Annonce
Ugeavisen Vejle

Hun har spredt ben for at komme til tops: Kunstnere tager stilling til ufattelige udsagn

"Sexismespillet" er navnet på værket her, som er en terning, der måler otte gange otte, gange otte centimeter. Materialet er træ, som er malet og påsat udsagn, som kunstneren, Jonna Pedersen, har fundet på Internettet fra både kvinder og mænd omkring emnet sexisme. Privatfoto
Kunsten tager stilling til ufattelige udsagn. Kunsthal Vejle står bag ny udstilling med 14 kunstnere fra hele landet. Alle har med deres værker taget stilling til emner, som krænkende adfærd og sexisme.

Vejle: "Er den korte kjole tegn på, at du gerne vil kneppes senere", "Overbegloet på klokkeværket" og "raget på uden at ha' lyst".

Sådan lyder nogle af de udsagn, man kan læse på billedkunstner Jonna Pedersens værker. Hun og kunstneren Søren Hüttel er to af i alt 14 kunstnere fra hele landet, hvis værk, eller værker, man kan opleve i Kunsthal Vejle fra 9. januar.

Udstillingens titel er "20 x testimony" og temaet tager udgangspunkt i den bølge af vidnesbyrd om sexisme, magtmisbrug og krænkende adfærd, der den senere tid har skyllet hen over Danmark.

Annonce

De 14 kunstnere undersøger og kommenterer denne aktuelle bevægelse, de mange vidnesbyrd, man i blandt andet medierne er stødt på.

- Jeg blev, som mange andre, overvældet af de mange breve, grupper af kvinder sendte til aviserne om magtrelateret sexisme. Vi blev vidner til en bølge af vidnesbyrd fra medieverdenen, teaterverdenen, lægeverdenen, forskningens verden, politikerverdenen, og sidst men ikke mindst kunstens verden. Det hele startede med Sofie Lindes tale, og jeg tror ikke, at bølgen kan rulles tilbage. Med udstillingen “20 x testimony” vil Kunsthal Vejle give et lille bidrag til den kommende bølge af samtidskunst om temaet sexisme. Når overskrifterne i medierne lægger sig, træder samtidskunsten til som et tidsaktuelt spejl, hvor vi får nye måder at se aktuelle tematikker på. Det er det kunst kan, lyder det fra faglig konsulent Sanne Juhler Hansen, der driver udstillingsstedet Kunsthal Vejle sammen med billedkunstner Helle Koch.

Sexismespillet

Billedkunstner Jonna Pedersens værk, som man vil kunne se på udstillingen, har titlen “Sexismespillet”.

- Jeg har skabt en terning i træ med seks vidnesbyrd fra både mænd og kvinder, og det er deres testimonies, som jeg har kopieret fra internettet, fortæller billedkunstneren.

Hun håber, at sexismespillet kan være med til at åbne op for dialogen mellem mænd og kvinder omkring sexisme og krænkelser - på et ligeværdigt niveau, hvor begge køn kan komme til orde.

- Måske mit værk kan lægge op refleksion og debat, hvor der bliver sat ord på følelser og oplevelser. Og så er det vigtigt, at begge køn byder ind, for at vi kan komme videre, siger Jonna Pedersen.

Billedkunstner Jonna Pedersen udstiller i januar på Kunsthal Vejle i en gruppe af 14 kunstnere fra hele landet. Foto: Marianne Leth

Hun er bosat i Rødovre, og lever som professionel billedkunstner med udstillinger både nationalt og internationalt. Aktuelt står hun blandt andet bag udstillingen "Efter-billeder", som vises fra 23. januar - 21. marts på Janus - Vestjyllands Kunstmuseum. Udstillingen vandrer til SAK Kunstbygning til april.

Hun var ligeledes blandt de første, der udstillede i Kunsthal Vejle, da den åbnede i 2018 med soloudstillingen “De 20 bud”.

Annonce

Magtmisbrug

Kunstneren Søren Hüttel fra København vil med sit værk på udstillingen også sætte fokus på det omvendte magtforhold.

Billedkunstner Søren Hüttels værk handler blandt andet om den form for magtmisbrug, der også kan ligge i dét at besidde en viden om noget en person har gjort. Privatfoto

- Mit værk tager udgangspunkt i titlen ”I know what you did last summer” og den dobbelttydighed, der ligger i citatet. Det ligger i forlængelse af diskussionen omkring magtmisbrug og sexisme, som vi har set de seneste år, fortæller Søren Hüttel.

Og han fortsætter:

- Magten er så i mit værk vendt på hovedet, så der også ligger en magt i at besidde en viden om noget en person har gjort. Dette omvendte magtforhold, synes jeg, kan være interessant som fænomen, og vi har jo også set for nyligt, at politiske karrierer kan ende på den baggrund. Ikke at det på nogen måde er synd for disse personer, men det er heller ikke uproblematisk, da man således heller ikke kan tilgives eller have udstået en tidligere straf for fortidens synder. Denne retsløse tilstand, synes jeg er vigtig, at vi også får diskuteret, så disse sager ikke ender i Facebookhenrettelser.

Søren Hüttel er uddannet på Det Fynske Kunstakademi og Glasgow School of Art og har i mange år arbejde bredt med mange forskellige medier. Lige nu arbejder han for det meste med maleri og installationer med lys.

Søren Hüttel er kunstner, og han bidrager til udstillingen "20 x testimony" i Kunsthal Vejle fra 9. januar 2021. Privatfoto
Annonce

Virtuel ferniseringen

Udstillingen kan ses i Kunsthal Vejle fra 9. januar til 31. marts, og er støttet af Billedkunstrådet Vejle Kommune. Ferniseringen foregår virtuelt i form af en video, hvor Vejles Kulturdirektør, Sofie Plenge klipper snoren. Se videoen her:

De udstillende kunstnere er: Anna Skov Hassing, Marie Thams, Peter Brandt, Stine Ofelia Kildevang, Matvey Slavin, Britta Egebjerg, Ditte Lyngkær Pedersen, Søren Hüttel, Helle Koch, Jonna Pedersen, Simon Grimm, Anna Sofie Bank, Faranak Sohi, Marie – Louise Exner.

Kunsthal Vejle

Kunsthal Vejle er et kunstnerdrevet udstillingssted for dansk og international samtidskunst. Herunder præsentation af lokale kunstneres arbejde.

Kunsthal Vejle ejes af faglig konsulent Sanne Juhler Hansen som driver udstillingsstedet sammen med bbilledkunstner Helle Koch.

Udstillingsrummet er en tidligere smørrebrødsautomat fra 1950'erne. De små rum på 10 x 17,5 x 20 centimeter præsenterer nu minimalistisk og konceptuel kunst.

Kunsthal Vejle ligger centralt i Vejle, på Banegårdspladsen ved indgangen til turistbureauet VisitVejle.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

40 mand holder øje med dig: Hammeren falder, når lovgivningen ikke overholdes

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Pyrenæerne for en verden uden sklerose: Brian fra Vejle cykler til tops for forskningens skyld

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Stadig billetter tilbage: Portvinsfesten er for kendere og nybegyndere

Ugeavisen Vejle

Der må være ens regler for alle

Ugeavisen Vejle

Frisørsalonen på Enghavevej skifter ejer

Ugeavisen Vejle

Lasse Madsen klar med one man show i musikteatret

Ugeavisen Vejle

Kunstner deler kreative tip: Sådan giver du genbrugsguld nyt liv

Ugeavisen Vejle

Gratis tur i et af Vejles ældste huse: Sct Nicolai kirke genoptager rundvisning med guide

Ugeavisen Vejle

Kan' De li' østers?: Gourmetkokke fra Vejle deltager i konkurrence på Rømø om at blive "Årets Østerskok"

Ugeavisen Vejle

Vild med dans: Hip hop forbi biblioteket og lær at danse

Ugeavisen Vejle

Birgittes drøm om dyrevelfærd og bæredygtighed er vokset: Den lille Bondegård er et gastronomisk åndehul

Ugeavisen Vejle

Her bliver du våd, når du læser: Dyk ned i en god bog

Ugeavisen Vejle

Unge vejlensere havde for lange vagter på fritidsjobbet

Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: Døtre peger ting ud - og skændes om, hvem der skal arve hvad

Ugeavisen Vejle

Tilbud til børn og unge på Nørremarken: Prøv en forening, og få et fællesskab

Ugeavisen Vejle

En herrefed herregårdsbil: Tag på ekspedition i Ford Explorer

Ugeavisen Vejle

Musikproducer på spil: Chief 1 giver koncert i musikteatret

Ugeavisen Vejle

Lokalt samarbejde fører til musikskole: Ny mulighed for musikundervisning for børn og voksne

Ugeavisen Vejle

Løn- og arbejdsforhold bliver kigget efter i sømmene: Patrulje kommer til Vejle

Ugeavisen Vejle

Gule ryttere er på vej Danmark rundt: Cykler i denne uge 1290 kilometer for at støtte kræftsyge børn

Ugeavisen Vejle

Derfor tabte Vejles bedst kendte gourmetrestaurant over fem millioner kroner

Ugeavisen Vejle

Krøller eller ej: Helena skal trimme vejlensernes hår i ny salon i midtbyen

Ugeavisen Vejle

Rejser sig fra coronatågen med vandraketter, åbne arme og juniorgospel: Metodistkirken vil være kirke i og for Vejle

Annonce