Annonce
Ugeavisen Vejle

Maden i mit liv: Ingen jul uden havregrynskugler

Man sagtens lave variationer af havregrynskuglerne. I bund og grund gælder det jo blot om at bruge sin fantasi. Foto: Maden i mit liv
Selvom det måske nok er lige tidligt nok at lave årets julekonfekt i midten af november, så kan man jo sagtens gå i gang med planlægningen. Her får du inspiration fra "Maden i mit liv".

Vejle: Denne opskrift på havregrynskugler er rimelig klassisk og lige ud ad landevejen. Havregrynsmassen bliver hverken for blød eller for tør, så det er nemt både at forme kuglerne og vende dem i kokos, uden at de går ud af facon. Også for familiens mindste, der som regel meget gerne vil være med til at lave juleguf.

Personligt foretrækker jeg klassiske havregrynskugler, og det er normalt dem, som jeg laver til jul. Men man sagtens lave variationer af havregrynskuglerne, og i bund og grund gælder det jo blot om at bruge sin fantasi.

Lækre variationer

Rom kan erstattes af romessens (rom-aroma), hvis man foretrækker, at havregrynskuglerne er uden alkohol. Både rom og romessens tilfører lidt ”ekstra” til smagen, men rom kan sagtens erstattes af 1-2 spiseskefuld kold, stærk kaffe. Man kan også helt udelade både rom og kaffe og i stedet bruge appelsinsaft.

Desuden kan man tilsætte revet skal fra en usprøjtet appelsin eller klementin, hvis man bryder sig om orangesmag. Og så kan jeg anbefale, at erstatte en smule af havregrynene med groftrevet marcipan. Det gør bestemt ikke havregrynskuglerne mindre velsmagende.

Derudover kan vaniljesukkeret i opskriften erstattes af lakridspulver efter smag. Faktisk kan man også trille havregrynskuglerne i sukker tilsat lakridspulver, hvis der skal ekstra smæk på lakridssmagen. Det smager ikke bare godt men giver også de fineste havregrynskugler, der ligner saltbomber.

Endelig kan man vende havregrynskuglerne i frysetørret hindbær, krymmel, hakkede nødder, mandler og pistacienødder, eller måske bare god kakaopulver. Så undgår man også, at kuglerne bliver alt for søde. Og en havregrynskugle overtrukket med mørk chokolade er bestemt heller ikke dårlig.

Annonce

Erstatningskonfekt i en krigstid

Rygtet siger, at havregrynskuglerne blev “opfundet” af Kirsten Hüttemeier i tiden omkring 2. Verdenskrig. På den tid var der rationeringer og knaphed på varer. Mandler, chokolade og marcipan var svært at få fat på, og man kunne ikke lave traditionel marcipankonfekt til jul. Kirsten Hüttemeier udviklede derfor en række opskrifter på konfekt, der kunne laves af ingredienser, der ikke var mangel på, for eksempel havregryn. Og dermed blev havregrynskuglerne opfundet.

Om rygtet taler sandt skal jeg ikke kunne sige, men det er da en god historie. Og havregrynskuglerne endte i hvert fald med at blive så populære, at de stadig er en børnefamilieklassiker og et rigtigt julehit den dag i dag.

Opskrift på havregrynskugler

Havregrynskugler.

30 stk.

100 gr blødt smør

100 gr havregryn

50 gr flormelis

2 spsk kakaopulver

2 tsk vaniljesukker

1 spsk rom eller romessens efter smag (kan udelades)

kokosmel til pynt

Annonce

Fremgangsmåde

Kom smør, havregryn, flormelis, kakaopulver, vanilje og evt. rom eller romessens i en skål og rør det til en sammenhængende masse. Lad massen hvile på køl i ca. 15 minutter.

Tril den afkølede masse til små kugler på størrelse med hasselnødder.

Tril kuglerne i kokosmel og opbevar dem på køl i en bøtte med låg.

Havregrynskuglerne kan holde sig i et par uger på køl (holdbarheden afhænger lidt af holdbarhed på smørret og kræver naturligvis en god håndhygiejne). Kuglerne kan desuden fryses.

Anne-Katrine Schelde, Maden i mit liv.
Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Eksport af oste fra DOFO

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: Konen drikker alt for meget

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: En rigtig julehistorie for hele familien

Ugeavisen Vejle

Hed december med sexlegetøj og blid bondage: De er pivfrække i Vejle Ø

Ugeavisen Vejle

Hver tredje vejlenser har en i omgangskredsen: Det bør være en pligt at hjælpe, og man får det godt med sig selv

Ugeavisen Vejle

Ugens læserfoto: Og vinderen er...

Ugeavisen Vejle

Her er alle navnene: Rock i Byparken har programmet klar til 2022

Ugeavisen Vejle

Psykiater i Vejle: Dette er din superkraft - brug den, hvis du vil være glad og lykkelig

Ugeavisen Vejle

Skøjtebanens køleanlæg er kollapset: Kommunen lejer sig til is i Mariaparken

Ugeavisen Vejle

Islandsk trold mere levende end nogensinde: Hun tager børnene med på en rejse

Ugeavisen Vejle

Glem alt om luksusfælder: Slut med at unge skal gå konkurs

Ugeavisen Vejle

Bryggen i Vejle bliver elektrisk: Her får du alt at vide om elbiler

Ugeavisen Vejle

Vejles nye værtinde: Navnet er Victoria - og du må spørge hende om alt muligt

Ugeavisen Vejle

Lukket café skabte problemer bag lågen: Men så trådte Tortilla Flats til

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Som at tage et bad i honning

Ugeavisen Vejle

Nu er sidste etape af rækkehuse åbnet for udlejning: Der er rift om boligerne trods kras kritik

Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: Svigermor styrer hele familien

Ugeavisen Vejle

Mange er vilde med det: Den sjove og rå Dacia Duster er fortsat Old School

Ugeavisen Vejle

Her blev juletræerne hentet: Se video, da det tunge grej måtte i brug, og da kommunens mand røg til tops i juletræet

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Rostævne i Vejle Havn

Ugeavisen Vejle

Maden i mit liv: Ingen jul uden havregrynskugler

Ugeavisen Vejle

Vejlenser vinder 50.000 kroner: Simon er frankofil, og vil bruge pengene på mad og teknikker

Ugeavisen Vejle

Tyve stak af med milliondyr luksusbil: Nu udlover Kenneth en kæmpe dusør

Annonce