Annonce
Ugeavisen Vejle

Hør hvorfor verden stadig husker den døve komponist: Gratis klassiske koncerter genoptages efter coronapause

Ludwig van Beethoven står bag værker som Für Elise og Måneskinssonaten,  som mange kender, selvom de er 200 år gamle kompositioner.  Arkivfoto 
Vejle Kommune genoptager den festival med Beethoven-musik, som igennem hele 2020 skulle trække koncertgæster til Vejle fra hele landet.
Annonce

Vejle: Vejle Kommune besluttede længe før nogen havde hørt om Covid-19, at søsætte en Bethoven-festival i hele år 2020. Baggrunden er, at det i år er 250 år siden, at den tyske komponist og pianist Ludwig van Beethoven blev født.

Der var planlagt et tæt program med masser af Beethovens klaver- og kammermusik, men så kom coronaen som bekendt. Nu går festivalen i gang igen. Denne gang med diverse coronarestriktioner og afstandskrav, men ellers med samme musikprogram og masser af gratis koncerter.

Kommunen håber med festivalen at tiltrække både nye koncertgæster, der ikke plejer at lytte til klassisk musik, og kendere af musikken, som måske vil lægge vejen forbi Vejle for at høre den verdenskendte komponists værker. Mange vil nok kende titler som Für Elise, Skæbnesymfonien og Måneskinssonaten, og nu kan man altså høre dem live og gratis.

Annonce

2. august er der koncert

Den første koncert efter genåbningen spilles i Mølholm Kirke klokken 14. Her er det klaverelever fra Det Jyske Musikkonservatorium, der spiller værker af Beethoven.

9. august fortsætter koncertrækken og  denne søndag spilles koncerten også i Mølholm Kirke, blot klokken 15. På programmet denne gang er komponistens tre sidste sonater, som spilles af John Damgaard på klaver.

Den sidste gratis koncert i august spilles på Rødkilde Gymnasium lørdag 15. august, hvor Frode Stengaard sidder ved klaveret.

På Vejle Kommunes hjemmeside, kan man læse, at Frode Steengaard ikke er en hr. Hvemsomhelst, når gælder Beethoven. I de senere år har han beskæftiget sig intenst med Beethovens klaversonater, og  i 2016 til 2018 gav han, som formentlig den eneste pianist herhjemme, en samlet opførsel af Beehovens 32 sonater, fordelt på ni koncerter, spillet i kronologisk rækkefølge.

Annonce

Festivalen udstrækkes til næste år

Pianist Jonas Frederik Nørager Langemark fra Vejle er kommunens koordinator på Beethoven-festivalen, og han glæder sig over, at koncerterne nu kan genoptages.


To af Beethovens værker findes på den forgyldte kobbergrammofonplade med lyde fra jorden, som de to Voyager-rumsonder hver medbringer et eksemplar af.

wikipedia


Og Jonas Frederik Nørager Langemark har godt nyt til både nye og gamle Beethoven-fans. Alle de koncerter, der blev aflyst i marts, april, maj, juni og juli, bliver nemlig spillet til næste år.

Dermed har arbejdet med at få booket musikerne og præsenteret så meget at Beethovens musik som muligt ikke været forgæves. Men kan læse mere om festivalen på Vejle Kommunes hjemmeside under "borger" eller søg på Beethoven Festival 2020.

Fakta om Beethoven

Beethoven blev født i Bonn i 1770 og døde i Wien i 1827.

Da Beethoven var 26 år, begyndte hans hørelse at forringes. Han led af en alvorlig type tinnitus.

Med tiden blev hans døvhed total: Det er veldokumenteret, at han ved slutningen af premieren på sin 9. symfoni måtte vendes om for at se sit publikums tumultariske bifald; da han ikke kunne høre noget, græd han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Blomster fra en glad dreng

Ugeavisen Vejle

Koncert i Mølholm Kirke

Annonce