Annonce
Ugeavisen Vejle

Kæmpe skulptur kommer til Vejle

Skulpturen "Fundamentalism" har siden 2009 været at finde flere steder i Danmark, bl.a. i København. Foto: Fundamentalism.dk

For at markere 500-året for Reformationen henter Vejle Provsti markant skulptur til Vejle.

Vejle: En skulptur på ni meter i diameter og treenhalv meter i højde, lyder ikke umiddelbart som en mobil størrelse. Ikke desto mindre er skulpturen "Fundamentalism" netop kun på visit, når den fra 1. september er at finde på Søndertorv i Vejle.

Her vil den stå frem til 7. november som en del af Vejle Provstis markering af 500-året for Reformationen.

Det er billedkunstneren Jens Galschiøt, der står bag skulpturen, der er lavet af 8000 religiøse bøger støbt i bronze. På skulpturen er installeret 28 elektroniske skærme, hvorpå der vises 600 citater, som kunstneren har fundet i henholdsvis biblen, koranen og torahen. "Fundamentalism" er nemlig centrum for det kunst- og dialogprojekt, som Jens Galschiøt har navngivet "Abrahams børn".

Det fortæller Mads Peter Villadsen, der er tovholder på Vejle Provstis Reformationsprojekt.

- Formålet med skulpturen og projektet bag er at skabe en fordomsfri dialog mellem de tre religioner, der tager udgangspunkt i Abraham, kristendommen, jødedommen og islam. Det, synes vi, passer godt med de tanker, der lå i Reformationen, siger han.

Annonce

Fernisering med kunstneren

De 600 citater, der kører på skærmene er delt op i "mørke" og "lyse" citater.

- Ved at læse citaterne kan man blive klogere på, hvad de forskellige religioner siger. Og dermed hvilke ligheder og forskelligheder, de har. Det skal gerne skabe en større kulturforståelse på tværs af religionerne, siger Mads Peter Villadsen.

I forbindelse med skulpturens kommen til Vejle, bliver der holdt fernisering 1. september. Her deltager Jens Galschiøt, kulturudvalgsformand i Vejle Kommune Dan Arnløv samt repræsentanter fra den kristne og muslimske tro. Ferniseringen foregår samtidig med, at der bliver holdt Vejle Kulturnat.

- I de efterfølgende uger vil der være en masse events ved skulpturen med det formål at fremme dialogen mellem kristne, muslimer og jøder, siger Mads Peter Villadsen, der varsler både teaterforestilling, dialogmøder, spisearrangementer og kunstdialog.

Foruden den store skulptur vil der i samme periode blive rejst en skriftsøjle ti forskellige steder i Vejle Kommune, hvor de samme 600 citater bliver vist på tre skærme.

Projektet "Abrahams Børn" blev indledt i 2009, og siden har skulpturen "Fundamentalism" været at finde flere steder i Danmark, bl.a. Silkeborg, København og Holbæk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce