Annonce
Ugeavisen Vejle

Et sødt indslag på Naturens Dag: Biavlere med 125 år på bagen

Biavler Kurt Andersen kommer ved Naturens Dag-arrangementet 13. september blandt andet ind på biernes betydning for naturen. Foto: Lars Saugbjerg
Vejle og Omegns Biavlerforening kan i år fejre 125-års jubilæum. Oplev foreningen på Naturens Dag, hvor du kan blive klogere på de flyvende insekter - og smage pandekager med honning.
Annonce

Vejle: Sid i blomsten som en dronning, sug den søde, søde honning! Flyv så med dit rige bytte hjem til cellen i din hytte!

Vejle og Omegns Biavlerforening har sunget med på "Sur, Sur, Sur, lille bi omkring" i mange år; foreningen kan i år markere sit 125-års jubilæum.

Der er løbet meget honning i krukken siden 1895, det siger sig selv. Men takket være avlerne samler honningbierne stadig nektar og pollen til gavn for planternes frø og frugter. Når blomsterne bestøves er alle glade.

Annonce

En gammel bog

- Denne bog skal du lige se. Det er den ældste i foreningen, og den er fra 1917, altså over 100 år gammel.

Kurt Andersen åbner bogen og læser lidt op. Klokken er 8, avisen møder biavleren ved skolebigården ved Haraldskærs avlsbygninger.

- Biavlernes navne og titel er sirligt skrevet ned. De betalte kontingent til Vejle-kredsen og til Danmarks Biavlerforening. En krone til den ene og 1,25 kroner til den anden om året.

Bogen er fra 1917 og indeholder titler og navne på foreningens medlemmer. Opkrævningen var på 2,25 kroner. Foto: Lars Saugbjerg

- Tømrer Søren Olsen. Ølbrygger Antoniussen. Læderhandler Bjerregaard. Og landinspektør Jensen - ham kendte jeg! Han var formand for FDF og boede i Torvegade. Vejle-kredsen havde 24 medlemmer i 1917, fortæller Kurt Andersen, der har været medlem af Vejle og Omegns Biavlerforening i 25 år.

Annonce

Gartnere, købmænd og bagere

I dag har Vejle og Omegns Biavlerforening 125 medlemmer. I 1917 var antallet i hele kredsen noget højre, nemlig 213.

- Der er færre medlemmer nu, og det giver sig selv. I dag er biavl en hobby, dengang kunne det være en del af et levebrød. Vi kan se i bogen, at der er mange gartnere, og det hænger sammen med, at hvis ikke de fik bestøvet blomsterne, fik de ingen afgrøder eller fortjeneste. Ingen bier, ingen æbler, plejer jeg at sige.

Kurt Andersen fortæller, at Vejle og Omegns Biavlerforening havde sin storhedstid under krigen.

- I 1944 havde 347 medlemmer. Der var rationering på sukker, så alle købmænd og bagere var også biavlere.

Annonce

Fortrøstningsfuld

Kurt Andersen har gennem flere år undervist nye biavlere, og han ser en klar tendens.

- Tidligere så vi en del pensionister, der skulle have tiden til at gå i den tredje alder. I dag er folk yngre, de tænker mere over biernes betydning for naturens cyklus. Samtidig er de bevidste om, hvad de putter i munden - og honning indeholder jo ikke tilsætningsstoffer.

Biavleren er fortrøstningsfuld i forhold til foreningens fremtid.

- Meget. Naturen fylder mere og mere i folks bevidsthed.

I foråret havde foreningen kommende avlere til undervisning. Trods corona var tilslutningen god.

- Vi havde to grupper med 10 i hver.

Annonce

Naturens Dag

13. september er det Naturens Dag, og Vejle og Omegns Biavlerforening byder ind med et arrangement ved Haraldskær.

Besøgende kan blive klogere i skolebigården, når biavlerforeningen deltager i Naturens Dag. Foto: Lars Saugbjerg

Else Vohlert fra foreningen fortæller, at Kurt Andersen medtager honning- og smagsprøver. Han vil også komme nærmere ind på biernes betydning for naturen.

I skolebigården kan de besøgende møde formand Peter Nissen, der gør folk klogere på biavl, arbejdet med bierne og deres spændende univers.

- Vi har også et bålsted, hvor Susanne Nielsen og jeg bager pandekager, så det står om ørerne på os. I pandekagerne kommer der selvfølgelig honning, fortæller Else Vohlert.

- I øvrigt er vi i fuld gang med at fejre 125-årsjubilæet. Vi havde afslutning i skolebigården i slutningen af august, hvor vi havde pyntet op og lejet en pølsevogn. Og senere har vi generalforsamling, hvor vi samles til festmiddag. Vores honning indgår naturligvis i menuen, tilføjer Else Vohlert.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Baby-salmesang fylder kirken igen

Ugeavisen Vejle

Børnecasting på Bryggen

Annonce