Annonce
Ugeavisen Vejle

Lorteliv: Mange dyr boltrer sig i lort

Den gule gødningsflue er et af de dyr, der bogstavelig talt lever et lorteliv hele livet. Både de voksne fluer og fluernes larver (maddiker) lever af og i lort. Foto: Finn Lillethorup
Dyrelort i naturen er et vigtigt levested. Det kan måske lyde lidt grotesk, men i dagens Danmark mangler vi lort i naturen.

Vejle: "Hvor der er liv, er der lort", kunne man fristes til at udtrykke det. Lort er noget af det mest naturlige, som hører med til alt liv, selv om vi normalt ikke snakker så meget om det. Men i naturen kommer vi ikke uden om lort, for det udgør et meget vigtigt levested for rigtig mange organismer.

Det er meget betegnende for naturen, at der aldrig er nogle ting, der går til spilde. Der er altid en eller anden organisme, der er klar til at udnytte hvad end naturen disker op med. Dyrenes lort er således også en ressource i naturen, hvor der er dyr klar til at udnytte de næringsstoffer, der er i lorten.

Fluerne flokkes om lorten

Et af de dyr, som de fleste nok har set i forbindelse med lort, er fluer. Mange fluer har en forkærlighed for lort, og de er nogle af de første, der dukker op, når der er frisk lort tilgængeligt. Fluerne kan lugte lorten på lang afstand og opsøger den gerne, mens den er helt frisk. Den gule gødningsflue er en af de fluer, der lever hele sit liv omkring lort.

Man kan stort set altid se den fx ved kolort, hvor der kan sidde nærmest hundreder af de store gule fluer på en frisk kokasse. Den gule gødningsflue er ikke kostforagter, så alt lort kan bruges. De voksne fluer suger med deres sugesnabel væskerne op fra lorten og lever af dem – derfor er de særlig interesserede i helt frisk lort, der stadig er forholdsvis flydende og derfor nem at labbe i sig.

Ud over at den voksne gødningsflue lever af lort, så lægger den også sine æg på lort og dens larver – eller maddiker, som vi kalder dem, lever i og af lorten, og lever fx i kokasserne indtil de forpupper sig og derefter selv klækkes som nye fluer.

Biller boltrer sig i lort

Skarnbasserne er halvstore skinnende biller, som man kan møde, når de kommer kravlende i græsset eller hen over skovstien. Skarnbasser er – som deres navn, jo egentlig også antyder – lortebiller, det vil sige, de lever af lort.

Skarnbasser er naturens små entreprenører, der graver dybe gange i jorden og fylder dem op med lort de finder i naturen, så deres larver kan få noget godt at leve af. Foto: Finn Lillethorup

Skarnbasserne er nærmest en slags naturens miniature entreprenørmaskiner. Skarnbasserne er kraftigt byggede og kolossalt stærke og de er eminente til at grave gange dybt ned i jorden. De bygger gangsystemer til deres larver, så de kan leve i skjul under jorden. Når de har et gangsystem klart, så indleder de jagten på frisk dyrelort, som de samler i små klumper og transporterer ned i de dybe gravsystemer.

Lorten bliver anbragt i gangene under jorden sammen med billernes æg. På den måde kan billernes larver klækkes og leve et underjordisk liv i sus og dus og æde af de store mængder af lort, som forældrene har samlet til dem. Nær larverne er fuldvoksne forpupper de sig og først, når de nye biller klækker, så søger de op til jordoverfladen for at starte deres jordiske liv som skarnbasser og gå på jagt efter ny frisk lort, som de kan videreføre arten med.

Annonce

På jagt efter lortedyr

Lort tiltrækker altså en masse smådyr og det er der selvfølgelig også nogle rovdyr, der har fået øje på. Som altid i naturen, så er der nogle, der er specialiserede i at udnytte enhver situation og fødekilde.

Et af de dyr, der har specialiseret sig i at jage nogle af alle de insekter, der elsker lort, det er den smukke humlerovbille.

Den smukke humlerovbille har fundet ud af, at der er rigtig mange smådyr, der opsøger kokasser og andet lort i naturen. Humlerovbiller opsøger lort og jager så de dyr, der kommer for at spise lorten. Foto: Finn Lillethorup

Humlerovbillen har sit navn fordi den næsten minder om en humlebi med sin meget behårede krop med gule striber. Humlerovbillen er en lynhurtig rovbille, der går på jagt på for eksempel kokasser. Humlerovbillen kan flyve og finde frem til kokasser, der netop har fået lidt skorpe, så de er lette at løbe hen over. Her løber humlerovbillen rundt og fanger fluer og biller, der besøger kokassen. Det er noget af et syn at se den godt 2 cm store bille løbe rundt på de solbeskinnede kokasser.

Annonce

Vi mangler lort i naturen

Det kan måske lyde lidt grotesk, men i dagens Danmark mangler vi lort i naturen. Der er forholdsvis få vilde dyr i naturen og mange af vores husdyr holdes i stalde: Så der er mangel på lort, der er frit tilgængeligt i naturen til alle de organismer, der nu engang er afhængige af et "lorteliv".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Skyttehuset får livvagt

Annonce