annonce

vejle: Da jeg i december sad og læste denne røverroman for børn fra 12 år, blev jeg hensat til min barndom, hvor vi op til jul sad med kataloget fra Daells Varehus og studerede det grundigt og fik sat kryds ud for alt det spændende, vi ønskede os.

Selv om vor tids unge nok ikke kender dette katalog, vil de helt sikkert kunne genkalde fornemmelsen fra deres studier af Fætter BR-kataloget.

I sin bog tager italienske Davide Morosinotto os med til USA i 1904, hvor fire fattige børn er ude og fiske omkring Louisiana. De er så heldige at fange en gammel dåse med tre dollars i. Det var mange penge dengang. Så nu kan de med en helt anden glæde kaste sig over deres yndlingslæsning, nemlig det mægtige ”Walker & Dawns berømte postordrekatalog” med alle de ting, som Eddie, Julie, Te Trois og Tit kun kan drømme om i deres ubemidlede sydstat.

I al hemmelighed bestiller de en politipistol med patroner, men da de endelig modtager pakken, er patronerne ganske vist med, men i stedet for pistolen rummer postordrepakken et gammelt, men særdeles værdifuldt ur.

Andre er på jagt efter børnenes ur, som ikke en gang fungerer. Men der gemmer sig en hemmelighed i uret, og snart jagtes børnene. Men de fire ukuelige og modige venner vælger at tage sagen i egen hånd og tage den lange rejse til Chicago for at hente dusøren for uret hos Walker & Dawn. Det bliver indledningen på en farefuld og eventyrlig rejse op ad den mægtige Mississippi-flod og som blinde passagerer på et tog over prærien.

”Walker & Dawns berømte postordrekatalog” udvikler sig til en eventyrlig roman i familie med Mark Twains klassiske fortællinger om Huckleberry Finn og Tom Sawyer med mange historiske henvisninger, der ikke tynger den fantastiske historie, blot gør den vedkommende og stemningsfuld.

Vi får således beskrivelser af en af de første hulkortsmaskiner, ligesom børnene møder kornettisten Buddy Bolden, der ifølge legenden var den første jazzmusiker.

Annonce

Fire fattige fortællere

Forfatterens synsvinkel er de fire fattige børn, der alle er fortællere på hver sin del af historien, og romanen er meget solidarisk med de fattige og ikke mindst børnene. Men som læser gribes man også af urets mysterium, som blandt andet involverer to mord.

Så kan det næsten ikke blive bedre, og det er ikke uden grund, at Davide Morosinotto har vundet flere priser for sit forfatterskab.

Endelig er det absolut en fornøjelse at sidde med bogen, der er meget smuk illustreret – nemlig med illustrationer fra Postordrekataloget og gamle aviser, som giver et indblik i tiden og udviklingen i begyndelsen af 1900-tallet.

Så grib denne bog og bliv ført tilbage i historien til det vilde vesten. For store børn og unge, men voksne kan også få sig en god læseoplevelse. Det er en nemlig røverroman for alle aldre.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Nøgne værker i Havnegade

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Jacob Bank bliver professionel

Ugeavisen Vejle

Tag på snapse-urtetur på heden

Annonce