Annonce
Ugeavisen Vejle

Formand med professionel interesse for lokalsamfund

Peter Michael Kjærgård ved Hornstrups samlingssted og legeplads, som han er så stolt af, at han gerne viser det frem for gæster. Foto: Marianne Husted
Peter Michael Kjærgård og beboerne i Hornstrup arbejder med at bevare landsbypræget og holde "de udefrakommende trusler" fra området.
Annonce

Hornstrup: Datoen for stiftelsen af Hornstrup Lokalråd er Peter Michael Kjærgård ikke i tvivl om. Det var nemlig på hans 60-års fødselsdag.

Derfor kunne den tidligere rektor for Hansenberg i Kolding ikke deltage den 27. april 2017. Men han blev valgt ind og endte med formandskasketten på hovedet.

Bekymringen for en losseplads ved Viborgvej førte til oprettelsen af lokalrådet. De tre landsbyer - Hornstrup, Hornstrup Mølleby og Hornstrup Kirkeby - var ikke begejstrede for denne placering af "Ressource Center Vejle".

- Vi ønskede at få indflydelse på de processer, der er i gang, forklarer Peter Michael Kjærgård, der er uddannet arkitekt og i sin tid skrev speciale om udvikling af lokalsamfund.

Efter at han har trukket sig tilbage fra arbejdslivet, har han fået lyst til at beskæftige sig med, hvordan Hornstrup skal udvikle sig.

Nu ser det ud til, at deponiet bliver placeret ved Juelsmindevej - et flot projekt i industriarealet, er Peter Michael Kjærgård overbevist om.

Hvis vi får meget mere trafik, bliver det et helt andet sted at bo.

Peter Michael Kjærgård

Annonce

Fokus på trafikken

Peter Michael Kjærgård nyder at bo i et område, hvor der er stille, højt til himlen og blot fem kilometer til Vejle.

- Der er en fysisk adskillelse til byen. Det er derfor, vi bor her, siger han, der med sin familie flyttede fra byen og ud på gården i Hornstrup, mens de fire børn endnu var hjemmeboende.

I Hornstrup vil man gerne bevare landsbystrukturen og have hånd i hanke med trafikken.

- Hvis vi får meget mere trafik, bliver det et helt andet sted at bo, siger han, der anerkender, at der skal ske udvikling på bolig- og erhvervsområdet, men som også mener, at området med 350 beboere skal høres.

Lige nu er der stor opmærksomhed på udstykningen i "Hornstrup Skovby", som han med et smil kalder området, der officielt hedder Grundet Skovby - og ikke mindst den trafik, de mange nye boliger kan medføre.

- Det er med trafik som med vand. Bilerne finder vej, hvor der er passage, siger formanden.

Han frygter, at trafikken med nye udstykninger på Uhrhøj bliver tæt på skovruten: Jellingvej, Frederikshøjvej, Grejsdalsvej, Ny Hornstrupvej og Gl. Hornstrupvej.

Lokalrådet peger som en løsning på at få anlagt en lille stump vej mellem Hornstrup og Hornstrup Kirkeby, som kunne skabe direkte forbindelse til Ny Solskovvej og dermed motorvejen.

På et borgermøde i 2018 lød det da også netop fra de 50 deltagere, at lokalrådet skal beskæftige sig med, hvordan man beskytter området mod "udefrakommende trusler". Nye stier, rekreative områder ved søer, skabt af forsinkelsesbassiner, og forskønnelse var også på ønskelisten. Desuden var der interesse for at få opført mindre boliger, så for eksempel seniorer kan blive boende i området.

Annonce

Videgilder

I Hornstrup er der en lang historie med at mødes og ordne tvister ved de såkaldte "videgilder". Otte gårde deltog i det, kan den historisk interesserede lokalrådsformand fortælle. Traditionen fra 1838 holder de fast i med at mødes på fællespladsen, som i dag er indrettet som legeplads. Lokalrådet varetager ikke kun den lille landsbys interesser, men fællesskabets interesser på tværs af de tre landsbyer. Det sker med en flad ledelsesstruktur og uddelegering af opgaver.

Dit lokalråd

De 33 lokalråd er vigtige bindeled mellem lokalområderne og Vejle Kommune. Vi præsenterer formændene for lokalrådene i ugeavisens område. Serien er blevet til i et samarbejde mellem Vejle Kommune, din lokale ugeavis og Vejle Amts Folkeblad.

Peter Michael Kjærgård, formand for Hornstrup Lokalråd

Pensioneret, 62 år.

Gift med Helle, der er psykolog med egen praksis.

Fire børn og fem børnebørn, spredt rundt om i landet.

Uddannet arkitekt. Valgte at stoppe 1. maj 2019 efter fem år som rektor for teknisk gymnasium på Hansenberg i Kolding.

Tidligere rektor for teknisk gymnasium på Vejle Tekniske Skole. Har været beskæftiget i Vejle Bredbånd og ansat i kulturforvaltningen i det tidligere Vejle Amt.

Interesser: Landsbyplanlægning, vedligeholde gård i Hornstrup, sommerhus på Fanø og feriebolig i Italien.

De små veje må ikke sande til

Hvad er du mest stolt af i dit lokalområde?

Folk her i området.

Hvis du var ejendomsmægler, hvordan skulle salgsteksten lyde?

Ro. Bo uden for byen, men tæt på byen. Gode muligheder for fællesskab.

Hvilken plet viser du en udenbysgæst?

Vi skal op ad Gl. Hornstrupvej til skoven og se skrænten, hvor vandet fosser ned. Bagefter skal vi besøge vores fælles legeplads og samlingssted i Hornstrup.

Hvordan skulle området gerne have udviklet sig om ti år?

Grundet Skovby har ikke givet os mere trafik. Der skal være etableret en vej til Viborgvej og nye fine stier. Fællesskabet på tværs er styrket. En lille udvidelse af boligmassen, så vi får et blandet boligtilbud.

Hvad trænger til at blive gjort inden for det kommende år?

Politisk afklaring af trafikforholdene, så de små veje ikke sander til. Cyklende og gående skal kunne færdes sikkert på de små veje.

Din største bekymring for lokalområdet?

At der ikke bliver lyttet til lokalsamfundet, og der bliver bygget for voldsomt. Men jeg tror ikke, det sker.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Nøgne værker i Havnegade

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Jacob Bank bliver professionel

Ugeavisen Vejle

Tag på snapse-urtetur på heden

Annonce