Annonce
Ugeavisen Vejle

Maden i mit liv: Nu skal vi have saft

Hyldebuskene, der vokser vildt i skove og langs markhegn, er let genkendelige. Privatfoto
Både børn og voksne har glæde af den hjemmelavede hyldeblomstsaft. Bare hæld den på flasker - for den kan sagtens holde i et par måneder.

Vejle: Nu blomstrer hylden med sine store, hvide blomsterskærme. Og det betyder, at det er tid til at lave årets hyldeblomstsaft. Den skønne, aromatiske saft er nemlig noget af det nemmeste at lave selv. Det tager godt nok et par dage, hvor man skal væbne sig med tålmodighed, men derudover er der intet besværligt ved opskriften. Og så kan man samtidig glæde sig til slutresultatet i form af den skønneste, hjemmelavede hyldeblomstsaft.

Find hyldeblomsterne

Hyldeblomsterne plukker man på hyldebuskene, der vokser vildt i skove og langs markhegn. Lige nu er buskene let genkendelige pga. de store, hvide blomsterskærme, der lyser op, og er man i tvivl, så kan man næsten gå efter duften. Dog skal man være OBS på ikke at plukke hyldeblomster, der vokser for tæt på trafikerede veje. Men bevæger man sig ned langs et markhegn og ad de små stier i grønne områder, ved legepladser og i sommerhusområder, så kan man næsten være sikker på at finde hyldeblomster.

En hjemmelavet hyldeblomstsaft indeholder hyldeblomstskærme, sukker, vand, citroner og citronsyre. Citronsyren virker let konserverende, så saften bedre kan holde sig, og er desuden med til at justere balancen imellem sødme og syre i den færdige saft. Det kan købes i alle større supermarkeder, men kan man ikke skaffe citronsyre, eller vil man gerne havet et alternativ, så kan det erstattes af ekstra citronsaft.

Annonce

Opbevaring og holdbarhed

Den færdige hyldeblomstsaft kan hældes på skoldede flasker og opbevares på køl, hvor holdbarheden er minimum et par måneder. Udover at skolde flaskerne kan man også skylle dem med atamon (flydende konserveringsmiddel), hvilket forlænger holdbarheden yderligere. Endelig kan man hælde hyldeblomstsaften på plastflasker eller i fryseposer og opbevare dem i fryseren. Fryser man saften, kan den uden problemer holde sig i et år, indtil det igen bliver tid til at lave en ny omgang hyldeblomstsaft.

Har man ikke lavet en stor portion, kan man også fryse saften ned i isterningebakker. På den måde behøver man ikke optø en hel flaske eller pose, men kan blot nøjes med at plumpe et par hyldeblomstisterninger i et glas vand eller danskvand. Hyldeblomstsaft og isterninger er desuden en dejlig smagsgiver i sommerens drinks, og det passer perfekt med et par isterninger i et glas mousserende hvidvin eller i en drink med danskvand og gin eller vodka.

Annonce

Sådan gør du

Klip de grove stængler af hyldeblomsterne og gem kun blomster og de tyndeste stængler – grove stængler kan gøre saften bitter. Gå blomsterne efter for smådyr, men lad være med at skylle dem. Skyller man dem, skyller man også det gule pollenstøv af og deri sidder meget af smagen.

Skær citronerne i tynde skiver eller halver dem og pres saften ud af dem. Kom sukker og citronsyre i en skål, hæld kogende vand på og rør rundt indtil sukkeret er opløst.

Tilsæt hyldeblomster og citronskiver eller citronsaft + de tomme citronskaller til sukkervandet og rør rundt. Dæk skålen til og stil den på køl.

Lad hyldeblomstdrikken trække på køl i 3-4 dage. En gang dagligt omrøres saften med en ren ske.

Si saften igennem en sigte eller et rent klæde og hæld den på skoldede og evt. atamonskyllede flasker. Opbevar flaskerne på køl – holdbarheden er minimum 2 måneder.

Ved servering fortyndes hyldeblomstsaften med vand eller danskvand efter smag.

Hyldeblomstsaft

Ca. 1 liter

25 mellemstore hyldeblomstskærme

3 stk ubehandlede citroner

500 gr sukker

2 spsk citronsyre

1 liter kogende vand

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Mia har overtaget læremesters salon: - Jeg vil drive den på min måde

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Optimisme giver venteliste: Højskole vover pelsen med coronafri plan

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Inspiration til ungernes madpakker: Sådan gør du dit barns skolestart sund, sjov og mere bæredygtig

Ugeavisen Vejle

Jeg så Danmarks største slange: Er der ferskvand i nærheden kan det være du også møder den på din vej

Ugeavisen Vejle

Kendt ansigt er ny chef: Team Jensen styrer butik og webshop

Ugeavisen Vejle

Tag på tur i Egtvedpigens kulinariske fodspor: Læs her om syv lokale lækkerier med forbindelse til bronzealderen

Ugeavisen Vejle

Jens' økologiske mikrobageri har været en bragende succes: - Jeg kan ganske enkelt ikke følge med

Ugeavisen Vejle

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs over Atlanterhavet

Ugeavisen Vejle

Fransk dessertkage med kirsebær

Ugeavisen Vejle

Kom til salmesang på Kirketorvet

Ugeavisen Vejle

Ugens foto: Stort varehus i Sønderbrogade

Ugeavisen Vejle

Ann Malene behandler fra Danmarks - måske - mest idylliske udsigt

Ugeavisen Vejle

Derfor går de med: Erfarne restauratører opgiver deres burgerkæde for at lære vejlenserne at spise socialt

Ugeavisen Vejle

40 mand holder øje med dig: Hammeren falder, når lovgivningen ikke overholdes

Ugeavisen Vejle

Pyrenæerne for en verden uden sklerose: Brian fra Vejle cykler til tops for forskningens skyld

Ugeavisen Vejle

Stadig billetter tilbage: Portvinsfesten er for kendere og nybegyndere

Ugeavisen Vejle

Der må være ens regler for alle

Ugeavisen Vejle

Frisørsalonen på Enghavevej skifter ejer

Ugeavisen Vejle

Lasse Madsen klar med one man show i musikteatret

Ugeavisen Vejle

Kunstner deler kreative tip: Sådan giver du genbrugsguld nyt liv

Ugeavisen Vejle

Gratis tur i et af Vejles ældste huse: Sct Nicolai kirke genoptager rundvisning med guide

Ugeavisen Vejle

Kan' De li' østers?: Gourmetkokke fra Vejle deltager i konkurrence på Rømø om at blive "Årets Østerskok"

Ugeavisen Vejle

Vild med dans: Hip hop forbi biblioteket og lær at danse

Annonce