Annonce
Ugeavisen Vejle

Løvtræerne slutter sæsonen med en farvefest

Gule, orange og rødbrune nuancer – det er sådan vi kender efteråret. Efter en sommer, hvor træernes grønne farver er blevet mere og mere mørke og kedelige, så kommer der for alvor farver i naturen igen, når skoven trækker i efterårsdragt. Foto: Finn Lillethorup
Træernes smukke efterårsfarver viser, at træerne er ved at afslutte deres arbejde for i år – at sæsonen er forbi. Naturvejleder Finn Lillethorup gør os klogere på løvtræerne.
Annonce

Vejle: Der er fuld knald på farverne derude på træerne i skovene og læhegnene på markerne. Man siger at grønt er godt for øjnene, men det ser nu heller ikke dårligt ud med de mange nuancer af lysende gule, orange og rødlige farver, som efterårsskoven disker op med her i oktober-november måned.

Efter et lysegrønt forår – som jo altid er forfriskende efter en lang grå vinter – så er sommeren gået og træernes løv er langsomt skiftet fra frisk grønne farver til mere mættede dybe grønne farver. Her sidst på sommeren ser træerne faktisk lidt kedelige ud og det er en fornøjelse at se, hvordan der pludselig kommer kraft i farverne igen, nu når efteråret sætter ind.

Annonce

Sæsonen er forbi

Træernes smukke efterårsfarver viser, at træerne er ved at afslutte deres arbejde for i år – at sæsonen er forbi.

Træerne er flerårige planter, der skal vokse sæson efter sæson for at blive større og større. Som andre planter, så er træerne afhængige af de rigtige ”råstoffer” for at kunne vokse; planterne skal bruge lys, vand og forskellige næringsstoffer for at vokse.

Vi har planter, der vokser hele året, men de fleste planter stopper deres vækst i vinterhalvåret, fordi det er for problematisk at vokse om vinteren, når man befinder sig i et klima, som det vi har i Danmark.

Annonce

Produktionen lukkes ned

Løvtræerne har brug for sollys og vand for at kunne vokse og trives, og med en dansk vinter i sigte, er der problemer med at skaffe begge dele, og derfor tager løvtræerne en vinterpause.

Planters vækst er baseret på fotosyntese – planterne vokser fordi de har såkaldte grønkorn i bladene, og de er hele hemmeligheden bag planternes vækst.

Meget forenklet kan man sige, at planternes grønkorn skal have sollys og vand samt kuldioxid fra luften samt lidt næringsstoffer fra jorden for at kunne fungere og få planten til at vokse. Lys og vand er nogle af de vigtigste elementer for at træerne kan vokse, og det er derfor, at den danske vinter er en udfordring for løvtræerne.

Bladenes gullige og orange farver træder pludselig frem fordi træerne nedbryder det grønne klorofyl i bladene og trækker det til sig for at gemme det til næste vækstsæson. Foto: Finn Lillethorup

Et stort voksent løvtræ kan ikke skaffe lys nok på de korte danske vinterdage til at det giver mening at holde gang i alle sine blade og fortsætte sin vækst. Det kan desuden være problematisk at skaffe vand om vinteren og decideret farligt for planter at have vand i bladene, hvis der kommer frost. Der er med andre ord alt for ineffektivt og risikabelt for løvtræerne at beholde bladene på i vinterperioden, og derfor har vi løvfaldet om efteråret, og en vinter hvor træerne står uden blade.

Annonce

De smukke efterårsfarver

Når bladene skifter farve fra mørkegrøn til gul, orange, brun og rød, så skyldes det at træerne nu her, hvor de har besluttet at holde en vinterpause, allerede er i fuld gang med at tænke på, hvordan de skal få den kommende vækstsæson til at fungere. Grønkornene, der indeholder stoffet klorofyl, sidder i træernes blade og det er grønkornene og deres klorofyl, der er grundlaget for at træerne kan vokse.

Klorofylet er opbygget af blandt andet kvælstof og magnesium, der er næringsstoffer og mineraler, som det er svært for træet at skaffe – derfor bliver stofferne indsamlet og gemt i træets ved og knopper, så det kan genbruges i den næste vækstsæson.

For løvtræerne handler det om at det simpelthen ikke kan betale sig at vokse i den danske vintersæson, hvor der er for lidt lys og for stor risiko for at få frostskader. Derfor vælger løvtræerne at smide bladene og gå i vinterhi. Foto: Finn Lillethorup

Det er farvestoffer fra kolrofylet, der har været med til at give bladene den grønne farve – og når klorofylet nedbrydes og trækkes væk fra bladene, så er det andre stoffer i bladene, der bliver synlige. De mange gullige farver stammer fra xanthophyller og de orange farver fra carotener, som også er i bladene, men som er forholdsvis lette for træerne at genopbygge i den kommende sæson, da de er opbygget af kulstof, ilt og brint, som der er rigeligt af.

I den periode, hvor træerne langsomt nedbryder klorofylet og gemmer det i ved og knopper, så bliver de gullige og orange farver mere og mere synlige og vi får det gradvise farveskifte, hvor skoven forvandles fra grøn til efterårsfarver. Processerne påvirkes af temperaturerne – jo koldere, jo hurtigere arbejder træerne på at lukke alle processer ned – for til sidst at smide bladene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Blueskunst i Bygningen

Annonce