Annonce
Læserbrev

Henrik har været der selv

Vejle er en dejlig by. Men den har også en bagside.

Henrik Nørgaard Christensen

Guide på Gadens Stemmer, Henrik Nørgaard Christensen, viser rundt på bagsiden af Vejles medalje. Og han har været igennem det hele selv. Svigt, ensomhed, hjemløshed og stofmisbrug.
Annonce

Vejle: Forårets besynderlige vejr af byger og blæst har lagt sig, da Ugeavisen en fredsommelig mandag middag ringer på døren i Valløesgade 4 i boligforeningen Østerbo. En to meter høj mand i løstsiddende træningsdragt lukker op og byder indenfor i den lille lejlighed.

- Skal du ha' mælk i kaffen, spørger han med et rart blik.

Luften er frisk i det smalle køkken, selv om han har tændt en smøg. Der dufter af frisklavet kaffe, og gennem vinduet på klem kan man høre fuglene kvidre.

Vi er her for at snakke med den guide, der siden august har afviklet byvandringerne Gadens Stemmer i Vejle, hvor han på guidede ture har talt de hjemløses sag.

Turene er blevet en succes, og Henrik Nørgaard Christensen fortæller, at han snart har ført 25 hold rundt i byen til steder, der er alt andet end motiver i turistbrochurerne. Det er bagsiden af medaljen i Vejle, turdeltagerne får set. Steder, hvor de hjemløse søger hen for at være sammen. Hvor de hygger sig, brokker sig, ærgrer sig, slås, griner og græder sammen.

Rådhuspladsen, Mariaparken, Byparken og Højbanen er de foretrukne steder, Højbanen især, for her forstyrrer man ikke så meget og stikker mindre ud. Og det har der været bøvl med en del gange.

Det er grupper af alle slags, der tager med på de guidede ture. Lige fra hr. og fru Danmark over socialrådgivere og pædagoger til studerende og skoleelever. På turene kan de høre om de hjemløses forhold, og de kan høre om Henrik Nørgaard Christensens eget liv.

- 20 procent handler om stederne, 80 procent om mit eget liv, fortæller han.

Selv om han ikke har været hjemløs i mange år, men boet godt og rart i boligforeningen Østerbo i Valløesgade siden 1997, nærer han en særlig sympati for de hjemløse og udsatte.

Han har selv været igennem gevaldige nedture, hvor han har set samfundets skyggesider.

Annonce

To do-liste hver dag

Allerede som lille kom han i pleje hos bedsteforældrene i Sønder Omme, blev smidt ud som 14-årig og blev hjemløs for første gang. Han kom ud at sejle og fik senere med god hjælp fra Kolding Kommune en uddannelse og senere job på Vejle Havn. Han flyttede til Vejle i 1996.

Han har været stofmisbruger af morfin, hash og heroin, men stoppede for knap to et halvt år siden. Det var et misbrug, han fik, da han som havnearbejder på Vejle Havn for 10 år siden smadrede sit knæ og ikke kunne stoppe med den smertestillende medicin, som lægen nægtede at ordinere mere af.

Henrik var simpelthen for sårbar efter en hård opvækst, hvor svigt og misbrug har været følgesvende det meste af tiden. Så han fortsatte på stofferne.

Han er i dag 53 år, førtidspensionist og har egen lejlighed, hans kone døde for fire år siden af sygdom. I dag har han kæresten Bettina, og hun passer godt på ham og de to katte, Ditte og Tilde, i lejligheden. Til september skal han være bedstefar til en dreng, datteren Michelles førstefødte.

Og imens sørger Bettina for at hjælpe ham med at få struktur på hverdagen. En lille seddel over køkkenbordet viser hans to do-liste, hver dag:

- Stå op. Drik kaffe. Gå i bad/barber. Morgenmad. Kattebakker, vand. Vaske op.

Altsammen inden klokken 11.

Det lykkes normalt, siger han, men lister alligevel en tilståelse ud imellem sidebenene.

- Arrh, der kan selvfølgelig godt være en smutter.

Annonce

Vejle mangler en strategi

Netop ærlighed er et af de råd, han gerne vil give videre til andre, der har det svært.

- Vær altid ærlig om dig selv og dine problemer. Søg altid hjælp, når du har det svært og ikke kan overskue situationen, anbefaler han, vel vidende, at vi alle er forskellige, og at der altid vil være store forskelle, individuelt, på, hvad baggrunden og situationen er.

Henrik Nørgaard Christensen er næstformand i de hjemløses landsorganisation SAND og er desuden næstformand i Vejle Kommunes udsatteråd.

Med udnævnelsen til turguide i Gadens Stemmer gik han sin første tur i august 2019, og aftalen er, at det kører minimum året ud. Dialogen om en forlængelse er i gang, siger han.

Med turene har han mulighed for at åbne fleres blik for de hjemløse.

- Vejle har ikke noget forsorgshjem. Man har valgt en anden strategi med "housing first", men det forstår jeg ikke. Mange hjemløse har behov for en mellemstation. De har det virkelig dårligt psykisk og kan ikke klare bare at få egen bolig, for så står de pludselig der, fortæller han.

- Der er 102 hjemløse i Vejle. I Horsens er der kun halvt så mange hjemløse, og de har et forsorgshjem. Måske skulle Vejle kigge lidt på, hvad de gør i Horsens. Byen mangler simpelthen en bedre hjemløsestrategi, mener Henrik Nørgaard Christensen.

Næste byvandring med Gadens Stemmer er en åben tur 6. juni klokken 11. Det koster 149 kroner at gå med, og man tilmelder sig på gadensstemmer.dk

En turbulent opvækst og et liv, der ikke lige fulgte den lige linje, har sat sit præg på Henrik Nørgaard Christensen. Den 53-årige turguide og næstformand i hjemløseforeningen SAND har boet i Vejle siden 1996 og er i dag førtidspensionist. Han har dog aldrig haft det bedre end nu, siger han. Og til september bliver han bedstefar for sin datters første barn. Foto: Jørgen Hasseriis

Gadens stemmer

Gadens Stemmer er en registreret socialøkonomisk virksomhed, som udbyder byvandringer og foredrag i København, Vejle og Faxe.

Gadens Stemmer arbejder for øget livskvalitet gennem mødet mellem mennesker, og at bringe den enkelte guide tættere på uafhængighed af offentlige ydelser.

Guiderne er lønnede og bygger deres arbejde på personlige fortællinger fra et liv som socialt udsat og i skyggen af det ordinære samfund.

Gadens Stemmer vil skabe møder mellem mennesker for at mindske fordomme og øge forståelsen på tværs af samfundskel.

Det blev stiftet som et uafhængigt andelsselskab med egen bestyrelse i 2013 efter at have været udviklet under ngo-projektet "Udenfor" i 2010 og senere i kommunalt regi som metodeudviklingsprojekt finansieret af satspuljemidler fra Socialministeriet.

I dag drives Gadens Stemmer på markedsvilkår uden fondsmidler eller offentlige tilskud.

Kilde: Gadensstemmer.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce