Annonce
Ugeavisen Vejle

Maden i mit liv: Nu er det rabarbersæson

De første, spæde rabaraberstængler er lækre til kompot, og kompotten kan eksempelvis bruges til rabarbertrifli. Foto: Maden i mit liv
Rabarber er en rigtig forårsklassiker og årets første rabarber har noget særligt over sig. Rabarber fungerer godt i det søde køkken, men er også perfekt tilbehør til for eksempel kylling eller fisk.

Vejle: I midten af april begynder rabarberne for alvor at skyde i vejret rundt omkring i haverne. Og man kan lige så godt komme i gang med at trække rabarberstilke, for jo flere man bruger, des flere vokser der frem.

Årets første rabarber er selvfølgelig noget helt særligt. Derfor bliver de som regel kogt til kompot, så man får udnyttet hele stænglen og rigtigt kan nyde den rene smag. Rabarberkompot er virkelig lækkert til pandekager eller ovenpå morgenyoghurten. Men faktisk er rabarberkompot også perfekt tilbehør til kylling, kalvesteg eller stegt fisk. Præcis ligesom en klat ribsgelé hører sig til en forloren hare eller vildtkød.

Efterfølgende, når rabarberne er vokset sig lidt større, er det oplagt at bruge dem til kager, tærter, is, mousser og ikke mindst rabarbersaft, som kan fortyndes med vand eller danskvand. Faktisk kan man også lave lækre sommercocktails ved at tilsætte vodka eller rom, lime og danskvand til rabarbersaften.

Annonce

Høst af rabarber

Som tommelfingerregel kan man høste rabarber fra de kommer op af jorden og indtil omkring Sankt Hans - altså i slutningen af juni måned. Efter Sankt Hans stiger mængden af oxalsyre i rabarberne. Oxalsyre er det stof, som kan give en lettere ubehagelig følelse på tænderne, hvilket en del mennesker ikke bryder sig om.

Der findes dog intet bevis på, at oxalsyre er skadeligt, hvis det kun indtages i små mængder. Så hvis man nøjes med at spise rabarber fra de kommer frem midt på foråret og indtil midsommer, bør der ikke være problemer. Vil man alligevel være på den sikre side og undgå ”pels på bisserne”, så kan man købe non-oxalsyre i de fleste større supermarkeder.

De første, spæde rabaraberstængler er som sagt lækre til kompot, og kompotten kan eksempelvis bruges til rabarbertrifli med hjemmelavet vaniljeflødecreme og makroner. En virkelig lækker forårs- og sommerdessert, der også er perfekt til en god kop kaffe.

Rabarbertrifli med flødecreme

Til fire personer:

500 gr rabarber

½ dl vand

150 gr sukker

1½ spsk maizena

2 spsk vand

Flødecreme

2 æggeblommer

3 spsk sukker

2 tsk vaniljesukker

1 spsk maizena

2 dl mælk

2 dl piskefløde

25 makroner


Annonce

Fremgangsmåde

Skær rabarberne i mindre stykker og kom dem i en gryde sammen med vand og sukker. Bring gryden i kog og lad rabarberne koge ved svag varme, indtil de er møre og kan røres sammen til en tyk grød.

Kom maizena i en skål, tilsæt 2 spsk vand og rør rundt indtil maizenaen opløses. Rør maizena i gryden med rabarber og lad rabarbergrøden koge i 1-2 minutter, til den tykner let. Afkøl rabarbergrøden.

Rør æggeblommer, sukker, vaniljesukker og maizena sammen i en gryde og tilsæt mælk.

Varm blandingen op under jævnlig piskning, indtil den tykner. Lad cremen koge igennem i ca 1 minut, så maizena-smagen forsvinder. Hæld cremen i en skål og lad den afkøle.

Pisk fløden til skum og vend den sammen med den afkølede vaniljecreme. Læg rabarberkompot, flødecreme og knuste makroner lagvist i 4 portionsglas. Slut med flødecreme og pynt med knuste makroner på toppen. Opbevar triflierne på køl indtil servering.

Annonce
Ugeavisen Vejle

Kendte erhvervsfolk har holdt på hemmelighed i flere måneder: Nu afslører de planerne om at give Vejle et varigt Tour de France-minde

Annonce
Ugeavisen Vejle

Fie har en dyster side i sig: Hendes krop har netop fået den 12. fortælling om det "mørke" i livet - 'Men jeg er stadig en smilende og mild kvinde'

Annonce
Ugeavisen Vejle

Se kortet over Vejles bedste strande: Her kan du bade i rent badevand

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
VEJLE

Vejlensere har strikket over 10.000 gule lapper: Sådan skal de nu syes sammen til en gigantisk Tour de France-førertrøje

Ugeavisen Vejle

De græssende dyr hjælper naturen på vej

Ugeavisen Vejle

Biblioteket anbefaler: Videnskab i børnehøjde

Ugeavisen Vejle

De har mere end 25 års erfaring med skønhed: Tager også mændene under kærlig behandling

Ugeavisen Vejle

Færre unge søger mod de gymnasiale uddannelser i Vejle: På ét gymnasium er rektor dog 'lettet og meget tilfreds'

Ugeavisen Vejle

En billig by- og pendlerbil: Hyundai Bayon er et frisk pust i gadebilledet

Ugeavisen Vejle

Ugens læserfoto: Vi maler byen gul

Ugeavisen Vejle

Vejle-restaurant i midtbyen er lukket: 'Jeg lavede danske mad, som mor ville have serveret den, men det var ikke nok'

Ugeavisen Vejle

Charlotte sagde sit job op og brød med kæresten: 'Nu gider jeg simpelthen ikke mere'

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Forårsstemning på Nørretorv

Annonce