Annonce
Ugeavisen Vejle

Hun har spredt ben for at komme til tops: Kunstnere tager stilling til ufattelige udsagn

"Sexismespillet" er navnet på værket her, som er en terning, der måler otte gange otte, gange otte centimeter. Materialet er træ, som er malet og påsat udsagn, som kunstneren, Jonna Pedersen, har fundet på Internettet fra både kvinder og mænd omkring emnet sexisme. Privatfoto
Kunsten tager stilling til ufattelige udsagn. Kunsthal Vejle står bag ny udstilling med 14 kunstnere fra hele landet. Alle har med deres værker taget stilling til emner, som krænkende adfærd og sexisme.

Vejle: "Er den korte kjole tegn på, at du gerne vil kneppes senere", "Overbegloet på klokkeværket" og "raget på uden at ha' lyst".

Sådan lyder nogle af de udsagn, man kan læse på billedkunstner Jonna Pedersens værker. Hun og kunstneren Søren Hüttel er to af i alt 14 kunstnere fra hele landet, hvis værk, eller værker, man kan opleve i Kunsthal Vejle fra 9. januar.

Udstillingens titel er "20 x testimony" og temaet tager udgangspunkt i den bølge af vidnesbyrd om sexisme, magtmisbrug og krænkende adfærd, der den senere tid har skyllet hen over Danmark.

Annonce

De 14 kunstnere undersøger og kommenterer denne aktuelle bevægelse, de mange vidnesbyrd, man i blandt andet medierne er stødt på.

- Jeg blev, som mange andre, overvældet af de mange breve, grupper af kvinder sendte til aviserne om magtrelateret sexisme. Vi blev vidner til en bølge af vidnesbyrd fra medieverdenen, teaterverdenen, lægeverdenen, forskningens verden, politikerverdenen, og sidst men ikke mindst kunstens verden. Det hele startede med Sofie Lindes tale, og jeg tror ikke, at bølgen kan rulles tilbage. Med udstillingen “20 x testimony” vil Kunsthal Vejle give et lille bidrag til den kommende bølge af samtidskunst om temaet sexisme. Når overskrifterne i medierne lægger sig, træder samtidskunsten til som et tidsaktuelt spejl, hvor vi får nye måder at se aktuelle tematikker på. Det er det kunst kan, lyder det fra faglig konsulent Sanne Juhler Hansen, der driver udstillingsstedet Kunsthal Vejle sammen med billedkunstner Helle Koch.

Sexismespillet

Billedkunstner Jonna Pedersens værk, som man vil kunne se på udstillingen, har titlen “Sexismespillet”.

- Jeg har skabt en terning i træ med seks vidnesbyrd fra både mænd og kvinder, og det er deres testimonies, som jeg har kopieret fra internettet, fortæller billedkunstneren.

Hun håber, at sexismespillet kan være med til at åbne op for dialogen mellem mænd og kvinder omkring sexisme og krænkelser - på et ligeværdigt niveau, hvor begge køn kan komme til orde.

- Måske mit værk kan lægge op refleksion og debat, hvor der bliver sat ord på følelser og oplevelser. Og så er det vigtigt, at begge køn byder ind, for at vi kan komme videre, siger Jonna Pedersen.

Billedkunstner Jonna Pedersen udstiller i januar på Kunsthal Vejle i en gruppe af 14 kunstnere fra hele landet. Foto: Marianne Leth

Hun er bosat i Rødovre, og lever som professionel billedkunstner med udstillinger både nationalt og internationalt. Aktuelt står hun blandt andet bag udstillingen "Efter-billeder", som vises fra 23. januar - 21. marts på Janus - Vestjyllands Kunstmuseum. Udstillingen vandrer til SAK Kunstbygning til april.

Hun var ligeledes blandt de første, der udstillede i Kunsthal Vejle, da den åbnede i 2018 med soloudstillingen “De 20 bud”.

Annonce

Magtmisbrug

Kunstneren Søren Hüttel fra København vil med sit værk på udstillingen også sætte fokus på det omvendte magtforhold.

Billedkunstner Søren Hüttels værk handler blandt andet om den form for magtmisbrug, der også kan ligge i dét at besidde en viden om noget en person har gjort. Privatfoto

- Mit værk tager udgangspunkt i titlen ”I know what you did last summer” og den dobbelttydighed, der ligger i citatet. Det ligger i forlængelse af diskussionen omkring magtmisbrug og sexisme, som vi har set de seneste år, fortæller Søren Hüttel.

Og han fortsætter:

- Magten er så i mit værk vendt på hovedet, så der også ligger en magt i at besidde en viden om noget en person har gjort. Dette omvendte magtforhold, synes jeg, kan være interessant som fænomen, og vi har jo også set for nyligt, at politiske karrierer kan ende på den baggrund. Ikke at det på nogen måde er synd for disse personer, men det er heller ikke uproblematisk, da man således heller ikke kan tilgives eller have udstået en tidligere straf for fortidens synder. Denne retsløse tilstand, synes jeg er vigtig, at vi også får diskuteret, så disse sager ikke ender i Facebookhenrettelser.

Søren Hüttel er uddannet på Det Fynske Kunstakademi og Glasgow School of Art og har i mange år arbejde bredt med mange forskellige medier. Lige nu arbejder han for det meste med maleri og installationer med lys.

Søren Hüttel er kunstner, og han bidrager til udstillingen "20 x testimony" i Kunsthal Vejle fra 9. januar 2021. Privatfoto
Annonce

Virtuel ferniseringen

Udstillingen kan ses i Kunsthal Vejle fra 9. januar til 31. marts, og er støttet af Billedkunstrådet Vejle Kommune. Ferniseringen foregår virtuelt i form af en video, hvor Vejles Kulturdirektør, Sofie Plenge klipper snoren. Se videoen her:

De udstillende kunstnere er: Anna Skov Hassing, Marie Thams, Peter Brandt, Stine Ofelia Kildevang, Matvey Slavin, Britta Egebjerg, Ditte Lyngkær Pedersen, Søren Hüttel, Helle Koch, Jonna Pedersen, Simon Grimm, Anna Sofie Bank, Faranak Sohi, Marie – Louise Exner.

Kunsthal Vejle

Kunsthal Vejle er et kunstnerdrevet udstillingssted for dansk og international samtidskunst. Herunder præsentation af lokale kunstneres arbejde.

Kunsthal Vejle ejes af faglig konsulent Sanne Juhler Hansen som driver udstillingsstedet sammen med bbilledkunstner Helle Koch.

Udstillingsrummet er en tidligere smørrebrødsautomat fra 1950'erne. De små rum på 10 x 17,5 x 20 centimeter præsenterer nu minimalistisk og konceptuel kunst.

Kunsthal Vejle ligger centralt i Vejle, på Banegårdspladsen ved indgangen til turistbureauet VisitVejle.

Annonce
Ugeavisen Vejle

I et 'tiny house' kan du bo småt, men godt: Kommunen fortæller og serverer gratis aftensmad til dem, der kommer først

Annonce
Ugeavisen Vejle

Kan du løse gåden: Den kan tale, den kan skrive. Hvad er den? Preben giver dig svaret - og løfter sløret for et par nyheder

Annonce
Ugeavisen Vejle

Her er gaden, som de forretningsdrivende vil gøre gul: 'Vi må ikke undervurdere tourens Vejle-besøg'

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Annette vil sælge butikken i Foldegade: Tiden er kommet til, at hun selv skal være skabende - på to forskellige måder

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: På opdagelse i grænselandet

Ugeavisen Vejle

Stort hotel i Vejle udvider for tocifret millionbeløb: 'Det kunne ikke have ladet sig gøre uden vores medarbejdere'

Ugeavisen Vejle

Hænger 150 store, gule cykler op i gågaden: 'Det kommer til at se ret massivt ud'

Ugeavisen Vejle

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: 'Vildt at kombinere moderne japansk stål med gamle romfade' - Stjernekok kiggede forbi og skar lækker menu til

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Postdiligencen foran Vejle Posthus

Ugeavisen Vejle

En fed bybil: Jeg er helt elektrisk over modellen fra MG - det trods vognens mangel på udholdenhed, når det gælder rækkeviden

Ugeavisen Vejle

Succesfuld møbelsnedker får udstillingsvindue i Kirkegade: Thomas er vild med duften af træ. 'Siden jeg var barn har det siddet dybt i mig'

Ugeavisen Vejle

Maden i mit liv: Opskriften på en smovset grøntsagslasagne

Annonce