Annonce
Ugeavisen Vejle

Maden i mit liv: Fyr op for grillmadens tilbehør

Nogle skønne kartoffelpakker er nemme at smide på grillen. Giv hver person sin egen pakke. Privatfoto
Det kan sommetider være vanskeligt at komme på nye ideer, når det gælder tilbehør til grillmaden. Men her er der heldigvis hjælp at hente.

Vejle: Med juni måned tager vi fat på de lange sommerdage, og dermed er grillsæsonen for alvor skudt i gang. Og vi danskere er som bekendt vilde med at grille. Smagen er anderledes, og så er det bare stemningsfyldt på en rigtig hyggelig måde at tilberede maden på en grill. Uanset om man sidder ved kuglegrillen derhjemme på terrassen, ved en engangsgrill i parken eller ved et bål på stranden.

Men grillsæsonen er lang, og har man tendens til at sidde fast i det samme tilbehør, så kan man nok trænge til lidt inspiration undervejs. For når grillen er tændt, og der er lagt kylling, fisk eller et rigtig godt stykke oksekød på risten, så skal der selvfølgelig også serveres noget lækkert tilbehør til.

Grillede grøntsager

I stedet for at skære grøntsager ud til en salat, kan man skære dem i grove stykker og tilberede dem på grillen. Der kan eksempelvis bruges squash, peberfrugt, asparges, små gulerødder, rødløg, forårsløg og stilktomater. Pensl grøntsagsstykkerne med olivenolie og tilbered dem kort på grillen, så de får fine grillstriber, men stadig har bid. Anret herefter grøntsagerne på et fad og drys med friskhakkede krydderurter, salt og peber. Smuldr evt. en god feta på toppen og server.

Grillet spidskål er et andet lækkert alternativ til den klassiske salat. Et spidskål skæres ud i 4 kvarte som pensles med olie og krydres med salt og peber. Spidskålsstykkerne grilles et par minutter på hver side (de to skæreflader + ydersiden) og anrettes på et fad. Drys med friskrevet parmesan og hakkede krydderurter og server.

Annonce

Nemme hvidløgsbrød

I stedet for at lune et helt flute på grillen, kan man skære det i skiver og riste dem enkeltvist. Herefter gnides brødskiverne med et fed hvidløg og dryppes med god olivenolie og lidt salt. Så har man de lækreste hvidløgsbrød. Alternativt kan man toppe brødskiverne med grofthakkede tomater og frisk basilikum. Så bliver de til italienske bruschetta.

Sidst men ikke mindst kan kogte kartofler og kartoffelsalat erstattes af kartoffelpakker med grøntsager og krydderurter tilberedt på grillen. Det er både nemt og hyggeligt, når hver enkelt får sin egen pakke med kartofler og grønt.

Kartoffelpakker på grill

Til 4 personer

800 gr små, nye kartofler

friske krydderurter (fx persille, purløg, dild)

40 gr smør

salt og peber

Forslag til fyld

1 hvidløg (delt i skrællede fed)

200 gr cherrytomater

1 bdt forårsløg (skåret i tynde skiver)

2 rødløg eller alm. løg (skrællede og skåret i både)

1 peberfrugt (renset og skåret i strimler)

Skrub kartoflerne, kom dem i en gryde med letsaltet vand og giv dem et kort opkog i ca 5 minutter, indtil de er næsten møre. Lad kartoflerne afdryppe og skær dem i mundrette stykker.

Læg 4 stykker folie klar på køkkenbordet. Fordel kartofler og krydderurter på foliestykkerne og tilsæt valgfrit fyld. Læg et par smørklatter på toppen, drys med salt og peber og pak folien sammen om kartofler og grøntsager med lukningen opad.

Læg kartoffelpakkerne på grillen (indirekte varme) i ca 15 minutter eller i ovnen ved 200 °C (varmluft) i ca 15 minutter, indtil kartoflerne er møre og grøntsagerne er tilberedte, men stadig har bid. Server en kartoffelpakke pr. person og lad hver enkelt åbne sin egen pakke ved bordet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Irmas brevkasse: Datter vil ikke spise

Annonce