Annonce
Ugeavisen Vejle

Ligemænd, der kan støtte ligemænd efter endt misbrug, efterlyses

Projektleder Ninette Thorarinsson og projektmedarbejder Jytte Larsen drømmer om, at flere kommende “Peer-mentorer”, der kunne have lyst til at gøre en forskel for andre. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Er man borger i Vejle Kommune, kan man, hvis man er forhenværende misbruger, få mulighed for at hjælpe andre, der lige er kommet ud af et misbrug med at komme videre i livet via en mentoruddannelse, der starter ganske snart.
Annonce

Vejle: At komme ud af et misbrug kan være noget af det sværeste, man kan forestille sig. Stoffer og alkohol er ikke blot stærkt vanedannende og ødelæggende, men i kølvandet følger også ofte et miljø og en barsk hverdag, der kan være svær at komme ud af.

Og har man først kæmpet sig over den første høje mur og er kommet ud af misbruget, så er det en kæmpe sejr. Men rejsen væk fra alt det, som fulgte med, omgangskredsen, vanerne og miljøet, er lige så vigtig. Og især følelsen af ensomhed og dét at skulle finde ind til, hvem man er, og hvad man nu skal med livet, kan være en byrde, der er hård at bære alene.

Alt for mange falder ofte tilbage i de gamle miljøer, efter at de er blevet clean, hvilket som regel også trækker dem tilbage i et misbrug.

Vejle Kommune og Psykiatrifonden har derfor skabt projektet "Peer-fællesskabet" (peer betyder oversat fra engelsk: ligemand, red.). Her hjælper og støtter Peer-mentorer netop Peer’en (en person, der lige er kommet ud af misbrug, red.) til at komme videre i livet.

Lige nu efterlyses personer, der har lyst til og mod på at blive denne ligemand, som kan gøre en forskel for et andet menneske, der gerne vil ud på den lysere side af livet.

Lørdag 26. oktober starter et mentoruddannelsesforløb i Vejle, og projektleder Ninette Thorarinsson og projektmedarbejder Jytte Larsen søger lige nu med lys og lygte efter flere kommende "peer-mentorer", der kunne have lyst til at være med.

Annonce

Gode erfaringer

- Vi har rigtigt gode erfaringer med Peer-fællesskaberne, og vi har fundet ud af, at det ikke bare er Peer’en, der får noget ud af fællesskabet, men også Peer-mentoren, forklarer Jytte Larsen og Ninette Thorarinsson.

De fortæller videre, at undervisningen for mentorerne foregår over én dag hver måned i syv måneder, og at man skal have været ude af sit misbrug i minimum et år og ikke mindst have lyst til at gøre en forskel og dele sine erfaringer med andre mennesker.

Annonce

Det laver man

- Som Peer-mentor bliver man naturligvis klædt godt på i vores uddannelsesprogram, hvor der blandt andet sættes fokus på vendepunkter i livet, kommunikation, personlige grænser, egne værdier og kontakthåndtering, siger Jytte Larsen.

Når man er uddannet Peer-mentor, er man klar til at starte et forløb med en Peer, hvor samværsforløbet strækker sig gennem seks måneder - og ofte er det også som en del af et større fællesskab, hvor der vil være fokus på forskellige fysiske aktiviteter og muligheder for at mødes på Peer-fællesskabets café to gange om ugen.

Peer og Peer-mentor bliver matchet ud fra egne ønsker, og herefter kan man mødes til for eksempel gåture, cafébesøg og sport. Nogle mødes en gang om ugen, mens andre en gang hver 14. dag. Ofte handler det om at komme i gang med almindelige livsbegivenheder, gode snakke og inspiration til, hvad man kan bruge tiden på i stedet for de gamle vaner.

Annonce

Fra lorteliv til small-talk

- Man skal blive mentor, fordi man gerne vil give noget videre til en anden. Der var engang en af vores mentorer, der sagde: “Selvom man har haft et lorteliv, så kan man godt få noget positivt ud af det”. Og det siger bare så meget, fortæller Jytte Larsen.

Hun forklarer videre, at det for misbrugere, som lige er kommet “ud på den anden side”, ofte kan være en udfordring blot at skulle small-talke eller begynde at lægge planer for fremtiden. Også her kan det være en inspiration at være sammen med ligemænd, der ikke blot kan vise vejen, fordi de selv har været der, men måske endda også kan inspirere.

Projektet har fået 1,3 millioner kroner i støtte fra Trygfonden og Socialstyrelsen, og man vil som både Peer-mentor og Peer gennem hele forløbet have de projektansatte Jytte Larsen og Ninette Thorarinsson i ryggen. Begge har mange års erfaringer med mennesker og misbrug, og de brænder for at hjælpe andre mennesker videre i livet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce