Annonce
Ugeavisen Vejle

Maden i mit liv: Kend dit græskar

Græskarsuppe
Der findes mange forskellige græskar. Anne-Kathrine Schelde, der står bag bloggen "Maden i mit liv", gør dig her klogere på nogle af de forskellige varianter.
Annonce

Kend dit græskar!

Vi har taget hul på efteråret, og butikkerne bugner nu igen af lyng, krysantemum, danske æbler og pærer og ikke mindst græskar og squash.

De store orange græskar, som skæres ud til (u)hyggelige græskarmænd til halloween og alle helgens aften, kender de fleste. Man kan godt spise det udhulede frugtkød fra et halloweengræskar, men for at være helt ærlig, så er smagen ikke ”noget at skrive hjem om”. Kødet er ”løst” i det og let vandet i smagen.

Det er meget bedre, at gå efter de mindre og mere aromatiske græskar. Og heldigvis har udvalget af spisegræskar i grønthandlerne og supermarkedernes grøntafdelinger været støt stigende i de senere år. Så der er nu mange flere sjove og spændende varianter at vælge imellem.

Annonce

Hokkaido, butternut og spaghetti

De mest populære og velkendte varianter er vel nok hokkaidogræskar og butternut squash. Det lille, kraftigt orange eller dybgrønne hokkaidogræskar er fast i kødet, og har en fin og aromatisk smag. Og det egner sig perfekt til såvel suppe som bagning. Det samme kan siges om butternut squashen, også kaldet moskusgræskar, der har form som en stor, beigefarvet pære og en mild og let nøddeagtig smag.

Såvel hokkaidogræskar som butternut squash kan bruges, hvis man vil lave græskartærte. En sød tærte bestående af sprød mørdej og krydret græskarfyld, som amerikanerne især spiser til dessert til Thanksgiving efter den stegte kalkun.

Ufo græskar findes i flere forskellige farver, hvid, gul og grøn, og de smager bedst, når de er relativt små, hvilket vil sige først på sæsonen. Græskarret kan enten bruges til suppe eller bages i ovnen, og som med de andre græskar er smagen fin og mild. Man behøver således ikke spare på krydderierne.

For bare få år siden, var det nærmest umuligt at opdrive spaghetti squash i danske forretninger, men heldigvis er de efterhånden blevet mere almindelige. Farven er cremefarvet, gullig eller grønlig, faconen er oval og størrelsen svarer nogenlunde til en butternut squash. Smagen er mild og minder mest af alt om zucchini/courgetter.

Anne-Kathrine Schelde, der står bag bloggen Maden i mit liv.

Man kan halvere og bage en spaghetti squash i ovnen og efterfølgende skrabe frugtkødet ud af skallen med en gaffel. Det tilberedte frugtkød deler sig i tynde trevler, der minder om spaghetti, og det smager skønt sammen med en tomat- eller kødsauce og masser af revet parmesan.

Annonce

Ovnbagt græskarsuppe

Der er ingen tvivl om, at suppe og ovnbagning er de bedste måder at få masser af velsmag ud af et græskar/squash på. Og suppe er da også, uden sammenligning, den mest populære måde at spise græskar på. Ved at kombinere de to, og lave en ovnbagt græskarsuppe, får man en meget aromatisk og velsmagende suppe, der nok skal give varmen på en kølig efterårsdag.

Ovnbagt græskarsuppe

4 pers.

1 lille hokkaido græskar eller butternut squash (ca 650 gr renset vægt)

1 spsk olie

2 tsk paprika

1 tsk stødt spidskommen

1 spsk olie

2 løg (hakkede)

2 fed hvidløg (hakkede)

1 peberfrugt (hakket)

8 dl hønse- eller grønsagsbouillon

1 dl fløde

2 tsk eddike, fx æble- eller hvidvinseddike

salt og peber

Halver græskarret/squashen, skrab kernerne ud. Skær græskarkødet i grove tern. Det er ikke nødvendigt at skrælle græskarret først.

Kom græskarstykkerne i en frysepose og tilsæt 1 spsk olie, paprika, stødt spidskommen, salt og peber. Ryst posen grundigt, så olie og krydderier fordeles. Bred herefter det hele ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag græskarstykkerne i ovnen ved 200 °C (varmluft) i 15-20 minutter, indtil de er møre og bløde.

Opvarm 1 spsk olie i en gryde og sauter løg og hvidløg heri, til de bliver klare. Kom peberfrugt i gryden og sauter et par minutter. Tilsæt de bagte græskarstykker og bouillon til gryden, bring den i kog og lad suppen koge i et par minutter.

Blend suppen glat med en stavblender eller i en almindelig blender og tilsæt fløde. Smag til med eddike, salt og peber og varm suppen igennem.

Server suppen rygende varm, evt med en klat creme fraiche, sprøde græskarkerner og godt brød til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Fang Vejle: Bare tag et foto

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce