Annonce
Ugeavisen Vejle

Islandsk trold mere levende end nogensinde: Hun tager børnene med på en rejse

Kristin Björk er uddannet kunstpædagog og er ansat hos Skibet Børnehus. Her kendes hun også som den islandske trold Tilde Trold. Nu har hun udgivet bogen "Tilde Trold". Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Kristin Björk bor inde i en trold, og inde i trolden bor Kristin Björk, som nu udgiver sin første børnebog under titlen "Tilde Trold".

Skibet/Trelde Næs: Hun er lidt beskidt, på hovedet har hun altid en uldhue med top. Hun bærer både mystiske, sjove og farverige smykker. Kjolen er lang, stilfuld og pjusket på samme tid - med hemmelige lommer og bjælder, der ringer en smule, når hun går. Hendes hale får lov til at hænge frit på bagen, og så er der knald på den røde læbestift. Blikket er lyst og mildt, men også til tider drillende og en smule skælmsk.

I den nye børnebog "Tilde Trold" bliver man bragt ind i en verden, hvor dyrene og naturen sammen med Tilde Trold tager børnene med på en eventyrlig og lærerig rejse. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

Navnet er Tilde Trold, og ja, hun er virkelig en trold. Endda en islandsk en af slagsen, som fra tid til anden især dukker op blandt børnehavebørn i Skibet Børnehus, men også alle mulige andre steder, hvor der er brug for hendes tilstedeværelse. Hun bor i det skønneste hjem ved Trelde Næs - med fjorden lige i baghaven.

Nu har denne særlige trold kastet sig ud i poesiens og fortællekraftens kunst med udgivelse af en lille æstetisk børnebog med sig selv og et par af sine dyrevenner i hovedrollerne.

Annonce

- Jeg havde lyst til at sætte nogle spor i børneuniverset med fortællinger om naturen og dyrene, der hjælper hinanden. Den skulle handle om det at være gode venner, om taknemmelighed, trylleri, fællesskab og at man godt bare må være den, som man er, fortæller Tilde Trold, der altså nu har skabt børnebogen "Tilde Trold", hvor fortællingen sker via rim, fotos og enkle illustrationer.

Venskaber, fantasi og naturen

Island er Nordens vulkan ø

der, hvor Tilde Trold blev født.

Lyt med ører,

ilden vi hører.

Duft med næsen,

mærk røgen, suse i blæsten.

Hvor mon den flyver hen?

- til Tilde Trolds nye hjem.

Kom og vær med,

nu drager vi afsted.

Sådan lyder de første ord i bogen, og herfra drages man ind i en fantasiverden, hvor Tilde Trold sammen med vennerne Mikkel Ræv og Mille Måge drager ud på en begivenhedsrig rejse.

- Altså jeg er jo ikke nogen Halfdan Rasmussen, for jeg er jo en trold, så det er lidt anderledes, men sådan må det gerne være. Jeg er dog ret sikker på, at mine rim virker godt på børnene, for der er bare noget med rim, der går lige ind i deres universer. Og forresten er jeg god til bare at være, og dét er også noget, som jeg gerne vil give videre, siger Tilde Trold, og forklarer videre omkring tankerne bag bogens indhold:

"På Island Tilde Trold gør sig klar til en farlig rejse. At bade gør os glade. Øjnene ser, munden fløjter. Snart skal vi afsted over hav og land..." - sådan lyder nogle af ordene i bogen. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

- Der skal være plads til at mærke, at vi er en del af naturen, hvor man for eksempel kan lave mad over bål, blive beskidt, lugte af røg, hoppe, danse, råbe, være stille, lave ballade, og ikke mindst lære om naturen og dyrene. Og så skal vi hylde venskaber og forstå, at der skal være plads til os alle, og at alle jo gerne vil gøre deres bedste.

Annonce

Langsomhed og tid

Tilde Trold elsker at sidde ved et bål. Enten for bare at stirre ind i flammerne, lave en god grydefuld "Dragegryde" eller snakke om fantasivæsener og fortælle historier for børn. Og også dét er noget, man fornemmer i hendes nye børnebog.

Kristin Björk: Jeg elsker lyset, men mørket er der også. Du er nødt til at beskæftige dig med mørket for at se lyset. Ravnen har begge dele i sig. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

- Der er noget med langsomheden og tiden, som vi skal passe på, at vi ikke glemmer. Begge dele er ret vigtige. For eksempel har filosoffen John Engelbrecht, som jeg er så heldig at have lært at kende, skrevet dette her:

"Børn skal have lov til at være.

Unge skal have lov til at lære.

Voksne skal bære hjemmet.

Og de gamle skal man ære"

- Og det er bare så rigtigt, vi skal passe på, at vi ikke løber så hurtigt, at vi ikke når at se hinanden i farten. Vi skal huske bare at være, siger Tilde Trold, og tilføjer:

- Eller som Svend Brinkmann har sagt det: "Tidens største mangelvare, er tid".

Kristín er Tilde Trold, og omvendt

Måske kære læser, at du lige nu sidder og undrer dig over, at vi i avisen skriver om en trold, der har skabt en børnebog. Måske du endda tænker, at Tilde Trold ikke rigtigt eksisterer i virkeligheden. At hun jo netop bare er en trold...

Men sådan er det nu ikke helt. Og faktisk er Tilde Trold med årene blevet mere levende end nogensinde, i hvert fald ifølge kunstpædagog Kirstín Björk fra Skibet Børnehus, der er skaberen af Tilde Trold, som blev født flere år tilbage, da hun læste til kunstpædagog i Kolding.

- Tilde Trold opstod imens jeg var i et praktikforløb i Vejle, og faktisk endte det med, at hun blev til min eksamensopgave, men siden da er der bare sket så meget med hende, og med årene er hun blevet mere autentisk, forklarer Kirstín Björk, for hvem universet med for eksempel trolde og alfer har været en naturlig del af opvæksten på Island.

I prologen til den nye børnebog har antropolog Jacob Mohr Jensen beskrevet sammenhængen mellem Kirstín Björk og Tilde Trold sådan her:

"I Kristín Björk og Tildes hjemland, Island, er alfer og trolde en del af den folkelige bevidsthed. For mange anses de ikke som væsner, man nødvendigvis så nemt kan afskrive som ren fantasi, adskilt fra menneskenes “virkelige” verden.

Inde i Tilde Trold eksisterer Kristin Björk under strikhuen og bag det tilsodede ansigt, men Tilde Trold findes også inde i Kristín Björk.

Begge opfordrer de os til at bringe leg og fantasi helt ind til kernen i hverdagens trummerum".

Og det er er netop i denne sammenhæng, man skal forstå, hvem både Kristín Björk og Tilde Trold er, og hvad missionen er bag børnebogen.

Tilde Trold og Kirstín Björk

  • Forfatteren Kristín Björk er født 1965 på Island. Bor ved Trelde Næs og er ansat som kunstpædagog ved Skibet Børnehus, hvor både kolleger, børn og forældre også kender hende som Tilde Trold, der fra tid til anden træder i karakter og går ind i børnenes verden, og ligeledes dem med ind i sin troldeverden.
  • Tilde Trold blev født for omkring ... år siden som en del af et eksamensprojekt, men med tiden er hun blevet mere og mere autentisk, hvor hun hylder naturen, fantasien, nærværet og livets nærhed. Hun er både fræk, eftertænksom og har en indre drøm om også at være en prinsesse, også selvom hun er en beskidt trold. Hendes rødder, hører ligesom Kristín Björks, til i de islandske fjelde, men dagliglivet leves mest i Danmark.
  • Børnebogen "Tilde Trold" blev udgivet 23. november, trykt ved Narayana Press.
  • Antal sider: 24
  • Bogen er fremstillet i miljørigtigt papir med æstetiske detaljer, som guldbogstaver og lærredsryg, da forfatteren ønsker at børn også skal have adgang til god kvalitet.
  • Bogen er udgivet på dansk og islandsk, og kan købes på hjemmesiden www.tildetrold.dk
  • Tilde Trold indbyder til Børnebogsreception, fredag 26. november kl. 16-19, Trelde Næsvej 99, Trelde, 7100 Fredericia, hvor forfatter og fortæller Jim Højberg vil læse Tilde Trold bogen højt klokken 17.
  • Ved receptionen vil man også kunne se billedkunst af Kirstín Björk og keramik af den verdenskendte Bjarni Viðar Sigurdsson.
Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Julie kørte familiefirmaet for 113 år siden: Her er arkivarens yndlingsfoto fra den nye lokalhistoriske kalender

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Ulla frygtede at blive til grin i gymnasieklassen, og en hel børneflok døde én efter én: Her får du tre af de svære julegaveideer:

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Hurtig model med masser af sportslige detaljer: Hyundai har skabt en sjov bil

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Svømmeklub holder stævne ved Søbadeanstalten

Ugeavisen Vejle

Biblioteket i Vejle anbefaler: Læs og bag med familien

Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: De seneste år har jeg oplevet nogle frygtelige tab

Ugeavisen Vejle

Nu siger cheferne tak: Medarbejderne sikrede rekordomsætning, og er klar til belønningen

Ugeavisen Vejle

Ugens læserfoto: Og vinderen er...

Egtved Posten

Det kostede en formand, men nu gennemføres omstridt valg: 'Det kom totalt bag på os, at der ikke var flere kandidater i første omgang'

Ugeavisen Vejle

Køber du julegaver i genbrugsbutikken? Brugte ting kan være unikke - og du får meget for pengene

Ugeavisen Vejle

Stort overblik: Her kan du gå til julemarked i Vejle og omegn

Ugeavisen Vejle

Nu kan du også bytte dine brugte julegaver: Genbrugsforretning indfører bytteservice

Ugeavisen Vejle

Kast et kritisk blik på din ønskeseddel

Ugeavisen Vejle

Kan du lide julehygge med veterantog: Så er det her sidste chance

Ugeavisen Vejle

Optiker i Bredballe under tvangsopløsning: Butikken er allerede lukket

Ugeavisen Vejle

Her handler det om livskvalitet: Ny klinik i Vejle med fokus på underlivet

Ugeavisen Vejle

Unik biograf får kæmpe opgradering: 'Hvis det regner i en film, vil gæsterne føle, at det også regner på dem i salen'

Ugeavisen Vejle

Se de mange billeder: Ingen stress eller klemte børn - Julemanden kom hele tre gange og fik nøglen til alle byens huse

Ugeavisen Vejle

Ny restaurant åbnet: Allan tænder op i den originale stenovn

Ugeavisen Vejle

Herremagasin indsamler sækkevis af tøj til hjemløse og misbrugere: Kom gerne forbi med det du har, lyder opfordringen

Ugeavisen Vejle

26-årig åbnede ny butik i oktober, men han mangler allerede varer: 'Jeg skulle være hurtig, inden andre fik ideen'

Ugeavisen Vejle

25-års jubilæum i Vestjysk Bank Vejle

Ugeavisen Vejle

Spillede quarterback i klubbens aller første kamp: Nu - 30 år senere - skal Peter Worm være træner for Razorbacks

Annonce