Vejle: De gode nyheder står ikke ligefrem i kø, set fra hoteldirektør Kari Brandsgårds kontor på Haraldskær. Men her er så et lysglimt i mørket: Sinatur Hotel og Konference-kæden er landets første hotelkæde med et verificeret GHG-regnskab. Og en af de første i erhvervslivet i det hele taget.
GHG står for "Greenhouse Gas Protocol" og er et værktøj, der hjælper virksomheder med at reducere deres klimaaftryk. Hvis du ikke lige har det navn helt present, så er der ikke noget at sige til det. Men det er faktisk metoder derfra, som iso-certificeringerne bygger på.
- GHG lyder totalt usexet, men det er faktisk internationalt anerkendt, forklarer hun.
Miljøaftryk
Efter indsamling af en masse oplysninger, som er blevet behandlet efter alle kunstens regler, kender man nu Sinatur-kædens samlede miljøaftryk. Både direkte udledninger i form af eksempelvis benzinforbrug, og indirekte udledninger i form af el-forbrug, men også i form af andre indirekte udledninger, der kommer derfra, hvor man køber sine varer og tjenesteydelser. Herunder også medarbejdernes valg af transportmiddel til arbejdspladsen.
- Vi skal vide, hvor vi står. Man bliver jo ikke bæredygtig, bare fordi man køber danske kyllinger og dropper plastsugerøret i drinken. Vi er på mange områder frontløbere, og det kan være utrolig svært at gennemskue, hvilket valg der er det mest klimavenlige. Nu har vi et fantastisk redskab til det videre arbejde. Samtidig har vi et stempel på, at vi er den flinke pige i klassen, der gør de rigtige ting, siger direktøren.
Kari Brandsgård, hoteldirektør, HaraldskærVi er så tæt på målet, at vi nok skal nå at blive CO2-neutrale for egen motor. Men det er jo også et af FN's verdensmål, at vi skal hjælpe hinanden med miljøet. Det nytter ikke noget, hvis det kun er Danmark eller Sinatur-kæden, der gør det.
Kan blive CO2-neutral i år
Den rapport, hun har fået, rummer to overraskelser.
Den ene er, at mindre kød og flere grøntsager i maden ændrer markant på klimaaftrykket.
Den anden meget positive overraskelse er, at hotelkæden allerede kan blive CO2-neutral i år. De seks hoteller udleder ganske viste 5369 ton CO2 om året, men det kan man købe sig fri af ved at støtte et FN-godkendt projekt i Delhi i Indien, der ændrer affald til grøn energi.
- Er det ikke snyd?
- Hvis ikke vi gjorde andet end at købe os fri, så kunne man godt sige sådan. Men har arbejdet så længe med det her, og er så tæt på målet, at vi nok skal nå at blive CO2-neutrale for egen motor. Men det er jo også et af FN's verdensmål, at vi skal hjælpe hinanden med miljøet. Det nytter ikke noget, hvis det kun er Danmark eller Sinatur-kæden, der gør det, siger hun.
Konkurrencefordel
Sinatur-kæden tror på, at miljøindsatsen også vil blive en konkurrencefordel. Flere kunder vil efterhånden begynde at efterspørge faktabaseret bevis for samarbejdspartnernes miljøindsats. Der har Haraldskær og kollegerne efterhånden opbygget et betydeligt forspring, fordi man har arbejdet med miljøproblemet siden 1990'erne.
- Vi håber, at det offentlige kommer med, så man i udbud ikke kun ser på prisen men også stiller krav til miljøarbejdet, siger Kari Brandsgaard.