Annonce
Ugeavisen Vejle

Favorit rydder bordet: Vinder både borgernes pris og kommunens arkitekturpris

Vejleprisen 2019 og Borgernes Arkitektur gik i år til Skyttehushaven. Priserne blev uddelt på arkitekturens dag, 5. oktober, i Vejle Musikteater af borgmester Jens Ejner Christensen (V) og stadsarkitekt Lisbet Wolters, der ses yderst til højre sammen med prisvinderne. Foto: Leif Baun
Borgere og dommerkomité var enige. Vejleprisen for 2019 går til Skyttehushaven.
Annonce

Vejle: Skyttehushaven blev en klar vinder, da der mandag blev uddelt Borgernes Pris og Vejle-Prisen 2019 til et lokalt byggeri eller renovering. Projektet vandt begge priser. Borgernes Pris er en afstemning, hvor 433 ud af 943 stemmer gik til det grønne område, der siden 1869 har været et udflugtsmål for Vejles borgere.

Den renoverede Skyttehushave vandt årets arkitekturpriser i Vejle, både borgernes og kommunens. Foto: Vejle Kommune

Skyttehushaven genåbnede i 2019 efter en stor renovering, der omfattede otte nye haverum med mange plantearter, ny sandstrand, ny stenmole, nye stier og en ny træscene.

Denne forvandling udløste både Vejle-Prisen 2019 og Borgernes Arkitekturpris på Arkitekturens Dag mandag 5. oktober, der fandt sted i Jakob Gadesalen i Vejle Musikteater.


Når man arbejder som i Tirsbæk Bakker, har man en klar forpligtelse til at bygge noget, der både er til at holde ud både at se på og bo i.

Morten Hansen, direktør Katrinelund A/S


Skyttehushaven er dog ikke ene om at blive belønnet med Vejle-Prisen 2019. Prisen uddeles også til to øvrige projekter, der skiller sig særligt ud blandt de boliger og bygninger, der blev rejst og taget i brug sidste år. Tre ud af de seks indstillede fik en præmie.

Annonce

Det runde hus

Den anden prisvinder, som ses af mange hver dag, er det runde parkeringshus ved Sygehus Lillebælt, Vejle Sygehus indviede sidste år et nyt parkeringshus, der med sin runde form passer til vejsvinget fra Horsensvej ind på Skovgade.

Her fremhæver dommerkomiteen særligt, at parkeringshuset er opført som en glidende rampe uden lodrette søjler imellem parkeringspladserne og med træer og bunddækkende planter i midten af p-huset.

Huset har i bunden teglsten i en hullet muring og højere oppe gennemsigtige glasplader, der dagslys og om aftenen mulighed for forskellige farvesætninger med led-lys.

Annonce

Arkitekturens pligt

Tredje vinder af Vejle-Prisen 2019 er parcelhusene på Katrinelund 42-50 i Tirsbæk Bakker i Bredballe. Dommerkomiteen, der er en blanding af politikere med embedsmænd og en arkitekt udefra, kalder det  udtaler "en meget vellykket parcelhusudstykning bestående af både ens dobbelthuse og fritliggende boliger udstykket som sokkelparceller uden synlige skel mellem boligerne. Boligerne er elegant tilpasset landskabet i et flot samspil med naturen."

Katrinelund 42-50 i Tirsbæk Bakker bliver af dommerkomiteen bag Vejleprisen ros for en gennemgående blanding af gule tegl og tage med sorte partier, vinduesrammer og sort gadeinteriør i form af blandt andet postkasser. Foto: Vejle Kommune

Bag enfamiliehusene står Katrinelund A/S i samarbejde med Ravn Arkitektur, som roste kommunen for at være bevidst om betydningen af arkitektonisk kvalitet, for det vil være med til at tiltrække gæster, som måske senere bliver borgere i byen.

- Når man arbejder som i Tirsbæk Bakker, har man en klar forpligtelse til at bygge noget, der både er til at holde ud både at se på og bo i, sagde direktør Morten Hansen på bygherrens vegne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Fang Vejle: Bare tag et foto

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce