Annonce
Ugeavisen Vejle

Hasses host: Skal vi ha' rationering på tøj?

Der røg 244 tons tøj i genbrugscontainerne sidste år. Alene på Vejle Genbrugsplads. Hos Danmission sorterer man noget af dette tøj og sender det videre til butikkerne. Det er godt, at meget tøj kan genbruges, men køber vi grundliggende for meget tøj? Foto: Jørgen Hasseriis
Annonce

Klumme: Jeg husker engang, da jeg var hjemme at besøge mine forældre på Sydfyn. Jeg levede undergrundslivet i Aarhus som ung og studerende, så det var en bekymret far, der pegede på kloakrottens hullede bukser og spurgte, om ikke jeg snart skulle have nogle nye.

Klummeskribent Jørgen Hasseriis

- Nej, aldrig i livet, udbrød jeg.

Denimtrevlerne fra de lyseblå jeans skjulte endnu det meste hud og muskler, men hul var der - og det var meningen. Det var cool og også lidt koldt om vinteren.

Men det var mig.

Jeg havde brugt lang tid på at få de bukser slidt, for når man er ung og i fremdrift handler det ikke så meget om at være pæn.

Og så stod far dér i generationskløften og sagde, at de lignede noget, der skulle smides ud...


Jeg ved, at det må være tungt for byens tøjforhandlere at høre mig sige dette: Men stop det nu. Hold op med at købe alt det tøj.


Annonce

Det var i sidste halvdel af 1980'erne i en tid, da genbrugsbutikker så småt var ved at blive interessante for forbrugerne. Den første var åbnet i Aarhus i 1972, og jeg kan huske, at vi i gymnasietiden i første halvdel af 1980'erne også havde vores ture til overskudslageret i Assens, hvor man kunne købe brugte varer fra militæret. Her købte jeg en solid rygsæk og en tung vinterfrakke.

Det var cool som ung at købe brugt, og andre steder købte jeg fx en gammel sømandsjakke, en læderfrakke og en vævet vintercoat. Måske i virkeligheden i forsøget på at finde tilbage til noget originalt og personligt. Trods generationskløfter en hyldest til mit fædrende ophav, den unge, der ville være voksen og lege far, farfar eller oldefar...

Det var cool at spole tiden tilbage og iklæde sig fortidens "kvalitet", og i dag er det også cool, kan man se. De unge vrimler ind og ud ad genbrugsbutikkerne for at købe billigt tøj. Selv mine forældre afslørede forleden, at de har været forbi genbrugsbutikker et par gange for at købe tøj. Ikke hullet tøj, men pænt tøj - for det har de meget af i genbrugsbutikkerne.

Mange smider tøj ud, der nærmest aldrig har været brugt, og forbrugerorganet Tænk har oplyst, at 80 procent af det tøj, der bliver smidt ud, kun er slidt 20 procent. Altså, at det meste tøj, der ryger ud, faktisk har fem gange så lang levetid.

Genbrugstøj er derfor helt forståeligt også blevet en millionforretning for de velgørende organisationer. Omsætningen er over 100 millioner kroner i flere af butikkerne, selvom tøjet handles for peanuts. 35 kroner for en pæn skjorte, det er da lige til at overkomme.

Genbrug er mode, og det blev det slidte look også nogle få år efter min tyndslidte ungdom. Man begyndte at sælge tøj til nypris, selvom det var ødelagt. Og et par bukser kostede ikke længere 500 kroner, men 1500 kroner. Fabrikkerne begyndte at ødelægge tøjet med vilje, lave huller i det, klorinere det, stenvaske det og på andre måder ødelægge stoffet - helt uden tanke for miljøet.

Det nedsatte holdbarheden, men gjorde dem åbenbart så trendy, at der stadig er folk, der hopper med på denne miljøbelastende mode.

Hvem skal vi så pege fingre ad? Fabrikanterne og købmændene dikterer måske en mode, men så længe kunderne køber det tøj, er det egentlig ikke til diskussion, hvem den er gal med...

På genbrugspladsen i Vejle bliver der hver uge smidt fire-fem tons tøj ud. Det skriver vi mere om inde i avisen. Og da danskerne ifølge forbrugerorganisationen Tænk hver især køber over 10 kilo tøj om året, må det svare til, at vi hvert år smider halvdelen ud igen. I 2019 sendte vejlenserne i alt 244 tons tøj videre til genbrug.

Jeg ved, at det må være tungt for byens tøjforhandlere at høre mig sige dette: Men stop det nu. Hold op med at købe alt det tøj.

Eller skal vi overlade beslutningen til andre?

Hvis vi forbrugere ikke selv kan finde ud af det, ender vi jo med at skulle indføre rationeringsmærker på tøj. Er det mon løsningen?

Læs mere på side 54-55

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Fang Vejle: Bare tag et foto

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce