Annonce
Ugeavisen Vejle

Inspiration: Fem fede steder at gå en tur i Vejle-området

I Sønderskoven er der mange muligheder for spændende gåture. Og det er afvekslende at "hoppe" på en af Kløverstiernes fire ruter, der udgår fra Kvartershuset, Løget Høj lige i nærheden. Foto: Lars Saugbjerg
Vi er heldige at bo et sted, der fra naturens hånd er begunstiget med smukke rammer. I denne artikel giver vi fem bud på en rask gåtur. Opfordringen lyder: Brug naturen, men vis hensyn - både over for hinanden og specielt over for de private jordejere, der stiller stier og veje til rådighed.

Vejle: Man kan ikke sige meget godt om coronakrisen, men den har dog for alvor været med til at åbne vores øjne for naturens værdi. Vejlenserne elsker simpelthen naturen mere end tidligere.

En undersøgelse, som Vejle Kommune har gennemført, viser, at hele 66 procent værdsætter naturen og kommunens grønne områder endnu mere, end de gjorde før coronakrisen.

Undersøgelsen viser også, at naturen generelt har stor eller meget stor betydning for 87 procent af os. Og folk, som tidligere meget sjældent kom ud i naturen, kommer nu ud flere gange om ugen eller endda hver eneste dag.

De mange naturbrugere fylder naturligvis mere i landskabet, og derfor er det vigtigt at vise hensyn over for alle. Ikke mindst dem, der stiller stier og veje til rådighed. Næsten 75 procent af kommunens vandreruter går gennem private arealer.

Som udgangspunkt skal du blive på stien eller vejen, når du bevæger dig på privat areal. Du må ikke vandre væk fra stien og ind i skoven. Og så skal du selvfølgelig huske at holde din hund i snor samt tage dit affald med dig.

Vær i øvrigt opmærksom på, at at man kun må færdes i privat skov fra klokken 06.00 morgen til solnedgang.

www.udeliv.vejle.dk kan du finde en oversigt og beskrivelse af Vejle Kommunes i alt 650 kilometer vandreruter.

Her får du fem gode bud på, hvor du kan gå ture:

1 Vognkær Enge

Et stort engområde, hvor Vognkærvej mødes med Vejle Fjord, kaldes Lille Afrika. Navnet Lille Afrika skulle efter sigende stamme fra gamle dage, hvor børnene skulle ud og flytte kreaturerne i engene - og de syntes, at der var lige som langt derud som helt til Afrika.

Vandreturen kan begynde ved den offentlige parkeringsplads for enden af Vognkærvej.

Følg diget langs stranden og nyd duften af fjorden. På den anden side af fjorden kan man skimte Træskohage Fyr. Lad turen gå op gennem skoven, hvor der både er eg, bøg og fyrskov. Her er kuperede skrænter og et fantastisk fugleliv. Pulsen kan komme i vejret, så det er rart, at det går ned ad bakke det sidste stykke.

2 Vork Bakker

Vejle Ådal er et dramatisk landskab med mange bakker, søer og moser.

Vork Bakker er et besøg værd. Mellem Ødsted og Ravning ligger det smukke og stærkt kuperede landskab.

Vork Bakker var for 100 år siden et samfund med 50 gårde og huse spredt rundt i bakkerne. Mange familier var fattige, og først i midten af 1970'erne kom der elektricitet i de sidste hjem. Små grusveje er stadig eneste adgang til at opleve denne særlige del af Vejle Ådal.

Ikke langt fra Vork Bakker kan man gå en 3,5 kilometer tur fra Ravningbroen over Troldborg Ring og Ravningskov. På Ravning Station fortæller en udstilling om Ravningbroen, og en dæmning over dalen viser broforløbet.

3 Kongens Kær

Kongens Kær og Knabberup Sø er et sammenhængende sø- og vådområde på i alt 100 ha.

Tidligere var her græsmarker, som blev afvandet ved hjælp af kanaler og pumper, men to store naturgenopretningsprojekter gennemført i årene 2004-2009 har omdannet arealerne til mudderflader, våde enge og søer.

Du kan gå en tur på otte kilometer rundt om Kongens Kær og Knabberup Sø. Med start fra Vejle følger ruten sydsiden af Kongens Kær og passerer Vejle Å over broen og fortsætter på ådiget forbi sportsfiskernes klubhus og videre til Buldalen, hvor du kan gå under motortrafikvejen og tilbage ad Bindeballestien.

4 Munkebjerg Skov

Munkebjerg, cirka 92 meter over havet, har altid været et populært udflugtsmål. Traveturen kan begynde fra hotellets parkeringsplads.

Med sin beliggenhed i stærkt kuperet terræn og en jordbund, der veksler fra ler og næringsrig muld til sand, sten og grus, findes en meget varieret natur.

Skovene gennemskæres mange steder af dybe og snævre smeltevandsslugter, hvor fine bække med vand risler over sten og stammer.

Der vokser cirka 2000 takstræer omkring Munkebjerg. Taksens grene er dødeligt giftige.

I skovslugterne findes andre sjældne planter, for eksempel orkideer.

Også dyrelivet i Munkebjerg Skov er noget helt specielt. Den sjældne og truede hasselmus bygger rede i skoven.

5 Sønderskoven

Det er spændende at gå tur i Sønderskoven. Der er flere afmærkede rundture. Oplev for eksempel Verdens Ende eller den store naturlegeplads. Lærk og douglasgran fra områdets skove har lagt træ til de mange klatre- og legestativer. Her er også toilet, grill- og bålplads og overdækkede borde og bænke.

Man kan også vælge at gå på Kløverstierne, der er et landsdækkende stikoncept, iværksat af Friluftsrådet. En Kløversti består af fire ruter, der alle udgår fra en centralt placeret Kløverstipæl.

De fire stier i Søndermarken udgår alle fra Kvartershuset, Løget Høj 2A. Hver af de fire ruter har en bestemt længde og farve. Den grønne rute er 2,2 km, den blå er 5,6 km, den røde er 8,2 km, og den sorte er 14,7 km lang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Rock i Byparken: Her er navnene

Annonce