Annonce
Ugeavisen Vejle

Maden i mit liv: Den ultimative sommerdessert

En jordbærkoldskål hører den danske sommer til. Så snart solen varmer en anelse, er det en perfekt dessert. PR-foto
Koldskål findes i et væld af udgaver - både hjemmelavede og færdigkøbte. De fleste kan nok blive enige om, at koldskål med kammerjunkere er en rigtig dejlig sommerdessert. Og skulle der melde sig en "koldskålstræthed", så forny den med jordbær.

Vejle: Spørger man os danskere om den ultimative sommerdessert, så vil 9 ud af 10 formentlig svare jordbær med fløde eller koldskål med kammerjunkere. Koldskål med kammerjunkere er og bliver en rigtig sommerdessert. Og det slår aldrig fejl, at lige så snart de første rigtig varme forårs- og sommerdage rammer landet, så er der udsolgt af såvel kærnemælk som koldskål i samtlige supermarkeder.

Kærnemælkskoldskål eller Kaltschale

Koldskål findes i et væld af udgaver – både hjemmelavede og færdigkøbte. Og udover kærnemælk kan koldskål også indeholde æg, sukker, fløde, tykmælk, vanilje og citron. Der er dog delte meninger om, hvad en ”rigtig” kærnemælkskoldskål skal indeholde. Nogle foretrækker en tyk og cremet koldskål lavet på kærnemælk og en luftig æggesnaps af æg og sukker iblandet flødeskum. Andre er mere til den lette udgave på kærnemælk og tykmælk, som smages til med sukker, vanilje og citronsaft.

Oprindeligt var koldskål en form for vælling af vin eller øl med udblødt brød og senere frugt eller likør og citronsaft. Koldskål findes i danske kogebøger helt tilbage fra 1700-tallet og er stadig kendt i Tyskland under navnet Kaltschale. Denne version spises dog ikke længere i Danmark. I dag bruges koldskålsnavnet derfor kun om kærnemælkskoldskål og den skønne sommerspise opstod, da kærnemælk blev almindeligt i Danmark omkring starten af 1900-tallet.

Annonce

Tradition og fornyelse

Når man har spist den klassiske koldskål med vanilje og citron igennem hele forsommeren, så kan der melde sig en vis form for ”koldskålstræthed”. Så skal der gerne en smule fornyelse og variationer til, og det kan fx være i form af en lækker jordbærkoldskål. Et skønt alternativ til traditionel kærnemælkskoldskål og så er den virkelig nem at lave.

Jordbærkoldskålen laves helt uden æg, så man behøver ikke købe pasteuriserede æggeblommer, hvis man er bange for salmonella. Den er blot lavet på jordbæryoghurt, som blandes med sukker, vanilje og kærnemælk til en dejlig, cremet koldskål.

Faktisk kan man variere sin koldskål på alle mulige måder ved at bruge frugtyoghurt med smag, så man behøver bestemt ikke holde sig til jordbær. Man kan eksempelvis bruge yoghurt med hindbær, kirsebær, appelsin, rabarber eller peach melba. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser.

Jeg må dog indrømme, at jordbærkoldskål med hjemmebagte kammerjunkere hører til blandt mine favoritter. Og heldigvis er det ret nemt at bage kammerjunkere, så jeg kan kun opfordre til at man kaster sig ud i det. Kammerjunkere har desuden en ret lang holdbarhed, så man kan lige så godt lave en stor portion, når man alligevel er i gang. Opskriften på de hjemmebagte kammerjunkere ligger på min hjemmeside – www.madenimitliv.dk

Jordbærkoldskål

Til 4 pers.

½ liter yoghurt med jordbær

2 tsk vaniljesukker

4-5 spsk sukker (eller efter smag)

½ liter kærnemælk

friske jordbær og kammerjunkere til servering

Hæld jordbæryoghurten i en stor skål. Tilsæt vanilje og sukker og rør rundt med et piskeris indtil sukkeret er nogenlunde opløst.

Tilsæt kærnemælk til yoghurtblandingen og pisk sammen til en lækker og cremet koldskål. Smag evt. koldskålen til med ekstra sukker eller vaniljesukker.

Opbevar jordbærkoldskålen på køl og server med friske jordbær og kammerjunkere.

Tip. Tilsæt evt. friske jordbær i kvarte til koldskålen. Jordbærsaften trænger ud i koldskålen og gør den ekstra lækker.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

FestiVejle: Heksen overlever et år mere, mød hende på Rådhustorvet

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Stuur, stuur nummer i Vissingsgade

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Sådan får dit barn en aktiv sommer i Vejle

Ugeavisen Vejle

Italiensk frokost og farverige cocktails: Hyggelig indvielse af ny cocktailbar

Ugeavisen Vejle

'Egtvedpigens Fodspor' blev kvalt i sin egen succes: Vejle Kommune er mere tys-tys med ny vandrerute

Ugeavisen Vejle

Sommerferien begynder på biblioteket: Mød en kendt YouTuber

Ugeavisen Vejle

Musical i Vejle: Morten med i Midt om Natten

Ugeavisen Vejle

Gentagne oversvømmelser: Sportsfiskernes klubhus skal rives ned og bygges igen

Ugeavisen Vejle

Vejle skal have grønne busser: Vil reducere CO2-udledningen med 75 procent

Ugeavisen Vejle

Test af Kia Sorento: Skal man vælge plug-in hybrid eller diesel

Ugeavisen Vejle

Populær podcast: Nu som show i Vejle Musikteater

Ugeavisen Vejle

Tramp i pedalerne: Voksne skal træne cykelbalance og trafiksikkerhed

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: En barsk og kærlig barndom

Ugeavisen Vejle

Kun fantasien sætter grænser på kunstnerisk Summer Camp

Ugeavisen Vejle

Kåret som årets tillidsrepræsentant i Vejle Kommune

Kultur

Irmas brevkasse: Datter vil ikke spise

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Byens gamle hospital

Ugeavisen Vejle

Nancy kan ikke lade være med at skrive: Har netop udgivet nye bøger i sin fantasy-serie

Ugeavisen Vejle

Se billederne: Revyen i Skyttehuset svirper til politikerne

Ugeavisen Vejle

Navne: EDC Erhverv ansætter Arne Kristensen som partner

Ugeavisen Vejle

Ugens læserfoto: Og vinderen er...

Ugeavisen Vejle

Teaterfest i Skyttehushaven: Shakes lover kærlighed til alle

Ugeavisen Vejle

Glem alt om tøjkrise: Fem trin til at finde din personlige stil

Annonce