Annonce
Ugeavisen Vejle

Hugo og Kirsten: Med lidt snilde, kan man bevare tingene

Hvorfor smide ting ud, hvis man kan reparere dem? Det mener Hugo Melgaard og Kirsten Krarup, der er frivillige reparatører i Repair Cafe i Spinderihallerne. Foto: Jørgen Hasseriis
Kirsten Krarup og Hugo Melgaard er pensionister og frivillige reparatører i den månedlige Repair Café i Spinderihallerne.
Annonce

Repair Cafe i Spinderihallerne

Repair Cafeen har i snit trukket knap 100 deltagere per gang.

Antallet af frivillige reparatører svinger - nogle gange har der været 15 forskellige.

Der har ifølge kommunens statistik været udført 220 reparationer, hvoraf 70 procent er lykkedes. Primært er det elektronik og tøj som bliver forsøgt fikset.

Cafeen holdes den sidste tirsdag i måneden, men på grund af corona har den været aflyst i nogle månder, den kom så igen i august, men blev aflyst i september.

Vejle: - Jeg er bare med som chauffør, siger Hugo Melgaard beskedent om sin rolle i Repair Café Vejle i Spinderihallerne.

Meeen, den 76-årige vejlenser har også sit penalhus med, og det er fyldt med skruetrækkere og tænger. Han har arbejdet hele livet som pædagog, men som han siger, da han hiver et par stikpropper til ledninger frem og skruer lidt i:

- Jeg er jo uddannet elektriker. Så bruge en skruetrækker, det kan jeg godt.

Fruen, 75-årige Kirsten Krarup, er også med i cafeen. Hun for at hjælpe med sytøj og reparationer af tøj. Hun nyder at sidde derhjemme med sine broderier og syting, men hun nyder også at hjælpe andre.

- Det er sjovt, at så mange forskellige mennesker kommer herind. Og når det lykkes at hjælpe nogen, tænker jeg bare, at det var dejligt, smiler Kirsten Krarup.

Hun har arbejdet som fritidspædagog og i mange år været børnehaveklasseleder. Hun fortæller, at det er en stor fornøjelse for hende at kunne hjælpe andre - bare man selv tager reservedele med.

- Jeg hjælper med knapper, lynlåse og andet med stof og tøj, og jeg har lavet mig en stor samling af nål og tråd i denne her kasse, siger hun og viser sit "værksted" frem.

- Der var så en ung mand, der kom med sin trøje, hvor der var et hul i lommen. Det var sådan en indvendig poselomme, men han havde desværre ikke ekstra stof med, så jeg kunne kun reparere den nødtørftigt, beklager hun.


Verdens ressourcer er ikke uendelige, og måske er det ved at gå op for os i disse år.

Kirsten Krarup


Annonce

En anden tid i dag

Hugo og Kirsten, der har boet 24 år på Nørremarken og har to voksne børn, to børnebørn, hus, bil, have og så videre, nyder at være en del af Repair Cafeen.

Hugo Melgaard og Kirsten Krarup. Foto: Jørgen Hasseriis

- Vi har jo det, vi skal have, men vi har også tiden til at hjælpe. Og så er det en god tillægsgevinst, at vi på den måde kommer ud af røret, smiler Hugo Melgaard, der også er frivillig hos Kirkens Korshærs butik i Vejle.

Parret er med på, at de jo kommer fra en helt anden tid, da man reparerede sine ting i stedet for at smide dem ud, og Hugo joker også med, at han blev udlært elektriker, da man havde petroleumslamper.

- Men ting bliver ikke smidt ud i dag, fordi de er slidt. De bliver smidt ud, fordi der bare er en ny mode. Og det er ærgerligt, pointerer de to frivillige reparatører.

- Vi er med, fordi vi synes, at det er rigtigt, hvis man med lidt snilde kan bevare tingene. Så vi prøver at smide så lidt væk som muligt. Vi synes, at vi har tiden til at hjælpe, hvis vores færdigheder kan bruges i den forbindelse, forklarer de.

Annonce

Tv'et røg ud

Kirsten Krarup og Hugo Melgaard har selv haft deres overvejelser i tidernes løb, når for eksempel køleskabet eller fjernsynet gik sig en tur. Reparere eller smide ud?

- Vi har da haft en stol, vi fik repareret igen, som vi havde med her i Repair Cafe. Den var blevet så vakkelvorn. Men den blev banket op, limet og sat sammen igen, og nu er den så god som ny.


Min mor var dygtig til at sy og få noget ud af stort set ingenting, sy om og reparere. Det var børnelærdom i min tid.

Kirsten Krarup


- Vi havde også et fjernsyn, hvor der var noget galt med billedet og lyden. Det var ligesom lidt sløret. Det endte med, at reparatøren sagde, at det var vi nødt til at hive ud. Det er ikke alt, der kan repareres i dag, siger Hugo Melgaard.

Annonce

Corona aflyser måske

Repair Cafeen har indtil nu været en pæn succes, oplyser programleder Mikkel Dragmose-Hansen, og Vejle Kommune har derfor gjort den til en permanent ordning.

Den foregår den sidste tirsdag i hver måned, men på grund af coronaen har den været afbrudt i nogle måneder, men kom i gang igen i august.

Desværre har den nye coronasituation lagt hindring i vejen for cafeen,hvor man igen måtte aflyse det seneste møde, beklager Mikkel Dragmose-Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Fang Vejle: Bare tag et foto

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce