Annonce
Ugeavisen Vejle

Maden i mit Liv: Hjemmebagte fastelavnsboller

Ved fastelavnsboller skal man bruge en god, fed gærdej, som er nem at arbejde med. Foto: Maden i mit liv
Søndag d. 14. februar er det fastelavn. Og selvom vi nok kommer til at se langt efter fastelavnsfester med udklædning, tøndeslagning og kattekonger i år, så skal vi sørme stadig have lækre fastelavnsboller.

Vejle: Fastelavnsboller er bedst kendt i de nordiske lande, og har sin oprindelse i den gamle fastelavnsskik, hvor man fejrede, at fasten snart gik i gang.

I middelalderen varede fasten i 40 dage fra fastelavn til påske og inden fasten ville man selvfølgelig gerne spise lidt ekstra af alt det, som snart blev ”forbudt”. Det vil sige fint brød og kød samt fed og lækker mad.

Fra hvidetirsdag, som var den sidste dag, inden fasten indledtes askeonsdag, måtte man ikke længere spise kød. Man spiste i stedet hvid mad lavet på fine ingredienser som fx hvidt sukker, hvedemel, æg og mælk. Og hos bagerne kunne man købe fastelavnskringler med kommen og små søde boller, som markerede, at det nu var tid til at faste.

Annonce

I de engelsktalende lande bliver hvidetirsdag også kaldet ”pandekagedag”, fordi man her bagte pandekager af alle de gode ting, som man snart skulle undvære under fasten. Begrebet ”pandekagedag” har også vundet indpas i Danmark, men det betyder nu ikke, at vi vil undvære vores fastelavnsboller.

Hjemmebagte fastelavnsboller

Hjemmebagte fastelavnsboller af gærdej kan være lidt af en udfordring. Det gælder jo om, at få cremen til at blive indeni bollerne. Det er dog først og fremmest et spørgsmål om at bruge en god, fed gærdej, som er nem at arbejde med. Man må altså ikke ælte dejen for længe eller bruge for meget mel, så dejen bliver tør.

Derudover skal man selvfølgelig give sig god tid til at få bollerne lukket grundigt til om cremen og så må man endelig ikke overfylde bollerne. Det er bedre at bruge lidt mindre creme, og så i stedet glæde sig over, at den rent faktisk bliver indeni fastelavnsbollerne.

Annonce

Sådan gør du

Kom mælken i en skål og udrør gæren heri. Tilsæt sukker, salt, kardemomme, fløde, smeltet smør og hvedemel og ælt til en blank og smidig dej. Dejen kan også samles på en køkkenmaskine.

Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time. Imens koges vaniljecremen.

2 dl mælk, sukker, æg, vaniljekorn + den tomme vaniljestang (eller vaniljesukker) kommes i en gryde og opvarmes ved svag varme. Maizena udrøres i ½ dl mælk og røres i gryden. Lad cremen småkoge under jævnlig omrøring i ca 10 minutter, indtil den tykner. Lad cremen afkøle og fisk den tomme vaniljestang op af cremen og kassér den.

Vend dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til et stort rektangel. Skær rektanglet i 12 lige store firkanter. Læg en skefuld creme på midten af hver firkant og luk cremen inde ved at samle hjørnerne og lukke dejen godt sammen om cremen.

Læg bollerne med lukningen nedad på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem hæve i ca 30 minutter. Pensl herefter bollerne med sammenpisket æg.

Bag fastelavnsbollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca 15 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte. Afkøl bollerne på bageristen og pynt med glasur og krymmel eller sigtet flormelis.

Fastelavnsboller med vaniljecreme

12 stk.

·2 dl mælk, lillefingervarmt

·½ pk gær

·50 gr sukker

·1 tsk groft salt

·½ tsk stødt kardemomme (kan udelades)

·1 dl piskefløde

·100 gr smør, smeltet

·ca 450 gr hvedemel

Vaniljecreme

·2 dl mælk

·50 gr sukker

·2 æg

·korn af ½ vaniljestang (eller 2 tsk vaniljesukker)

·2 spsk maizena

·½ dl mælk

Desuden

·sammenpisket æg til pensling

·glasur og krymmel til pynt

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce