Annonce
Ugeavisen Vejle

Hasses host: Troldene er det farligste ved 5G

Pludselig tunede fem internettrolde ind på kanalen, brækkede sig og var væk igen. Det var deres måde at fortælle, hvad de mente om et emne, som mange danskere nok gerne vil debattere. Arkivfoto
Annonce

Jeg skrev 8. september en klumme her i avisen om det begrænsede netværk for mobildækning i Udkantsdanmark.

Jeg syntes - og synes stadig - at politikere og teleselskaber bør tage sig sammen, så hele Danmark kan dækkes 100 procent ind med mobilmaster.

Klummeskribent Jørgen Hasseriis

Det satte gang i en håndfuld gale internettrolde.

Jeg aner ikke, hvem de var, men lige pludselig dukkede der fem stykker op som - nåja - trold af en æske. De valgte at skrive på min personlige Facebook-side, selvom de kunne have valgt at skrive på avisens web- eller Facebook-side, hvor klummen i forvejen havde ligget et stykke tid.

Jeg har skrevet over 700 klummer de seneste 15 år. Men det er aldrig før sket, at en ukendt gruppe af personer vælger at gå efter manden i stedet for bolden. De gik til debattøren selv, og så fik jeg ellers at vide, at jeg var "spild af ilt", "en sørgelig fugl", og at jeg bare kunne "flytte ind til en Smart City".

Der var også én, for hvem ord ikke slog til - så hun smed bare et par grønne opkast-emojis.

Den første kommentar i tråden var nok den mest konstruktive: "Riv de fucking master ned", lød den anti-digitale melding på mit ønske om at få flere mobilmaster sat op. Tja, på nettet kommunikerer vi kort og hurtigt, og det kan til tider være barskt og brutalt derude i internetjunglen, hvor ederne fyger heftigt. Ikke altid virker kommentarerne lige velovervejede.

Men det var da en holdning ikke at ønske disse fucking master...

Vores sprog har fået flere ikoner og billeder på nettet. Bogstaver og ord rækker ikke længere, og så kan et brækhoved eller en klovn være kommentar nok til en sag.


Der er ikke nogen sundhedsfare forbundet med radiobølger fra mobilmaster, så længe masterne er opsat, så eksponeringsniveauerne dér, hvor mennesker opholder sig, ligger under de fastsatte grænseværdier.

Sundhedsstyrelsen


Heldigvis er der andet end internettet, nemlig den gode gamle printverden, hvor vi kan sidde ved kaffebordet og bladre i avisen og læse det hele stille og roligt, mens vi rører rundt i koppen med lillemors friskkværnede, økologiske kaffe fra Nicaragua.

Så er der ro på, når vi opdaterer os på byens nyheder og ugens tilbud i butikkerne. Ugeavisen Vejle trykkes i over 33.000 eksemplarer, så mon ikke der fortsat er en del derude, der bevarede fatningen, da jeg efterlyste flere mobilmaster ude i vandkanten? Om ikke andet kunne de tage del i debatten, hvadenten de var uenige eller ej:

- Skal landet dækkes 100 procent, eller er det okay, at vi i vandkanten ikke kan komme på nettet med mobilen?

Nå, de fem internettrolde kom ud af det blå - og forsvandt lige så hurtigt igen. Væk var de, for de skal vel videre ud at skabe mere panik andre steder, som internettrolde gør.

Jeg skjulte deres kommentarer på grund af den stødende karakter, og jeg vil ikke sige, at de flyttede noget som helst hos mig, men lidt forståelse skal de have.

Der er jo en frygt derude. En instinktiv frygt for alt nyt. Den kender vi selv, og derfor er det altid sundt at stille spørgsmål.

Hvordan påvirker alle disse signaler i luften os? Og hvordan påvirker det digitale liv os i det hele taget? Det skal selvfølgelig undersøges.

Vi skal bare lære at tale bedre om det i stedet for at skyde med raketter.

Da snakken om 5G-netværket begyndte, var dommedagsprofeter ude at advare om, hvor farligt det var. Havde de undersøgt sagen nærmere, ville de vide, at al digital information fra antenner bliver sendt gennem radiobølger til vores apparater.

Hverken dyr eller mennesker tager skade af radiobølger. Det kommende 5G-netværk er bare en forbedret teknologi, der gør det muligt at sende informationer hurtigere. Det er frekvenser, radiobølger, og dem er der intet farligt i. Ingen kræftrisiko her.

Så selv om frygten forståeligt nok kan være derude, og det måske er et råb om hjælp, er det synd for debatten, når internettroldene brækker sig i æteren.

Ja, det er måske i virkeligheden det farligste ved 5G-netværket...

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Fang Vejle: Bare tag et foto

Annonce