Annonce
Ugeavisen Vejle

Et nemt og neutralt EU-overblik

Biblioteket tilbyder en digital tjeneste med navnet ”Faktalink”. Man kan komme til den hjemmefra, i skoleklassen, med telefonen i bussen på vej til arbejde. Ja, overalt. Det kræver kun internetadgang og login til biblioteket.
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle Weekend. I denne uge anbefaler faglitteraturformidler Paul Brasso bibliotekets genvej til Faktalink med let tilgængelig EU-information.
Annonce

Vejle: Tal er taknemmelige, som en aktuel bog om dansk politik ”Lusepustere og Slingrefise” noterer:

”Kun én gang har over 50 procent af de stemmeberettigede vælgere stemt ja.” Det var ved Danmarks tiltrædelse af De Europæiske Fællesskaber 2. oktober 1972. Siden har flertal stemt ja og nej. Efter den første afstemning har danskerne været splittet om vores medlemskab og udviklingen i EU-institutionerne og det overstatslige samarbejde.

Når valget gælder medlemmer af EU-parlamentet som her sidst i maj, ligger den samlede stemmeprocent i EU under 50, selv om vi føler, at EU bestemmer mere og mere. Ved de seneste valg til EU-parlamentet i 2014 lå Danmark på en pæn sjetteplads med 56 procent, når vi skal vælge, hvem der de næste fem år skal repræsentere os i EU-parlamentet, holde øje med kommissærer, de store linjer, de utrolig mange detaljer og lovgivningen, der mere og mere styrer vores hverdag.

Som vælger er det også svært at holde overblikket. Der er langt til EU's navle til den bureaukrat-befolkede Berlemont-bygning i Bruxelles, og hvordan er det nu det hænger sammen med parlament, kommission og ministerråd. Der er masser af information fra EU institutionerne selv, bøger og diskussioner for og imod og biografier over nøglepersoner, men hvor er det nemmest at hente sig en nogenlunde objektiv og grundlæggende information, om hvordan det hele hænger sammen og bevæger sig hen, så vi kan krydse ved en politiker, der sender os i den retning, vi ønsker.

Biblioteket tilbyder – ikke på tryk, men på tast – en digital tjeneste med det forpligtende navn ”Faktalink”. Sobert og så tæt på en afbalanceret fortælling om EU, som man umiddelbart kan komme. Og man kan komme til den hjemmefra, i skoleklassen, med telefonen i bussen på vej til arbejde. Ja, overalt. Det kræver kun internetadgang og login til biblioteket og den tid, du vil bruge på at forberede dit kryds.

Annonce

Den mest demokratiske del af EU

Faktalink, der findes på bibliotekets hjemmeside under ”Netmedier” byder på korte overskuelige artikler og en grundlæggende introduktion til EU. Hvordan fællesskabet opstod, voksede og er sat sammen. Og hvad de forskellige traktater egentlig betyder for os. Og hvordan de oprindelige seks medlemslande blev til 28. Eller snart 27 igen, når briterne får taget deres afgørende skridt ud.

Faktalink klarlægger EU’s arbejdsopgaver og fællesskabets organisation, så vælgerne kan se, hvad Parlamentet og dermed de folkevalgte, vi giver ansvaret, kan udrette.

Eller som Faktalinks ”EU og Europa” tema noterer det: ”Europa-Parlamentet er den mest demokratiske del af EU, da det er den eneste institution, hvor EU's befolkninger vælger repræsentanterne.”

Det er slet ikke kedeligt at se; nogle bidder er fortalt med video, eller at læse. Eller få læst op, hvis du hellere vil det. Teksten rummer præcise kildehenvisninger og supplementer i form af relaterede artikler, så man føler sig godt klædt på til krydset.

Bag Faktalink står de offentligt ejede Dansk BiblioteksCenter, der har mottoet ”Sæt viden fri”. Det sker så på bibliotekernes hjemmesider blandt andet i Faktalinks samling af artikler om samfundsrelevante og historiske emner, som har bred interesse. Samlingen omfattede her i foråret omkring 800 artikler, som løbende opdateres og øges samt flere tusinde links og henvisninger. Danmarks Radio har i en meningsmåling spurgt danskerne, hvad de vigtigste emner er for EU-parlamentet. Flest svarede illegal immigration og klima. Det er let at læse videre om de emner i Faktalinks temaer ”Flygtninge” og ”Klimaforandringer og grøn omstilling”.

Målgruppen for Faktalink er oprindeligt yngre og de mindre læsestærke, men heldigvis kan vi alle kigge med og få et hurtigt og nemt EU-overblik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Åbent Hus hos Senior Erhverv

Annonce