Annonce
Ugeavisen Vejle

Fra Stouby til Vejle med bil og tog

Karin Meilandt Rasmussen skal til og fra Vejle hver dag for at passe sit arbejde. Tidligere tog hun bilen hele vejen, men da parkeringsmulighederne forsvandt, fandt hun en bedre løsning. Privatfoto
Hvis flere begynder at overveje alternativer til bilen - bare noget af vejen, kan vi samlet set løse mange af tidens udfordringer omkring trængsel og CO2.
Annonce

Vejle: Karin Meilandt Rasmussen bor fire kilometer uden for Stouby på en vej, der stort set går nedad hele vejen til fjorden. Hun skal til og fra Vejle hver dag for at passe sit arbejde. Tidligere tog hun bilen hele vejen, men da parkeringsmulighederne forsvandt, fandt hun en meget bedre løsning.

I dag tager hun bilen til Hedensted og parkerer gratis og i ro og mag ved banegården, hvor der er masser af P-pladser. Derefter tager hun toget resten af vejen til Vejle og går på fem minutter til arbejdspladsen. Den tur varer kun 35 minutter, og passer lige med, at hun når frem på arbejde lidt før otte, hvor hendes arbejdstid starter. Der går tog to gange i timen og de er, i følge hende, meget sjældent forsinket. Da hun kørte hele turen i bil mødte hun en time før for at undgå trængsel i Vejle.

Hun har valgt løsningen med at kombinere tog og bil helt uden viden om hvilken løsning, der er billigst for hende. Det er simpelthen den mest praktiske løsning, og de otte minutter i toget er især på hjemvejen bare en fornøjelse, synes hun. I dag kører hun tolv kilometer i bil hver vej og tilsvarende otte minutter med toget. Hun har købt et pendlerkort for 500 kroner om måneden med pendlerkombi. Det betyder, at hun får rabat på alle de øvrige togture i Danmark. Da hun og hendes mand var i Århus med toget for nylig kostede hendes billet mindre end halvdelen af hans.

Karins løsning på den daglige transport er bekvem for hende selv, men den peger også på, at hvis flere begynder at overveje alternativer til bilen – bare noget af vejen, kan vi samlet set løse mange af tidens udfordringer omkring trængsel og CO2.

Annonce

Cyklen løser flest udfordringer

Fakta om CO2, bil og tog: Hvis man kører hele vejen fra Stouby til Vejle vil bilen udlede ca. 6,5 kg CO2 per dag, mens kombinationen af tog og bil kun udleder 4,4 kg CO2. For at stabilisere jordens klima skal alle mennesker på jorden ned omkring en samlet udledning på 1 tons CO2 om året. Der er langt ned fra det nuværende gennemsnit i Danmark på 19 tons per indbygger (Danskernes årlige CO2-udledning). En enkel løsning, som at tage toget noget af vejen på arbejde, bidrager i Karins tilfælde med 0,5 tons mindre CO2 om året.

På ruten Rosenvold/ Stouby til Vejle er udfordringen for cyklisten den stærke biltrafik og dårlige forhold for cyklister på noget af ruten - og så mørket om vinteren. Men hvis der var gode cykelforhold, kunne elcyklen i mange tilfælde erstatte bilturen til Hedensted eller måske hele vejen til Vejle og så vil der pr. år være indhentet næsten 6,5 tons CO2 pr år per person på denne rute alene ved at cykle på alle hverdage.

Forslag til et nytårsfortsæt: Stop op og tænk over om den måde du kommer til og fra arbejde egentlig er den smarteste.

Man præsenteres i øvrigt for mange forskellige udsagn omkring danskernes udledning af CO2 per person. Tænketanken Concito har beregnet et gennemsnit pr. dansker til 19 tons CO2. Concitos beregning er baseret på, at man medtager alle de produkter, som produceres i udlandet, men bruges i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Tag på snapse-urtetur på heden

Ugeavisen Vejle

Blomster fra en glad dreng

Annonce