Annonce
Ugeavisen Vejle

Maden i mit liv: Måltidssalater på menuen

Vil man lave en lækker salat uden kød, så er en buddha bowl et godt bud.
En salat er meget mere end strimlet iceberg, agurk, tomater, ærter og majs. Måltidssalater kan gøre det ud for en hel frokost eller et let aftensmåltid.

Vejle: Jeg elsker salater. Både som tilbehør til maden, men også måltidssalater, der kan gøre det ud for en hel frokost eller et let aftensmåltid. Og ovenpå julens mange søde og bløde spiser kan vi nok trænge til et par sprøde salater. Også selvom udvalget af råvarer og salatgrøntsager, som er i sæson lige nu, ikke er helt så stort som om sommeren.

Smag, struktur og mæthed

For mig er en salat andet og mere end strimlet iceberg, agurk, tomater, ærter og majs. Ikke fordi der nødvendigvis er noget i vejen med den klassiske salatblanding. Men skal en salat alene udgøre et mættende måltid, så skal der andet og mere til end vandholdige salatgrøntsager.

Vil man lave en god og mættende måltidssalat, så skal man først og fremmest vælge grove grøntsager. Dvs. grøntsager med mere end 2 gr kostfibre pr. 100 gr. Man kan eksempelvis erstatte icebergsalaten med fintsnittet kål, fx rødkål, hvidkål, spidskål eller broccoli- og blomkålsbuketter. Grønne ærter, bønner, majs og rodfrugter hører ligeledes til blandt de grove grøntsager. Og det smager fantastisk, hvis man tilsætter forskellige slags ovnbagte rodfrugter til sin salat. Evt. en rest fra aftensmaden.

Når bunden i salaten er lagt, så kan man sagtens ”pynte” med de fine grøntsager. Dvs. grøntsager med et fiberindhold på under 2 gr pr. 100 gr. De fine grøntsager bidrager ikke med helt så meget mæthed som de grove, men de tilfører til gengæld masser af friskhed og sprødhed. Og så er fine grøntsager som eksempelvis tomater, agurk, peberfrugter, radiser, spinatblade, champignons, asparges og bønnespirer bare populære i salatskålen.

Personligt foretrækker jeg en salat med masser af forskellige smage. Derfor tilsætter jeg også diverse former for frugt, bær, nødder, syltede rødløg og friske krydderurter. Og så måske kød eller fisk i form af kylling, steak i tynde skiver, røget laks eller rejer. Men er det overhovedet nødvendigt med kød i salaten, for at den kan mætte?

Annonce

Med eller uden kød

Det er ingen hemmelighed, at det er til gavn for både miljøet, klimaet og kroppen, hvis vi skærer ned på kødet. Af samme grund er der efterhånden virkelig mange danskere, der har indført en eller flere kødfrie dage hver uge. Og en lækker måltidssalat jo et oplagt bud på et aftensmåltid uden kød.

Kød mætter. Så langt så godt. Men det gør grøntsager også. Og har man lavet en salat med masser af grove grøntsager, vil man i princippet kunne blive fint mæt uden kød. Så er der bare den lille detalje, at kød desuden tilfører fylde, umami og en ”lækkerhed” til salaten, som mange af os godt kan lide. Det er derfor ikke ”bare lige” at fjerne kødet. Der skal en form for erstatning til.

Denne erstatning kunne eksempelvis bestå af kogt pasta, ris eller kornprodukter. Gerne kombineret med bønner og bælgfrugter, avocado, æg, ost, hummus, oliven og nødder, som også gode muligheder. Og så er jeg personligt stor fan af sprøde falafler.

Annonce

Buddha Bowl

Vil man lave en lækker salat uden kød, så er en buddha bowl et godt bud. Der er ikke som sådan regler for, hvad en buddha bowl skal indeholde. Men definitionen er et vegetarisk måltid serveret i en skål med små portioner grøntsager, kornprodukter og planteproteiner som fx hummus eller tofu fint anrettet ved siden af hinanden. En oplagt måde at anvende eventuelle rester af bagte, kogte eller marinerede grøntsager, ris eller pasta og salater fra aftensmaden på og meget lækkert.

Buddha bowl med hummus og avocado

Fire portioner:

1 pose salatblade eller baby spinat

3 dl hummus

2 modne avocadoer

2 peberfrugter, skåret i strimler

200 gr bagte sødkartofler, skåret i tern

4 dl kogt, afkølet perlebyg

200 gr sorte bønner, kogte

200 gr bælgede edamamebønner

2 dl syltede rødløg

oliven

saltede cashewnødder

Skyl salat eller spinatblade, slyng den tør og fordel den i 4 skåle. Læg en klat hummus i midten af hver skål.

Halver avocadoerne, fjern sten og skræl og skær frugtkødet i skiver. Læg en halv avocado i hver skål.

Fordel herefter de øvrige ting i skålene i små bunker. Prøv så vidt muligt at variere farverne, så de veksler, og alt det grønne fx ikke ligger samlet. Pynt til sidst med oliven og saltede cashewnødder og server salaten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce