Annonce
Ugeavisen Vejle

Et poetisk efterliv

Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle Weekend. I denne uge anbefaler bibliotekar Thomas Glud en samling af digteren Inger Christensens efterladte tekster "Verden ønsker at se sig selv".

Annonce

Vejle: Ti år efter Inger Christensens død udgiver forlaget Gyldendal hendes efterladte papirer. Det er et indblik i forfatterskabets maskinrum fra de første til de sidste tekster og en reaktualisering af det, som allerede var udgivet.

Jeg ved, det lyder langt ude... men der findes bøger og forfattere, som jeg med en vis frygtsomhed tøver lidt med at give mig i kast med. Der er fare for at komme ud af kontrol og gå i kredsløb om en tekst, uden at vide, hvornår og hvordan man kommer ud igen. Hvis ordene sættes sammen på den rigtige måde og læses på det rette tidspunkt, kan et digt sluge ét menneske og spytte et andet ud på "den anden side". Prøv for eksempel det her digt, skrevet omkring 1980, publiceret i 2018.

Hvad findes der mere

hvad findes der mor

hvad finder der mer

mellem himmel og jord

du tror nok jeg mener

usynlige ting

som dem der engang

har sat verden i sving

Jeg mener de ting

i et menneske hjerne

der gør vores jord

til en dødsmærket stjerne

Jeg mener de ting,

der gør at vi tror,

vi aldrig bliver to

abrikostræer der gror

Hvad findes der ellers

hvad findes der mor

når bomben er faldet

her hvor vi bor

Til at begynde med tror man jo det er en børnesang, men vi ender et helt andet sted. Båret af sansninger (to abrikostræer) og forestillinger (usynlige ting) veksles barnets naivitet til bombens alvor, fordi "menneskets hjerte/... gør vores jord/ til en dødsmærket stjerne". Og lige dér, på knivsæggen af to usammenblandelige verdener, skriver Inger Christensen ofte, fordi det findes derude i verden.

En lignende dobbelthed ligger i Inger Christensens eget liv. Hun er født (1935) og opvokset i Vestbyen i Vejle, og som Jørgen Flindt i Vestby-bladet Vor bydel, skrev i nekrologen, så var Inger Christensen "så langt fra en typisk vestbypige, som de fås." Alligevel har Vejle givet noget videre til digteren, som i sit mest kendte værk "Sommerfugledalen" nævner vores provinsby Vejle midt i tredje sonet: "Kålsommerfuglen fra en eng i Vejle/ den hvide sjæl som har en tegning malet/ af altings flygtighed på vingens spejle."

Annonce

Digter med skitse til en krimi

Og når jeg trækker Inger Christensen op af hatten her midt i Ugeavisen, skyldes det 900 siders hidtil upubliceret materiale fra Inger Christensens vidunderligt forgrenede poetiske hoved. Den svenske oversætter Marie Silkeberg og sønnen Peter Borum åbnede i 2015 døren til et arkiv i håndskriftsafdelingen på det Kongelige Bibliotek. Arkivet indeholdt 60 kapsler papir arkiveret ved en flytning tre år før digterens død i 2009.

"Verden ønsker at se sig selv" indeholder både digte, noveller, essays, anmeldelser, en masse skitser og så viser det sig til alles overraskelse, at Inger Christensen skrev på noget, der kunne ligne en parisisk kriminalroman. Og hvis du synes det hele lyder som et overvældende sted at begynde, så findes der også en beskåret udgave med de bedste ting fra arkivet. Den er kun på 75 sider og har titlen "Som var mit sind lidt græs der blev fortalt".

Har du aldrig læst Inger Christensen, så er "Sommerfugledalen" eller "Alfabet" gode steder at begynde.

Den 2. januar 2019 var det ti år siden Inger Christensen døde og forlod denne verden. Hvad hun dengang efterlod af poetisk efterliv, var allerede et stærkt forfatterskab. Med "Verden ønsker at se sig selv" bliver vi umådeligt rigere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce