Annonce
Ugeavisen Vejle

Mølholm Skole: De dygtigste elever underviser i naturvidenskab

Eleverne skal blandt andet bygge en simpel elektromotor ud af en magnet, et batteri og lidt kobbertråd. PR-foto: Lars Bertelsen
H.C. Ørsted er i fokus, når elever fra Mølholm Skole skal undervise i forbindelse med årets Naturvidenskabsfesival. Eleverne arbejder med titlen "Elektromagnetisme på tværs".
Annonce

Vejle: De helt store arrangementer i forbindelse med den årlige festival for naturvidenskab er aflyst på grund af covid-19. Men mange skoler, ungdomsuddannelser, biblioteker, museer, naturskoler og virksomheder vil i uge 39 fortsat dedikere alt fra et par timer til en hel uge til at sætte fokus på science, som man kalder det.

Naturvidenskabsfestival 2020 handler om de store opdagelser, der har forandret og stadig forandrer vores verden. For eksempel arbejder elever på Mølholm Skole med elektromagnetisme. I år er det nemlig 200 år siden, at den danske forsker H.C. Ørsted opdagede, at strømmen i en elektrisk ledning fik magnetnålen i et kompas til at bevæge sig. Ørsted fandt altså en sammenhæng mellem elektricitet og magnetisme, som han kaldte elektromagnetisme.

Annonce

Reflekterende og medskabende

Det er Mølholm Skoles ældste og yngste elever, der arbejder med titlen: Elektromagnetisme på tværs.

Skolens science-hold med udskolingens talentelever skal øve sig i at undervise de yngste elever på indskolingen.

- Formålet er at udfordre de allerdygtigste elever i udskolingen gennem at være reflekterende og samtidig medskabende omkring undervisningen i naturfag i indskolingen. Samtidig er målet at øge interessen for de naturvidenskabelige fag hos eleverne i indskolingen, imens de største elever udvikler deres præsentationsegenskaber gennem forløbet, siger talentvejleder og lærer Andreas Gertz Jensen fra Mølholm Skole i en pressemeddelelse.

Annonce

En simpel motor

Science-holdets elever går sammen to og to og skal forberede undervisning om elektromagnetisme for skolens 0. og 1. klasser.

De skal blandt andet bygge en simpel elektromotor ud af en magnet, et batteri og lidt kobbertråd. Forsøget demonstrerer princippet bag en elmotor og skal forklares for de små elever, der så efterfølgende selv skal forsøge sig.

Eleverne skal også prøve at samle en flyvemaskine i alabasttræ skåret med laser. Alle resultater af forsøgene bliver senere udstillet på skolens område.

Annonce

Tab kæben...

På landsplan får op mod 150.000 børn og unge mulighed for at udforske de store opdageres univers og afprøve deres arbejdsmetoder.

Festivalen foregår fra 21. til 25. september og arrangeres af Astra - det nationale naturfagscenter.

- Naturvidenskabsfestival er ugen, hvor der er tid til fordybelse, tid til at sætte ideerne fri og måske endda tabe kæben af overraskelse. Naturvidenskab handler om virkeligheden, og eleverne skal opleve, at naturvidenskab giver dem handlekompetencer, og at de kan bruge naturvidenskab til at træffe beslutninger på et oplyst grundlag, siger programleder for den nationale festival, Ea Eskildsen, i pressemeddelelsen.

Fremtiden afhænger af videnskaben

Naturvidenskabsfestivalens ambition er at vise alle Danmarks børn og unge, at science - det vil sige naturvidenskaben - har noget med deres liv at gøre. De skal opleve, at de kan bruge science til at påvirke deres egen hverdag og skabe forandringer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Mød de to forfatteren bag bogen om Albert Bertelsen: Museumslederen og kulturjournalisten har tilbragt mange timer sammen med Vejles store maler

Ugeavisen Vejle

To hovedroller ved Kaffe-koncert

Annonce