Annonce
Ugeavisen Vejle

Lokale fødevarer fra Haraldskær

De lokale fødevareproducenter har ved flere lejligheder fortalt vejlenserne om deres produkter. Foto: Flemming Larsen

Madsamling har fået sit andet sted i Vejle. Den Røde Lade, der ligger ved Haraldskær i den smukke Ådal, er rammen. Her får man hver tirsdag udleveret sine bestilte varer.

Annonce

Vejle: Vejlenserne har for alvor taget begrebet Madsamling til sig. Det kunne initiativtagerne til idéen opleve, da den pensionerede fodboldspiller Allan Simonsen for nylig klippede det røde bånd til Madsamlingens andet afhentningssted af lokalt producerede fødevarer, Den Røde Lade, der ligger ved Haraldskær i den smukke Ådal.

Det andet sted, der er Madsamling, er i Spinderihallerne.

"Madsamling", der oprindeligt er en fransk idé, har i dag bredt sig til det meste af Europa. Formålet med konceptet er at bringe fødevareproducent og kunde tættere på hinanden for på den måde bl.a. at sikre en højere andel af købsprisen direkte til producenten. Økologi er ikke et krav. Men fødevarerne skal være dyrket med omtanke, ligesom dyrevelfærd er i fokus. Kunden får til gengæld adgang til årstidens helt friske råvarer af høj kvalitet uden fordyrende mellemled med garanti for, at varen ikke har været flere uger undervejs fra den anden side af jordkloden. Foreløbigt er 15 producenter tilknyttet Madsamlingen på Haraldskær Avlsgård med i alt cirka 200 forskellige produkter i udvalg.

Madsamlig, der er et fransk begreb, har fået sit andet sted i Vejle. Nemlig Haraldskær Avlsgård: Foto Mads Fjeldsø, Vejle Kommune
Annonce

Borgerprojekter

Fie Boesgaard, der er lokal initiativtager og ildsjælen bag ordningen, har store ambitioner for madsamlingen i Vejle Kommune. - Ambitionen er, at vi kan tilbyde et bredt basissortiment. Et stort udvalg gør det mere attraktivt for forbrugerne at handle alt fra økologisk frugt og grønt, korn, brød og mejeriprodukter til ost og kød, fordi man så kan samle det hele i én afhentning. Så langt er vi ikke helt endnu, men hvis flere støtter konceptet, kan vi hurtigt få succes. Jo flere kunder desto flere produkter - så det er bare at melde sig til, opfordrer Fie Boesgaard. Hun roser de første producenter i ordningen, der har lagt rigtigt mange udviklingstimer i opstartsfasen. Det nye initiativ fra Madsamling ligger i tråd med de ambitioner, Vejle Kommune i øvrigt har for Haraldskær Avlsgård. Håbet er nemlig at få endnu flere aktiviteter og flere borgerrettede projekter til at udspringe fra stedet, der har et stort potentiale. I tæt samarbejde med Bestyrelsen for Vejle Ådal & Fjord er der de seneste år arbejdet målrettet på at initiere nye projekter, der understøtter den vedtagne strategi for Vejle Ådal & Fjord, herunder Haraldskær Avlsgård. Strategien skal medvirke til at skabe mere bæredygtig vækst i området, bedre oplevelses-økonomi og bedre rammer for natur og friluftsliv. Karl Erik Lund, der er ny formand for Natur- og Miljøudvalget i Vejle Kommune, siger om projektet. - Madsamling er et rigtigt godt initiativ og et konkret resultat af bestyrelsens arbejde, som vi hilser velkommen. På mange måder understøtter ideen de visioner, vi har for Vejle Ådal & Fjord. Vejle Ådal har så meget at byde på, ikke bare natur og kulturhistorie, men i allerhøjeste grad også fødevareproduktion af god kvalitet. Jeg tror, at rigtigt mange mennesker gerne vil støtte vores lokale producenter og dermed også gøre noget godt for vores miljø, forklarer formanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce