Annonce
Ugeavisen Vejle

Endelig åbnede Egtvedpigens jubilæumsudstilling

Efter en måneds corona-forsinkelse kunne Egtvedpigens jubilæumsudstilling endelig åbne. Foto: Kulturmuseet i Vejle
26 dage efter den planlagte dato, kunne Kulturmuseet i Vejle endelig slå dørene op til årets store særudstilling i anledning af Egtvedpigens jubilæum. Udstillingen stod klar, da museet genåbnede onsdag i sidste uge.

Vejle: I år er det præcis 100 år siden, at Egtvedpigen blev fundet en iskold vinterdag i februar, i resterne af en stor bronzealdergravhøj på Egtved Holt.

Tænk, hvis hun for 3390 år siden, da hun gik rundt i området, havde vidst, at hun i en fjern fremtid ville få så meget opmærksomhed.

Det får hun. For fundet af pigen er meget interessant. Egtvedpigen er noget at det tætteste, vi kan komme på bronzealderens mennesker.

Annonce

Øjebliksbilleder

Kulturmuseet markerer jubilæumsåret med en særudstilling om Egtvedpigen. Den åbnede i sidste uge.

Museet beskriver udstillingen som en "sansemættet udstilling".

- Publikum kan glæde sig til en spændende oplevelse med en række dramatiske øjebliksbilleder fra både 1370 f.Kr. og 1921. Øjebliksbillederne danner rammen for fortællingen om Egtvedpigen, hendes samtid og den fascinerende udgravning for hundrede år siden, lyder det i en pressemeddelelse fra Kulturmuseet.

Annonce

Bronzealderkvinden

Egtvedpigen blev i 1921 udgravet med moderne videnskabelige metoder, og gennem de første 100 års forskning er der indsamlet en enorm viden om hende.

Egtvedpigen blev fundet i resterne af en stor bronzealdergravhøj på Egtved Holt. Foto: Kulturmuseet i Vejle

- Vi kender bronzealderens landskab, som den unge kvinde bevægede sig rundt i, og vi bliver ved med at undres over hendes dækkende men æggende snoreskørt. Egtvedpigens historie er spændende, og det sidste kapitel er langt fra skrevet. Nye brikker bliver hele tiden føjet til puslespillet og bringer os lidt tættere på den unge bronzealderkvinde. I virkeligheden kunne vi godt tænke os at lære den unge kvinde at kende. Hun er som os og alligevel så forskellig. Derfor er hun stadig relevant og vedkommende 3390 år efter hendes alt for tidlige død, fortæller museumsinspektør Katrine Balsgaard Juul, der står bag udstillingen.

Annonce

Et ikon

Egtvedpigen er et unikt ikon for dansk bronzealder og en helt central nøglefigur i fortællingen om Danmarks oldtid. Egtvedpigen tilhører en lille og enestående gruppe af mennesker fra bronzealderen, der er bevaret gennem mere end 3000 år i de majestætiske gravhøjes mørke. De blev gravlagt i egekistegrave iklædt deres dragt, sammen med deres personlige ejendele, og er et utroligt øjebliksbillede fra en svunden tid.

Egtvedpigen er udstillet på Nationalmuseet i København. Jubilæumsudstillingen på Kulturmuseet i Vejle udfolder den fantastiske historie om bronzealderens samfund og fortællingen om, hvordan hun blev fundet for 100 år siden. Foto: Roberto Fortuna, Nationalmuseet

- Som moderne mennesker har vi en tendens til at glemme den enorme tidsdybde, der skjuler sig i jorden under vores fødder. Det hjælper Egtvedpigen os med at huske, siger Katrine Balsgaard Juul i pressemeddelelsen.

Der er gratis adgang til museet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce