Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anmelder fire lovende debutanter

Else Zakarias fremhæver fire unge forfattere i denne uges anmeldelse. PR-foto
Ansatte ved Vejle Bibliotekerne anbefaler hver uge et stykke litteratur eller musik i Ugeavisen Vejle Weekend. I denne uge anbefaler bibliotekar Else Zakarias nye unge forfattere, som nok skal blive "store".
Annonce

Vejle: Hvert år læser jeg mange debutantbøger i forbindelse med uddelingen af Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris. I år blev det til hele 30 bøger, her vil jeg fremhæve de fire bedste i bunken; i alfabetisk rækkefølge:

”Man fødes ikke som kvinde, man bliver det”, lyder et citat fra Simone de Beauvoirs bog ”Det andet køn”. Jeg støder på citatet, når jeg cykler på arbejde. Det er brugt af dagbladet Information til store reklamer i busskure, prydet med stort foto af Linse Kessler. Jeg tror, meningen med plakaten er at få beskueren til at reflektere. Citatet kan også bruges om den første bog, som er skrevet af Gry Stokkendahl Dalgas. Det er også en bog, der får læseren til at reflektere. Bogen hedder ”Det er herfra jeg vil begynde at tale, disse ord kan finde vej”. Bogen indledes med et Instagram opslag postet af Christian Dalgas, hvor der blandt andet står: ”jeg vil begynde at drømme det sted frem i mig fra nu af og ikke give op. fordi min krop vil være en mand og det vil jeg ikke”.

Bogen indeholder digte, optegnelser, breve, der handler om transkønnethed, om det at være mand, men føle sig som kvinde. Bogen beskriver møderne med systemet, når ønsket om at få lov til at ”blive sig selv” trænger sig på, om den lange ventetid i systemerne. Og vi får et indblik i, hvad det gør ved identiteten at være transkønnet, for som Gry skriver: ”Jeg har svært ved at skrive om min barndom, det er ikke længere min biografi, det er en andens. Det er drengens”. Det er svært at finde sin plads, når krop og sind er i splid med hinanden.

Det er så nænsomt skrevet, at man som læser bliver dybt berørt. Og det er et meget sympatisk bekendtskab, det er en hovedperson med megen stor empati: ”Jeg giver mine forældre en datter. Det føles som om jeg tager en søn fra dem”. Hvor er det godt, at Gry er begyndt at tale.

Annonce

Sproglig opfindsomhed

Den næste bog ”Kelly” er skrevet af Runa Marie Luth. Det er en kort roman på blot 94 små sider. Det er en slags trekantsdrama, hvor hovedpersonen Kelly er blevet samlet op af lastbilchaufføren ”Pusser”, er flyttet ind hos ham, men her er endnu en kvinde, Viola.

Forfatteren bruger de mest fantasifulde billeder, jeg har læst længe. Jeg kluklo af den sproglige opfindsomhed, jeg kluklo af de pudseløjerlige påfund, som når en flue kommer ind i stuen og generer Kelly, så er det ikke bare en flue, nej vi får at vide om fluen, at den senest har chikaneret køerne.


Forfatteren bruger de mest fantasifulde billeder, jeg har læst længe. Jeg kluklo af den sproglige opfindsomhed, jeg kluklo af de pudseløjerlige påfund

Else Zakarias om Runa Marie Luth


De tre skæbner er dog ikke noget af grine af, det er triste skæbner, men netop denne kontrast mellem de mennesker, den lille kompakte bog beskriver, og så måden, de er beskrevet på, nemlig med stor energi og poesi, gør værket til noget helt særligt.

Annonce

Fantastisk tidsbillede

Den tredje bog har mange læsere allerede fået øje på. Det er Sofie Malmborgs ”Bargums synder”. Jeg kan godt forstå, at den er blevet populær. Det er en historisk roman, som bygger på virkelige personer. Bogen foregår i perioden 1750-1793. I et efterskrift redegør forfatteren for, hvad der er fakta, og hvad hun har digtet.

Bogen er i to spor: i det ene følger vi Frederik Bargum og hans hustru Leonora. Frederik Bargum er lidt af en Lykke-Per, med store ideer og ambitioner, indimellem er han på kanten af loven for at indfri sine drømme, så han ender på flugt i Europa. Et af Bargums påfund er at sejle slaver over Atlanten, så der er arbejdskraft til sukkerplantagerne på de Vestindiske Øer.

I det andet spor følger vi et af parrets børn, som bliver efterladt hos en onkel i Aabenraa, da forældrene må tage flugten. Et barn, der aldrig har fået nogen forklaring på, hvorfor forældrene flygtede og ikke kender til deres skæbne, før hun læser en notits i en avis.

Det er et fantastisk tidsbillede, Sofie Malmborg får skrevet frem. Der er rigtig god fremdrift i fortællingen, så man som læser bliver opslugt. Et imponerende stykke researcharbejde ligger bag, så det, der for mig kendetegner en god historisk roman, er til fulde opfyldt her: læseren kommer på en tidsrejse og for en stund lever man, som man gjorde for over 200 år siden. Og med en historisk roman kan læseren filosofere lidt over, om vi er blevet så meget klogere: Er der stadig nogen, der ”flyver lidt højere end vingerne bærer”, har vi stadig et menneskesyn, hvor nogle er andenrangsborgere, er merkantile og økonomiske ærinder vigtigere end medmenneskelighed?

Annonce

Elegant digtning

Den fjerde bog er en digtsamling med titlen ”Tityrus”, skrevet af Duncan Wiese. Digtsamlingen er såkaldte ”pastoraler”, som er en af europæisk litteraturs ældste genrer, fra 1500- og 1600-tallet. Pastoraler er kendetegnet ved at bugne af natur, liv og kærlighed.

Vi følger Tityrus, som vokser op på landet, men det er ikke kun idyl, her mindes han for eksempel den dreng, der druknede i søen. Duncan Wiese nyfortolker pastorale-genren ved at bringe storbylivet ind med moderne ungdomsliv, psykisk sårbarhed, Jobnet og jobsøgning, erotik og forliste forhold.

Det er digte, som jeg vil påstå, kan læses af alle, også dig, der normalt ikke læser digte. Samlet set er digtsamlingen beskrivelsen af et liv fra barndom til ungdom til voksenliv. Så smukt skrevet, lavmælt og elegant.

Jeg glæder mig virkelig meget til at følge de fire unge forfatteres videre forfatterkarriere. Og jeg vil stærkt anbefale dig at læse disse fire debutanter. Så vil du være på forkant og være en af dem, der allerede har læst dem, når de engang får deres helt store gennembrud og kommer på alles læber.

Disse fire nye bøger er udtaget til en shortliste. Fredag den 25. september kl. 16 kan du på bibliotekets hjemmeside se, hvilke to af de fire nominerede debutanter, der hver bliver belønnet med 50.000 kr fra Bodil og Jørgen Munch-Christensens fond. Og her kan du også høre/se litteraturprofessor Anne-Marie Mai og kritiker Lars Bukdahl motivere juryens valg. Endelig vil de to prismodtagere fortælle kort om deres bøger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Efterårsbio i Byens Hus

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Dråben, der stadig fylder

Annonce