Annonce
Ugeavisen Vejle

Hun har spredt ben for at komme til tops: Kunstnere tager stilling til ufattelige udsagn

"Sexismespillet" er navnet på værket her, som er en terning, der måler otte gange otte, gange otte centimeter. Materialet er træ, som er malet og påsat udsagn, som kunstneren, Jonna Pedersen, har fundet på Internettet fra både kvinder og mænd omkring emnet sexisme. Privatfoto
Kunsten tager stilling til ufattelige udsagn. Kunsthal Vejle står bag ny udstilling med 14 kunstnere fra hele landet. Alle har med deres værker taget stilling til emner, som krænkende adfærd og sexisme.

Vejle: "Er den korte kjole tegn på, at du gerne vil kneppes senere", "Overbegloet på klokkeværket" og "raget på uden at ha' lyst".

Sådan lyder nogle af de udsagn, man kan læse på billedkunstner Jonna Pedersens værker. Hun og kunstneren Søren Hüttel er to af i alt 14 kunstnere fra hele landet, hvis værk, eller værker, man kan opleve i Kunsthal Vejle fra 9. januar.

Udstillingens titel er "20 x testimony" og temaet tager udgangspunkt i den bølge af vidnesbyrd om sexisme, magtmisbrug og krænkende adfærd, der den senere tid har skyllet hen over Danmark.

Annonce

De 14 kunstnere undersøger og kommenterer denne aktuelle bevægelse, de mange vidnesbyrd, man i blandt andet medierne er stødt på.

- Jeg blev, som mange andre, overvældet af de mange breve, grupper af kvinder sendte til aviserne om magtrelateret sexisme. Vi blev vidner til en bølge af vidnesbyrd fra medieverdenen, teaterverdenen, lægeverdenen, forskningens verden, politikerverdenen, og sidst men ikke mindst kunstens verden. Det hele startede med Sofie Lindes tale, og jeg tror ikke, at bølgen kan rulles tilbage. Med udstillingen “20 x testimony” vil Kunsthal Vejle give et lille bidrag til den kommende bølge af samtidskunst om temaet sexisme. Når overskrifterne i medierne lægger sig, træder samtidskunsten til som et tidsaktuelt spejl, hvor vi får nye måder at se aktuelle tematikker på. Det er det kunst kan, lyder det fra faglig konsulent Sanne Juhler Hansen, der driver udstillingsstedet Kunsthal Vejle sammen med billedkunstner Helle Koch.

Sexismespillet

Billedkunstner Jonna Pedersens værk, som man vil kunne se på udstillingen, har titlen “Sexismespillet”.

- Jeg har skabt en terning i træ med seks vidnesbyrd fra både mænd og kvinder, og det er deres testimonies, som jeg har kopieret fra internettet, fortæller billedkunstneren.

Hun håber, at sexismespillet kan være med til at åbne op for dialogen mellem mænd og kvinder omkring sexisme og krænkelser - på et ligeværdigt niveau, hvor begge køn kan komme til orde.

- Måske mit værk kan lægge op refleksion og debat, hvor der bliver sat ord på følelser og oplevelser. Og så er det vigtigt, at begge køn byder ind, for at vi kan komme videre, siger Jonna Pedersen.

Billedkunstner Jonna Pedersen udstiller i januar på Kunsthal Vejle i en gruppe af 14 kunstnere fra hele landet. Foto: Marianne Leth

Hun er bosat i Rødovre, og lever som professionel billedkunstner med udstillinger både nationalt og internationalt. Aktuelt står hun blandt andet bag udstillingen "Efter-billeder", som vises fra 23. januar - 21. marts på Janus - Vestjyllands Kunstmuseum. Udstillingen vandrer til SAK Kunstbygning til april.

Hun var ligeledes blandt de første, der udstillede i Kunsthal Vejle, da den åbnede i 2018 med soloudstillingen “De 20 bud”.

Annonce

Magtmisbrug

Kunstneren Søren Hüttel fra København vil med sit værk på udstillingen også sætte fokus på det omvendte magtforhold.

Billedkunstner Søren Hüttels værk handler blandt andet om den form for magtmisbrug, der også kan ligge i dét at besidde en viden om noget en person har gjort. Privatfoto

- Mit værk tager udgangspunkt i titlen ”I know what you did last summer” og den dobbelttydighed, der ligger i citatet. Det ligger i forlængelse af diskussionen omkring magtmisbrug og sexisme, som vi har set de seneste år, fortæller Søren Hüttel.

Og han fortsætter:

- Magten er så i mit værk vendt på hovedet, så der også ligger en magt i at besidde en viden om noget en person har gjort. Dette omvendte magtforhold, synes jeg, kan være interessant som fænomen, og vi har jo også set for nyligt, at politiske karrierer kan ende på den baggrund. Ikke at det på nogen måde er synd for disse personer, men det er heller ikke uproblematisk, da man således heller ikke kan tilgives eller have udstået en tidligere straf for fortidens synder. Denne retsløse tilstand, synes jeg er vigtig, at vi også får diskuteret, så disse sager ikke ender i Facebookhenrettelser.

Søren Hüttel er uddannet på Det Fynske Kunstakademi og Glasgow School of Art og har i mange år arbejde bredt med mange forskellige medier. Lige nu arbejder han for det meste med maleri og installationer med lys.

Søren Hüttel er kunstner, og han bidrager til udstillingen "20 x testimony" i Kunsthal Vejle fra 9. januar 2021. Privatfoto
Annonce

Virtuel ferniseringen

Udstillingen kan ses i Kunsthal Vejle fra 9. januar til 31. marts, og er støttet af Billedkunstrådet Vejle Kommune. Ferniseringen foregår virtuelt i form af en video, hvor Vejles Kulturdirektør, Sofie Plenge klipper snoren. Se videoen her:

De udstillende kunstnere er: Anna Skov Hassing, Marie Thams, Peter Brandt, Stine Ofelia Kildevang, Matvey Slavin, Britta Egebjerg, Ditte Lyngkær Pedersen, Søren Hüttel, Helle Koch, Jonna Pedersen, Simon Grimm, Anna Sofie Bank, Faranak Sohi, Marie – Louise Exner.

Kunsthal Vejle

Kunsthal Vejle er et kunstnerdrevet udstillingssted for dansk og international samtidskunst. Herunder præsentation af lokale kunstneres arbejde.

Kunsthal Vejle ejes af faglig konsulent Sanne Juhler Hansen som driver udstillingsstedet sammen med bbilledkunstner Helle Koch.

Udstillingsrummet er en tidligere smørrebrødsautomat fra 1950'erne. De små rum på 10 x 17,5 x 20 centimeter præsenterer nu minimalistisk og konceptuel kunst.

Kunsthal Vejle ligger centralt i Vejle, på Banegårdspladsen ved indgangen til turistbureauet VisitVejle.

Annonce
Annonce
VEJLE

Se billederne: Show, sjov og sammenhold - cheerleaderne i Vejle har en fest og vil gerne dele den med publikum

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Skal dyste om en af branchens mest eftertragtede priser: Topkokke skal nyfortolke kartoflen i konkurrence i Vejle

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Det må jeg bare erkende: Jeg er til modeller med kvindelige former

Ugeavisen Vejle

Kan blive tvunget til at droppe Black Friday: Se hvilken speciel branche, der bare er vildt ramt

Ugeavisen Vejle

De fik hver 10.000 kroner: Lions Vejle Munkebjerg uddelte kontanter til to modtagere, og pengene kommer mennesker med særlige behov til gode

Ugeavisen Vejle

Grønt knallertkørekort: Nu skal de unge drøne af sted på el-scooteren

Ugeavisen Vejle

Simon fra Vejle kan vinde mange penge:  Nomineret til prestigefyldt talentpris

Ugeavisen Vejle

Så bliver det ikke mere smart og ungt: Kendt tøjmærke åbner butik på gågaden

Ugeavisen Vejle

Nu er det tid til at høste frø til den vilde have

Ugeavisen Vejle

Jubilar i Vejle uddelte 30.000 kroner: De modtog pengene

Ugeavisen Vejle

Det lugter lidt af Drejeskiven: Godt nyt til alle musikelskere - ny pladeforretning åbner i Vejle

Ugeavisen Vejle

Se hvem stjernekokken er: Vejlenser er Danmarks bedste østerskok

Ugeavisen Vejle

Da det gik bedst, var der 180 butikker: Nu lukker stor skotøjskæde de sidste forretninger i Danmark og Norge

Ugeavisen Vejle

Badawi åbner ny bod på street food: De milde øjne bag disken har set de mest forfærdelige ting

Ugeavisen Vejle

Sådan kan du modtage 500 kroner fra Vejle Kommune

Ugeavisen Vejle

Så mange har været i Lido Biograferne: En agent og en ninja slåsser så det brager

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: At skrive om andres liv...

Ugeavisen Vejle

Heidi stak af på vinder-knallerten: Vejlenserne har stemt på Vejles bedste butikker - se hele listen her

Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: Svigerfar giver mig et klap bagi

Kultur

Ugens foto: Vejles fattiggård lå ved Sønderåen

Ugeavisen Vejle

Sådan gjorde Anna hobbyen til sin levevej: Tjener kassen i en mandeverden

Ugeavisen Vejle

Skam og skyld, når far er i fængsel: 'Jeg græd, da jeg hørte børnenes historier'

Ugeavisen Vejle

Tv-kendt influencer med 40.000 følgere har været med til at designe kjolerne: Sådan ser konfirmandmode hos Panayotis ud i 2022

Annonce