Annonce
Ugeavisen Vejle

Klør det dernede?

På apoteket kan du få gode råd, også om svamp i skeden. Arkivfoto: Colourbox
Mange kvinder stifter bekendtskab med svampen Candida Albicans, som i 90 procent af tilfældene står bag en svampeinfektion i skeden. Apoteket giver dig råd.
Annonce

Vejle: Der er ikke noget unormalt ved at have skedesvamp. De allerfleste kvinder vil på et eller andet tidspunkt stifte bekendtskab med svampen Candida Albicans, som i 90% af tilfældene står bag en svampeinfektion i skeden.

Mange bærer naturligt rundt på svampen, som først skaber problemer, hvis den naturlige bakterieflora i skeden kommer ud af balance. Især mælkesyrebakterier spiller en vigtig rolle. De er nemlig med til at sikre et surt miljø i skeden – helt specifikt er pH-værdi mellem 3,8 og 4,4.

Annonce

Hvorfor får man skedesvamp?

Skedesvamp kan have mange årsager. En af dem er en antibiotikakur. Antibiotika dræber de farlige bakterier, men hæmmer også de nyttige bakterier, der ellers ville holde svampen nede. Andre årsager kan være nedsat immunforsvar, diabetes og hormonforandringer i forbindelse med graviditet, menstruation eller overgangsalder. Kraftig sæbevask, daglig brug af trusseindlæg og stramt, syntetisk tøj kan også skabe et miljø, hvor svamp kan trives.

Annonce

Symptomer

Symptomer på svamp kan forveksles med andre infektioner, såsom skedekatar eller skedebetændelse. Lugt og udflåd er dog forskellige. Skedesvamp medfører ofte et tykt, hvidt, grynet udflåd. Det lugter ikke. Ved skedekatar og skedebetændelse er udflåddet tyndt og lugter ubehageligt.

Symptomer på skedesvamp kan være:

- Svie og kløe i skeden og ved skedeåbningen

- Tykt, hvidt, grynet udflåd, der ligner hytteost

- Smerter ved samleje og når du tisser.

Annonce

Behandling

Skedesvamp kan behandles med håndkøbsmedicin i form af stikpiller og/eller creme. Apoteket kan rådgive om de forskellige behandlingsmuligheder, og hvad de kræver for at virke bedst.

Vi har erfaring i at rådgive dig diskret, så kom ind på dit lokale apotek og få vejledning. Det er vigtigt at følge den anbefalede behandlingstid. I svære tilfælde kan det være nødvendigt med et receptpligtigt svampemiddel.

Annonce

Forebyggelse

Skedesvamp har det med at dukke op igen, men du kan forsøge at forebygge med disse råd:

- Hold dig ren, men undgå at vaske dig i skeden og lad være med at bruge sæbe. Hvis du gerne vil bruge sæbe, så brug en mild, parfumefri sæbe med lav pH-værdi, fx en intimsæbe.

- Undgå daglig brug af trusseindlæg. Udflåd er naturligt, og alle kvinder har det.

- Brug bomuldstrusser i stedet for syntetisk undertøj.

- Søg læge hvis behandlingen ikke virker eller du har gentagne tilfælde af svampeinfektioner.

- Du bør også kontakte din læge hvis udflåddet er blodigt eller ildelugtende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Mød de to forfatteren bag bogen om Albert Bertelsen: Museumslederen og kulturjournalisten har tilbragt mange timer sammen med Vejles store maler

Ugeavisen Vejle

To hovedroller ved Kaffe-koncert

Annonce