Annonce
Ugeavisen Vejle

Fire spontane lungekollapser og så coronanedlukning oveni: Pernille gjorde en bestemt ting for at glemme tid og sted

Pernille Hannibal har alene i 2021 oplevet at få to spontane lungekollapser. Pensel, paletknive og farver har givet hende et frirum og tid til refleksion. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Pernille Hannibal oplevede alene i 2021 to spontane lungekollapser. Frustrationerne over de begrænsninger, hun pludselig oplevede i livet, fik hun bearbejdet med blandt andet det at være skabende.

Vejle: 26-årige Pernille Hannibal er blevet klogere på livet og mere eftertænksom, men hun har også formået at hive sig selv ud af frustrationer over noget, som hun ultimativt egentligt ikke selv kan gøre noget ved. For det vil kunne ske lige pludseligt ud af det blå. Men det kan også være, at det aldrig sker igen.

- Siden 2014 har jeg haft fire lungekollapser i min højre lunge, på latinsk hedder det pneumothorax. De to sidste kollapser skete i løbet af 2021 med bare en måneds mellemrum, lyder det fra Pernille Hannibal.

For en stund dvæler hendes blik ud gennem vinduet imens hun sidder ved et cafébord på Konditoriet, og så fortæller hun videre:

Annonce
Brune, grønne og blå nuancer mødes i farveeksplosioner. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

- Man ved faktisk ikke ret meget i lægeverdenen omkring, hvorfor man bliver ramt af sammenklappet lunge. Det er noget af et mysterium. Og jeg har jo ellers altid været sund og rask, men pludselig kom det bare. Det gav ligesom et smæld i siden og det føltes nærmest som at have et trælår derinde. Men det var jo ikke sådan, at jeg ikke kunne trække vejret, for det kunne jeg godt.

Pernille Hannibals to sidste lungekollapser førte i sidste ende til, at hun i september fik foretaget en større operation, som nu forhindrer, at det vil kunne ske igen, men episoderne med sygdommen satte spor i Pernille Hannibals liv, og frustrationerne over blandt andet ikke at kunne motionere så meget, som hun ellers gjorde, blev ikke mindre i en tid med coronapandemien hængende over hverdagen.

Et frirum

Men, som man siger: "Der er ikke noget der er så skidt, at det ikke er godt for noget".

Pernille Hannibal gik konstruktivt til sin situation. Hun greb nemlig pensler, farver, paletknive, vandspray, og hvad der ellers er af kreative værktøjer, og lod kunsten være en ventil for alle hendes tanker. Hun skabte sig selv et frirum i dialogen med sine værker.

- Det er dejligt bare at kunne lytte til musik og fordybe mig. Det får også tankerne lidt væk fra det med corona og dét, at jeg ikke kunne motionere sidste år. Jeg har altid løbet rigtigt meget, og det kunne jeg ikke i den tid. Alt har bare været så intenst. 2021 var et turbulent år, men med maleriet har jeg kunne fylde noget ud inden i, og det har givet mig en eller anden form for tilfredsstillelse, konstaterer Pernille Hannibal.

Og hun tilføjer:

- Det med at være i en situation, som man ikke kan gøre noget ved, men bare må acceptere, som for eksempel corona og mine lungekollapser, har gjort mig bevidst om, hvor vigtigt det er, at finde ud af, hvad man kan gøre i stedet, og så simpelthen tage den derfra. Det er lidt ligesom med maleriet; imens det skal tørre, er der ikke noget jeg kan gøre. Først må jeg nemlig vente, og først bagefter kan jeg ændre på det og gøre det færdigt, og bagefter kommer tilfredsstillelsen ved at have skabt noget, der er godt. Og dét er virkelig terapi.

Annonce

Udstillingen

Bag Pernille Hannibal hænger et af hendes malerier. Det er sammen med en række andre af hendes værker lige nu udstillet i Konditoriet.

Alle hendes værker er abstrakte i udtrykket, og farverne bevæger sig særligt i et spektre mellem grønne, brune og blå nuancer, og brændt okker. Linjer løber i runde kurver ved siden af hinanden, der er tørrede blade fra naturen, og der er lodrette og vandrette linjer og eksplosioner af farver der flydende møder hinanden.

Pernille Hannibals værker er ofte abstrakte, og til tider bringer hun naturen med ind i malerierne i form af tørrede blade. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

- Jeg kan godt føle, at jeg bliver begrænset, hvis det skal ligne noget og være pænt og perfekt, og her er det godt med det abstrakte, fortæller Pernille Hannibal, og hun forklarer videre:

- Jeg kan dog godt komme til at overgøre det nogle gange, men så laver jeg begrænsninger for mig selv inden jeg går i gang. Her laver jeg så en plan for hvilke farver, jeg må bruge. Altså sådan gør jeg nogle gange. Andre gange gør jeg bare et eller andet.

Pernille Hannibal har tegnet, malet og i det hele taget været kreativ så længe hun kan huske tilbage. Hendes mormor malede hun meget med som barn, og da hendes mor engang kom hjem fra et kursus, greb hun idéerne derfra og har siden bygget videre på dem.

- Når jeg så ser noget der er godt, hvor det hele bare spiller sammen, får jeg sådan en ahh-følelse indeni. For når noget er fuldendt, så bliver jeg glad. Jeg bliver glad af at se på det, og så er det i det hele taget hyggeligt - sådan stille og roligt bare og stå og male i mit atelier i mit nye hjem, som jeg deler med min kæreste og vores hund, fortæller Pernille Hannibal.

Det er ikke blot lærreder, Pernille maler på. Hun kan rigtigt godt lide bæredygtighedstanken ved at male på genbrugspap, og under corona havde hun faktisk i en periode svært ved at få fat i lærreder, men pap var der nok af.

Organiske linjer går tur på lærredet. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

Pernille Hannibals udstilling kan ses minimum resten af januar hos Konditoriet og ellers udstiller hun også hos udviklingsparken Slagteriet i Havneparken og på de sociale medier under navnet bypernillehannibal.

Jeg elsker bare farver og at kunne skabe forskellige udtryk. Og hvis det også kan bringe nogle følelser frem hos andre, og de måske endda vil tage det med hjem, så er jeg glad, siger Pernille Hannibal imens hun tømmer sin kop for Konditoriets cafelatte og smiler, imens hun konstaterer:

- Jo, de hænger godt her. Det er bare perfekt. Jeg har fået så meget ud af at skabe dem, og nu håber jeg, at andre også kan få noget ud af dem.

Spontan lungekollaps

  • Lungekollaps kan opstå pludseligt af sig selv og kaldes på fagsprog for spontan pneumothorax. Pneumothorax betyder luft i brysthulen. Det sker ved, at der samles luft uden på lungen, men indenfor brystkassen.

  • Luften slipper ud gennem et mindre hul i lungehinden og samles uden på lungen. Her kan den hobes op og presse lungen sammen, så den klapper sammen. Det sker hyppigst hos unge og høje, slanke personer.
  • Ved spontan lungekollaps klapper lungen sammen, fordi der er kommet hul i lungehinden eventuelt en bristet lille blære på lungens overflade
  • Symptomerne er pludselig åndenød og smerter i brystet
  • Behandlingen består i at folde lungen ud igen - ofte ved at anlægge et lungedræn. Et lungedræn er en tynd plastikslange, der føres ind i brysthulen under lokalbedøvelse, så man kan lede luften ud


Annonce
Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Stort optog i Nørregade

Annonce
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: I would prefer not to

Annonce
Ugeavisen Vejle

Musvitten - mejsen med det sorte slips

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Statens Serum Institut har øje på Vejles unge: Trekantområdet topper kedelig liste, og det handler om sex

VEJLE

Nyt spisested på markant hjørne: Du skal købe mindst tre pizzaer ad gangen - til gengæld kommer de i en flot, gul æske

Ugeavisen Vejle

Ny forretning i Vestergade: Her er stilen helt anderledes end dansk

Ugeavisen Vejle

Tag med til Mellemøsten i Vejle: Fem stærke bud på ting til boligen - udvalgt af Nader Hassan Ibrahim

Tørring Folkeblad

Gadepræst fortæller om sit arbejde ved kirkecafé

Ugeavisen Vejle

Nu pilles dødsdømte ejendomme ned: De må vige pladsen for 110 spritnye lejligheder i midtbyen

Ugeavisen Vejle

På café i en smart bybil for Mokkaens skyld

Annonce