Annonce
Ugeavisen Vejle

Et 150 års gammelt, aktuelt ægteskabsdrama

- Sproget i ”Nora” er, som altid i Merete Pryds Helles bøger, en sand fryd, skriver biblioteket i en anmeldelse. PR-foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle Weekend. I denne uge anbefaler bibliotekar Else Zakarias Merete Pryds Helles ”Nora” inspireret af ”Et dukkehjem”.
Annonce

Vejle: Du kender sikkert Henrik Ibsens klassiske skuespil ”Et dukkehjem” fra 1879, som kort sagt er et ægteskabsdrama, hvor Nora gør oprør mod sin patriarkalske mand. Hun har ofret sig, begået ”ulovligheder” for hans ve og vel. I stedet for taknemlighed over hendes opofrelse, bebrejder han hende. Tilgivelsen kommer for sent, og hun forlader ham.

Men hvad gik forud? Det har Merete Pryds Helles givet et rigtig godt bud på.

Som titlen antyder er Nora i centrum i romanen, men nogle af skuespillets bipersoner bliver også udfoldet lidt mere i romanen. Vi følger Nora i barndommen fra hun er 12 år, vi møder hendes far, vi er med hende i skole i den norske vinter, vi læser om den spirende seksualitet. Vi læser om mødet med Torvald, forelskelsen, og endelig ægteskabet, hvor romanen så mere følger skuespillets handling.

Nora og Torvald rejser til Italien, da Torvald er depressiv, og lægen mener, et ophold i Italien kan kurere hans mørke sind. Nora skaffer pengene til rejsen, hun skjuler for manden hvordan, og metoden er da heller ikke helt på den rigtige side af loven. Under opholdet i Italien får Nora øjnene op for, at forholdene godt kunne være anderledes, især forholdene for kvinden.

Og hvem andre end Pryds Helle kan skrive så stemningsfuldt og begejstret om Genova, Napoli, Rom og Capri? Forfatteren har selv boet i Italien i flere år, så hun ved, hvad hun skriver om. Så blev din planlagte sommerferie til Italien aflyst i år, er her endnu en grund til at læse ”Nora”.

Er historien så stadig aktuel? Forlægget har trods alt 150 år på bagen. Svaret må være ja, også i Merete Pryds Helles hænder. Hun skildrer et mandsdomineret samfund, et mandsdomineret ægteskab, hvor Torvald med sine luner og skrøbelighed manipulerer med Nora. Men Nora lader sig også manipulere, i starten. En af de forklaringer, romanen giver på hendes ønske om at tilpasse sig, om at gøre manden tilfreds, ligger i barndommen, hvor Noras far bliver skildret som sådan en, Nora ikke turde andet end at adlyde. Merete Pryds Helle gør fortællingen om Nora til en almengyldig og dermed tidsløs historie om det at finde sig selv, om at være noget i kraft af sig selv, ikke i kraft af en anden (som i dette tilfælde er en ægtemand).

Annonce

Sanseligt, poetisk sprog

Merete Pryds Helle er en meget alsidig forfatter. Hun er ikke bange for at kaste sig ud i nye projekter, nye genrer. Sproget i ”Nora” er, som altid i Merete Pryds Helles bøger, en sand fryd. Sproget i ”Nora” minder mest om sproget i Pryds Helles andre sene romaner, som ”Folkets skønhed”, på samme tid let tilgængeligt, sanseligt og poetisk. Vil du læse mere af Merete Pryds Helle vil jeg fremhæve hendes nyfortolkning af Romeo og Julie, som hedder ”Oh, Romeo” og så netop hendes slægtsskildring ”Folkets skønhed”.

”Nora” er det danske bidrag til samarbejdet Ibsen Nor, hvor tre forfattere fra henholdsvis Norge, Sverige og Danmark har skrevet romaner inspireret af Henrik Ibsens skuespil. De to andre romaner er Klas Östergrens ”Hilde” og Vigdis Hjorths ”Henrik”. Der findes også en anbefalelsesværdig serie af romaner skrevet over Shakespeares skuespil. Serien hedder ”Shakespeare i et nyt årtusind”.

”Nora” er i sig selv en læseværdig roman, men det vil også være oplagt at læse ”Nora” som optakt til/ eller opfølgning på Det Kongelige Teaters nye opsætning af ”Et dukkehjem”.Vi er så heldige, at forestillingen er på Vejleegnens Teaterforening program den tirsdag 27. oktober i Musikteatret i Vejle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Fang Vejle: Bare tag et foto

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce