Annonce
Ugeavisen Vejle

Kommunal direktør om hjemløsestrategi: Det går den rigtige vej

Velfærdsdirektør Anne Mette Lund er glad for, at Vejle har fået færre hjemløse. Det er også det, hjemløsestrategien sigter efter. Foto: Vejle Kommune
Der er blevet færre hjemløse i Vejle, og det er velfærdsdirektør Anne Mette Lund glad for. Mange andre kommuner, som Vejle sammenligner sig med, oplever et stigende antal hjemløse, siger hun.
Annonce

Vejle: Hvor godt går det egentlig med den hjemløsestrategi, som byrådet i Vejle Kommune vedtog i 2018?

Det har vi spurgt velfærdsdirektør Anne Mette Lund om, og ifølge hende går det den rigtige vej. Inden strategien blev vedtaget, var hjemløsetallet 121, men ved seneste optælling var det dalet til 101.

- At vi overhovedet har oplevet et fald, er jeg faktisk rigtigt godt tilfreds med. Selv om det langt fra er en halvering endnu, som vores mål er, synes jeg, at vi har sat et højt ambitionsmål, og at vi skal være glade for indsatsen. Det vil altid være et øjebliksbillede, når vi får opgjort tallene, så der er selvfølgelig en smule usikkerhed, siger hun, der også er rigtig godt tilfreds med, at der er opbakning til hjemløsestrategien fra alle partier i byrådet.

- I lyset af, at Vejle er blevet den femtestørste kommune i Danmark og dermed har fået en storbyprofil, hvor kommunen sammenligner sig med landets største kommuner, synes jeg, at vi skal være glade for Vejles fald, da de fleste andre kommuner oplever stigninger.

Hjemløsestrategi

Vejle vedtog i 2018 en hjemløsestrategi, der som mål har at halvere antallet af hjemløse i kommunen i 2021.

I 2017 var der 121 hjemløse i Vejle. To år senere var tallet 102.

Tre politiske udvalg - voksenudvalget, teknisk udvalg og arbejdsmarkedsudvalget - har i fællesskab lavet strategien, som interesseorganisationer, byens væresteder og sociale foreninger arbejder med på.

Det centrale i strategien er, at hjemløse har ret til at være i og bruge Vejle by på lige fod med alle andre, og at de kommunale tilbud skal være individuelle og koordinerede.

Kilde: Vejle Kommune

Annonce

Herberg politisk prioritet

Hjemløsestrategien bygger på fire hovedpunkter - housing first, anvisningsretten, målrettede handleplaner og byrummet. Det er temaer, der arbejdes systematisk og langsigtet med, forklarer hun.

- Vi har evidens for, at det virker med housing first. Vi har fået puljemidler til indsatsen for de unge, og det håber vi også at få til dem over 25 år, siger Anne Mette Lund.

- Vi arbejder også på etablering af et midlertidigt byrum, som kan komme til at ligge i nærheden at administrationsbygningen, så vi får de hjemløse væk fra Byparken. Det er på forslag fra de udsatte selv, men det er ikke på plads endnu, oplyser velfærdsdirektøren.

Med åbningen 1. april af herberget ved misbrugscentret på Horsensvej, er der endvidere kommet et overnatningssted for de hjemløse. Det har manglet.

Det er ikke et egentligt forsorgshjem, men velfærdsdirektøren fortæller, at Vejle har ladet sig inspirere af, hvad andre kommuner gør på det her område.

- Vi har kigget på Odense Kommunes resultater med et herberg, og de er rigtigt gode. Der kan være faglige argumenter for og imod et forsorgshjem, men kommunen har valgt at satse politisk på en prioritering af et herberg som en løsning. Det giver en god synergi ved misbrugscentret på Horsensvej med både behandling og overnatningsmulighed for dem, der er på gaden. Mange steder har vi også rehabilisering og mellemløsninger, for eksempel med ungepensionatet og hyttebyen for de ældre, fortæller Anne Mette Lund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce