Annonce
Ugeavisen Vejle

En stor bog – i mere end en betydning

- Her er virkelig tale om en stor bog i mere end en betydning, lyder det fra biblioteket.
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle Weekend. I denne uge anbefaler bibliotekar Anita Bjerg Elleby "Kortlægningen af Danmark”, en sofabordsbog, der giver stof til samtale.
Annonce

Vejle: En coffee table book er en stor bog i hardback format, beregnet til at ligge et sted, hvor den kan blive vist frem, og hvor den kan underholde eller inspirere til gode samtaler. Et rigtig godt eksempel på en coffee table book er Peder Dams ”Kortlægningen af Danmark - op til midten af 1800-tallet”. Bogen kræver et solidt sofabord. Den vejer ikke mindre end 4,3 kilo.

Ved udgivelsen af ”Kortlægningen af Danmark”var samtlige anmeldere begejstrede, og forfatteren er da heller ikke hr. hvem som helst. Peder Dam har nemlig både et ben i geografien og et ben i historien, idet han tidligere har arbejdet i Trap Danmark og Geodatastyrelsen; og siden 2017 har været ansat som museumsinspektør ved Odense Bys Museum.

Her er virkelig tale om en stor bog i mere end en betydning, og hvis man som jeg har en svaghed for historiske kort og atlas, så kan man blive begejstret over denne fejring af kunsten at kortlægge verden. Selv om værket rummer mere end 200 kort, er det let at orientere sig i. Via en detaljeret indholdsfortegnelse kan vi let danne os et kronologisk overblik over bogens indhold.

Kortenes opdeling afspejler verden, som den så ud fra en dansk vinkel på den tid: Danmark, danske byer, Norge og Skandinavien, Slesvig-Holsten, de nordatlantiske besiddelser og til sidst de danske kolonier.

Bogens første kapitler giver indblik i kartografiens og kortlægningens historie. Peder Dam indvier læseren i opmålingsmetoder, begreber og korttyper. Derved opnår vi en forståelse for det enorme arbejde, som kortlægningen af Danmark har været, og vi kan med endnu større fornøjelse studere de over 200 kort, som præsenteres i bogens øvrige kapitler.

Undervejs i læsningen vil man erfare, at der var hårdt brug for videnskabelige og præcise opmålinger af landet, for det stod sløjt til med nogle af de udgivne kort. En del af dem byggede på forældede kilder og indeholdt utilstrækkelige oplysninger. Der var heller ikke mange detaljer fra de indre dele af landet. Dog kan man på de fleste af danmarkskortene i bogen finde markeringen af en by omtrent, hvor Vejle i dag ligger. Det ældste af kortene er fra 1572, her kaldes byen Wiel. På senere kort finder man Weel, Weiel, Wedel, Weile, Weieln og Weille.

Annonce

Kort vogtet som militære hemmeligheder

Foruden selve kartografiens historie får vi også beretningen om personerne bag. Peder Dam fortæller eksempelvis om spionen og kartografen Jens Sørensen (1646-1723), der ved hjælp af præcise opmålinger skabte nogle kort, som var samtidens langt overlegne. Desværre var de så gode, at de blev nægtet udgivelse. Man var bange for, at de skulle falde i fjendens hænder.

Det er en skøn oplevelse at bladre blandt de mange farverige og flotte kort, som er trykt på tykt papir. ”Kortlægningen af Danmark”skænker os en bog, som vil klæde de fleste sofaborde. Forfatteren formår at få sin begejstring for de gamle kort bragt videre til læseren. Det er ikke en bog, som man læser færdig på én aften, men derimod stille og roligt læser nogle sider om dagen – og bliver klogere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Julemarked på Søndertorv

Annonce