Annonce
Ugeavisen Vejle

Hvor bliver de af alle sammen?

En stor del af billernes liv er skjult. Her er en Bøghjort bille. Foto: Steen Hedrup
Dyrene forbereder sig på vinterens komme. Nogle dyr reagerer på temperaturerne, andre på solhøjden og atter andre på daglængden.
Annonce

Vejle: Efteråret er over os og når nattefrosten først begynder, starter den store nedlukning inden vinteren tager over. Løvtræerne er så småt i gang med at sende næring fra bladene til oplag i rødderne.

Nåletræernes vækst går i stå og noget næring tager turen fra nålene ned i rødderne, så også de er klar til at danne nye skud, blomster og nåle til foråret. Dyrene skal alle på en eller flere måder forberede sig på vinterens komme. Nogle dyr reagerer på temperaturerne, andre på solhøjden og atter andre på daglængden.

Sommerfuglene bruger har forskellige måder at indrette sig på vinterhalvåret.

I august kunne man se mange dagpåfugleøje flyve. Foto: Steen Hedrup

Kålsommerfuglene – der findes flere forskellige arter – har i løbet af sommeren lagt æg på bl.a. forskellige kålplanter. Mange har sikkert opdaget at kålplanterne har været angrebet af ”orm”, men det er bare kålsommerfuglenes larver som æder af vores afgrøder i urtehaven.

Senere, når larverne har skiftet hud nogle gange, kan de ses vandre på jorden og op ad vægge for at forpuppe sig der. Pupperne sidder på væggen indtil foråret, medmindre mejserne eller andre små fugle får øje på dem og æder dem.

I august kunne man se mange dagpåfugleøje flyve, men pludselig en dag var der kun få i luften. Det viste sig, at de havde fundet et beskyttet sted, hvor de kunne vente på bedre vejr.

Nogle af dem kom frem i den korte varme periode i starten af september, men en del bliver, hvor de er indtil foråret. Nogle få sommerfuglearter overvintrer som larver.

Annonce

Biller og fugle

En stor del af billernes liv er skjult. Enten lever de i jorden af rødder, i dødt ved eller i færd med at æde en nøddekerne, og i denne periode er de larver med en stor hvid bagkrop og et mørkt hoved.

Billernes larver lever deres skjulte liv i et eller flere år, alt efter hvilke arter der er tale om. Derfor oplever man af og til, at nogle arter i visse år optræder i større antal end normalt.

Larverne omdannes til pupper i den seneste af deres skjulte liv. Som voksne biller har de kun én opgave at sætte den næste generation i vej.

I løbet af foråret kom den ene fugleart efter den anden til landet, og man var ikke i tvivl om, at de var dukket op, for deres stemmer kunne øres fra den første dag. Da det sidste kuld var på vingerne, var det eneste man hørte fra fuglene deres kald – kort og karakteristisk – men for de fleste bare en fuglelyd. På dette tidspunkt begyndte sommerens sangfugle allerede deres spredte, natlige træk mod deres vinteropholdssted i Sydeuropa eller i Afrika. Man kan stadig være heldig at høre eller se nogle få sangfugle – faktisk de samme som kom tidligt i foråret.

Landsvalen er her stadig. Foto: Steen Hedrup

Når I alligevel er ude for at nyde naturen, så kig jer godt omkring, for svalerne – især landsvalerne – er her stadig, men i løbet af kort tid vil de forlade landet og vender først tilbage til april 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Efterårsbio i Byens Hus

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Dråben, der stadig fylder

Annonce