Annonce
Ugeavisen Vejle

Formand er forberedt på krasse ord: Sct. Nicolais nye altertavle kommer til at dele vandene

Sct. Nicolai Kirke fik i sidste uge opsat sin ny altertavle. Den blev søndag"indviet" med festgudstjeneste ved biskop Marianne Christiansen. Længst til højre ses den tidligere altertavle fra 1791. Foto: Leif Baun
Sct. Nicolai Kirkes nye altertavle blev taget i brug i søndags med festgudstjeneste og biskoppens medvirken. Nu kommer så tiden, hvor menigheden skal vænne sig til det markante værk, der nok vil fremkalde delte reaktioner. For den handler om livet, så den er ikke kun hyggelig.

Vejle: Ved Søndagens festgudstjeneste i Sct. Nicolai Kirke i Vejle, forestået af biskop Marianne Christiansen var anledningen sjælden: Afsløringen af den nye altertavle, som samtidig er slutstenen på den indre renovering, som kirkerummet har været igennem det seneste par år.

Mandag den 26. oktober klokken 14 ankom den nye altertavle til Sct. Nicolai Kirke. Sådan noget er ikke sket i noget nær et kvart årtusinde, da den hidtidige altertavle er fra 1791.

Derefter gik et tungt arbejde i gang med at montere altertavlen på to jerndragere, der er spændt fast på den nye mur, der deler koret på tværs.

Annonce
Anders Kirkegaards altertavle som den ser ud i lukket tilstand. Foto: Christian Møller

Alterbilledet består af tre dele, der går fra gulvet og op til toppen af den nye mur. De to nederste dele mødes i præcis den højde, alterpladen har. Alteret står på fire ben og tager dermed ikke udsyn til billedet fra kirkerummet.

Den vil dele vandene

Menighedsrådsformand Christian Møller har forberedt sig på, at den nye altertavle vil vække debat:

- Den vil dele vandene, og det er, som det skal være. Det er ikke en udsmykning, men et kunstværk, der taler et stærkt formsprog. Det er store ting, der er på spil i kirken. Jeg tror, at altertavlen for nogle kirkegængere vil kræve en tilvænning. Men faktisk kan man sætte sig sådan i kirken, at man ikke kan se den nye altertavle, men have udsigt til den gamle, forklarer han.

Den vil dele vandene, og det er som det skal være. Det er ikke en udsmykning men et kunstværk, der taler et stærkt formsprog. Det er store ting, der er på spil i kirken.

Christian Møller, formand for menighedsrådet i Sct. Nicolai Sogn

Selv om det hele er godkendt efter en grundig proces, er formanden alligevel spændt på, hvordan altertavlen vil komme til at "stå i rummet".

- Den er jo ændret undervejs, og alt er meget grundigt gennemtænkt. Kunstneren - Anders Kirkegaard, der er opvokset i Vejle - har arbejdet med projektet i fire år, og han kalder alterbilledet sit livsværk og testamente.

Annonce

Billigere end ventet

Den nye altertavle koster med det hele omkring 1,3 millioner kroner. Det er en positiv overraskelse, for skønnet fra starten lå på cirka to millioner kroner, men det har så åbenbart været lige forsigtigt nok.

Kirkens hidtidige altertavle, skabt af Jens Hiernøe i 1791, hænger nu i sideskibet mod syd. Om baggrunden for at skifte altertavlen, siger Christian Møller:

Sådan ser altertavlen ud i åben tilstand under gudstjenesterne. Foto: Christian Møller

- Det var naturligt, når vi nu var ved at renovere. Altertavlen har et fornemt træskærerarbejde for sin tid, men den taler nok ikke så meget til nutidige mennesker. Den har ikke et formsprog til vor tid.

Anders Kirkegaard siger om sin altertavle:

- De fleste kirkeudsmykninger i Danmark undgår at handle om liv og død. Hvorfor forstår jeg ikke, for hvor ellers, end i kirkens rum, bør man præsenteres for tilværelsens yderpunkter? Min altertavle handler, håber jeg da, om netop liv og død, om opstandelse og nedtagelse, om hjælp fra Jesus til en død/døende mand, om pragtfulde himmel-syn udover og ind over Vejle fjord, hvor den opstandne Jesus-brystkasse løfter os til Himmels; medens det altseende øje vogter over os.

Annonce

Kirken fornyet indvendigt

Med altertavlen sluttes den store renovering, der en overgang helt lukkede kirken. Den har fået ny belysning i loftet, ny kalk på væggene og nye vinduer i koret. Desuden er el- og lydsystemerne fornyet.

Ændringerne har blandt andet det formål at skabe de muligheder, som andre kirker har i sognehuse.

Nu er der mødelokaler, dåbsværelser, ekstra toiletter, bedre adgangsforhold for handicappede, et nyt varmesystem med delvis gulvvarme og et kirkerum, der gøres fleksibelt af flytbare stole i kirkeskibet, og det hele samlet i en helhed, så kirken kan bruges til mange forskellige aktiviteter.

Den seneste større istandsættelse af kirken fandt sted fra 1965 til 1967. Den aktuelle renovering har der været arbejdet med i en del år.

Sct. Nicolai Kirkes altertavle siden 1791 har fået plads i kirkeskibet mod syd. Det rummer ikke længere sit oprindelige maleri, som sad der frem til 2018 men derimod et billede fra 1930, som er malet af Niels Skovgaard. Foto: Leif Baun

Allerede i sommeren 2017 havde man en færdig plan over, hvad der skulle gøres, og hvor lang tid det ville tage. Papirtigeren slugte en del tid, før alle tilladelser og penge var på plads.

Bygningsdelen af fornyelsen af den gamle kirke - hvis ældste dele er fra midten af 1200-tallet - var klar til indvielse for to år siden, hvor der blev holdt festgudstjeneste i den genåbnede kirke 30. november 2019.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Eksport af oste fra DOFO

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: Konen drikker alt for meget

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: En rigtig julehistorie for hele familien

Ugeavisen Vejle

Hed december med sexlegetøj og blid bondage: De er pivfrække i Vejle Ø

Ugeavisen Vejle

Hver tredje vejlenser har en i omgangskredsen: Det bør være en pligt at hjælpe, og man får det godt med sig selv

Ugeavisen Vejle

Ugens læserfoto: Og vinderen er...

Ugeavisen Vejle

Her er alle navnene: Rock i Byparken har programmet klar til 2022

Ugeavisen Vejle

Psykiater i Vejle: Dette er din superkraft - brug den, hvis du vil være glad og lykkelig

Ugeavisen Vejle

Skøjtebanens køleanlæg er kollapset: Kommunen lejer sig til is i Mariaparken

Ugeavisen Vejle

Islandsk trold mere levende end nogensinde: Hun tager børnene med på en rejse

Ugeavisen Vejle

Glem alt om luksusfælder: Slut med at unge skal gå konkurs

Ugeavisen Vejle

Bryggen i Vejle bliver elektrisk: Her får du alt at vide om elbiler

Ugeavisen Vejle

Vejles nye værtinde: Navnet er Victoria - og du må spørge hende om alt muligt

Ugeavisen Vejle

Lukket café skabte problemer bag lågen: Men så trådte Tortilla Flats til

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Som at tage et bad i honning

Ugeavisen Vejle

Nu er sidste etape af rækkehuse åbnet for udlejning: Der er rift om boligerne trods kras kritik

Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: Svigermor styrer hele familien

Ugeavisen Vejle

Mange er vilde med det: Den sjove og rå Dacia Duster er fortsat Old School

Ugeavisen Vejle

Her blev juletræerne hentet: Se video, da det tunge grej måtte i brug, og da kommunens mand røg til tops i juletræet

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Rostævne i Vejle Havn

Ugeavisen Vejle

Maden i mit liv: Ingen jul uden havregrynskugler

Ugeavisen Vejle

Vejlenser vinder 50.000 kroner: Simon er frankofil, og vil bruge pengene på mad og teknikker

Ugeavisen Vejle

Tyve stak af med milliondyr luksusbil: Nu udlover Kenneth en kæmpe dusør

Annonce