Annonce
Ugeavisen Vejle

Kan' De li' østers?: Gourmetkokke fra Vejle deltager i konkurrence på Rømø om at blive "Årets Østerskok"

Nicolaj Møller, køkkenchef på Treetop Restauranten, er klar til at servere rå Amélie-østers med iskold Wasabi-iscreme og agurk. Retten er med i køkkenchefens bog "Mit køkken", der udkom i december sidste år. Her er der ved at blive taget billeder til bogen. Foto: Mette Mørk
Konkurrencen "Årets Østerskok", der finder sted 8. til 11. oktober på Rømø, tiltrækker stjernekokke fra hele landet. To af kokkene er fra Vejle.

Vejle: De kalder den Danmarks frækkeste råvare.

Den har ry for at virke elskovsfremmende og efter sigende spiste den italienske forfører, Casanova, 50 om dagen.

Jo, det er østers, der er tale om. Og når Danmarks Østersfestival finder sted i dagene fra fredag 8. til søndag 11. oktober, bliver det masser af østers på menuen: Østersture, kokkeskole, skænkning af champagne med østers til og et hav af konkurrencer, hvor østers indgår.

Annonce

Festivalen finder sted  - to dage i Tønder og to dage på Rømø -  mens kokkene om søndagen deltager i "Årets Østerskok"-konkurrence, nemlig i Havneby på Rømø.

Gastronomiens elite tilbereder her  - de vil stå bag gasblussene i hver deres pop-up østersrestaurant - østers.


Det er en ret, jeg selv holder meget af. Det betyder, at jeg går efter førstepladsen. Retten er en topplacering.

Nicolaj Møller, køkkenchef i Treetop Restauranten på Munkebjerg Hotel


Østers med i kogebog

En af deltagerne i kokkekonkurrencen "Årets Østerskok" er Nicolaj Møller, køkkenchef på Treetop Restauranten på Munkebjerg Hotel.

Han deltager i konkurrencen med en ret bestående af rå Amélie-østers med iskold Wasabi-iscreme og agurk.

Nicolaj Møller, køkkenchef på Treetop Restauranten på Munkebjerg Hotel, deltager med en ret bestående af rå Amélie-østers med iskold Wasabi-iscreme og agurk. Foto: Flemming Larsen

- Den er på menukortet i restauranten, og mange af vores gæster har anbefalet, at jeg går med denne ret.

- Det er også en ret, jeg selv holder meget af. Det betyder, at jeg går efter førstepladsen. Retten er en topplacering, siger Nicolaj Møller. Hans rå Amélie-østers med iskold Wasabi-iscreme og agurk er da også at finde i gastromi-kogebogen "Mit køkken", som stjernekokken sendte på gaden i december.

Rå Amélie-østers med iskold Wasabi-iscreme og agurk

Gourmetkokken Nicolaj Møller, køkkenchef på Treetop Restauranten på Munkebjerg Hotel, deltager i kokkekonkurrencen  med franske Amélie-østers.

Ingredienserne:

Fire østers (Amélie)

Østers åbnes, skæres løs fra musklen, deles i fire grove stykker og lægges til side (gem de overskydende skaller til anretningen).

Wasabi-iscreme

1/2 liter vand

1/2 kilo glukose

5 bl. husblas

1/2 liter rapsolie

12 bk. karse

500 g spinat

250 ml æggehvider

50 gram frisk wasabi

50 g yuzu saft

Varm vand, glukose og husblas op til 75 grader, og blend herefter alle ingredienser i en en stor gryde uden varme. Den blendede masse kommes i bægre og fryses.

Agurkesaft

2 agurker

10 g salt

10 g citronsaft

Alle ingredienser blendes i 30 sekunder. Massen sigtes herefter gennem en fin sigte, og saften gemmes.

Dildolie

2 bdt. dild

175 g olie

Olie og dild blendes i en thermomixer i syv minutter ved 70 grader. Sigt olien gennem en spidssigte. Olien kommes herefter på sprøjteflaske og er nu klar.

Anretning:

Isterninger/knust is

Østers og skaller

Agurkesaft

Wasabi-iscreme

Dildolie

Fordel et lag isterninger i en dyb tallerken. Placer to østersskaller på isen, og kom to østersstykker tilbage i hver skal. Overhæld dem med agurkesaft, og tilsæt cirka 10 små dråber dildolie. For hver skal formes en skarp quenelle af Wasabi-iscreme og placeres i hjørnet. (hvis quenelle-formen er for svær at lave, kan man bare tilsætte wasabien i cirka samme mængde, som vist på billedet).

Annonce

Med Lyst til østers

Den anden vejlensiske deltager er Simon Basballe, Restaurant Lyst. Han skal i konkurrencen assistere Emilie Qvist Kjærgaard, Restaurant Medvind i Hanstholm.

Simon Basballe, Restaurant Lyst. skal i konkurrencen assistere Emilie Qvist Kjærgaard, Restaurant Medvind i Hanstholm. PR-foto

De er begge vokset op tæt på Limfjorden med østers i baghaven, men uden at udnytte det. Efter de begge startede på kokkeskole, fik de øjnene op for, hvor sjovt og delikat det er, selv at høste sine østers.

- Vi elsker begge at udvikle nye smage og retter, så deltagelsen i "Årets Østerskok" er lige noget for os, siger Basballe og Kjærgaard.

Annonce

Vadehavets dna

Ifølge Povl Lønberg, der er initiativtager til Danmarks Østersfestival, kommer de to stjernekokke fra Vejle til at konkurrere mod 13 danske og 15 internationale kokke.

- Alle navnene er ikke på plads endnu. Men det bliver som sædvanlig et meget skarpt felt, siger Povl Lønberg. Han nævner, at halvdelen af ingredienserne i kokkenes bud på en østers-ret skal være lokale råvarer.

- Det bliver dog ikke noget problem. Vadehavets dna er netop østers og nogle af de ingredienser, der skal i retten, siger Povl Lønberg.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Kan' De li' østers?: Gourmetkokke fra Vejle deltager i konkurrence på Rømø om at blive "Årets Østerskok"

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Vild med dans: Hip hop forbi biblioteket og lær at danse

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Birgittes drøm om dyrevelfærd og bæredygtighed er vokset: Den lille Bondegård er et gastronomisk åndehul

Ugeavisen Vejle

Her bliver du våd, når du læser: Dyk ned i en god bog

Ugeavisen Vejle

Unge vejlensere havde for lange vagter på fritidsjobbet

Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: Døtre peger ting ud - og skændes om, hvem der skal arve hvad

Ugeavisen Vejle

Tilbud til børn og unge på Nørremarken: Prøv en forening, og få et fællesskab

Ugeavisen Vejle

En herrefed herregårdsbil: Tag på ekspedition i Ford Explorer

Ugeavisen Vejle

Musikproducer på spil: Chief 1 giver koncert i musikteatret

Ugeavisen Vejle

Lokalt samarbejde fører til musikskole: Ny mulighed for musikundervisning for børn og voksne

Ugeavisen Vejle

Løn- og arbejdsforhold bliver kigget efter i sømmene: Patrulje kommer til Vejle

Ugeavisen Vejle

Gule ryttere er på vej Danmark rundt: Cykler i denne uge 1290 kilometer for at støtte kræftsyge børn

Ugeavisen Vejle

Derfor tabte Vejles bedst kendte gourmetrestaurant over fem millioner kroner

Ugeavisen Vejle

Rejser sig fra coronatågen med vandraketter, åbne arme og juniorgospel: Metodistkirken vil være kirke i og for Vejle

Ugeavisen Vejle

Krøller eller ej: Helena skal trimme vejlensernes hår i ny salon i midtbyen

Ugeavisen Vejle

Her er navnene: Klar med underholdningen til Vejle Fjordfestival

Ugeavisen Vejle

Jan serverer noget varmt for folk på farten: Nu har han flyttet sin forretning til gågaden

Ugeavisen Vejle

Unge hjælpe unge: De bringer alvorlige emner på banen

Ugeavisen Vejle

Se billederne fra Vejle: 4000 fans kørte med i den danske fodbold-rutsjebane

Ugeavisen Vejle

Fem sekunders underholdning betød en opringning fra Kodak/Gramex: Michael og Søren havde dog en aftale med Jens Okking

Ugeavisen Vejle

Når du ikke kan vente: Du kan få adgang til alle de gode historier, før avisen lander i din postkasse

Ugeavisen Vejle

Vejle Nord Rotary Klub søger for, at børnene kan lege igen: Har bygget i 14 dage, og betalt for materialerne

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Nyt gymnasium i Vejle

Annonce