Annonce
Ugeavisen Vejle

Maden i mit liv: Påskefrokost og hjemmelavede påskeæg

fyldte æg Maden i mit liv
Det er ret nemt at lave sine egne påskeæg med marcipan. Og selvom corona og forsamlingsforbud har sat en stopper for de store, traditionelle påskefrokoster, så kan man jo sagtens nyde de lækre påskeretter og spise en god frokost alligevel.

Vejle: Påsken falder tidligt i år. Faktisk starter den allerede d. 28. marts med palmesøndag, og det betyder, at det lige straks er påske. Forude venter påskeferien, og måske også påskeæggene, for butikkerne bugner allerede af påskeharer og flotte påskeæg. Men de store påskefrokoster med venner og familie kommer vi nok desværre til at kigge langt efter igen i år.

Påskeæg før og nu

Traditionen med at spise æg til påske er ældgammel. Det var nemlig et stensikkert forårstegn, når hønsene igen begyndte at lægge æg ovenpå en lang vinter.

Nogle af æggene bar man i en smuk kurv til kirken påskesøndag, så præsten kunne velsigne dem. Og efterhånden gik der sport i at kunne fremvise de smukkeste æg. Man begyndte derfor at dekorere æggene, og traditionen med at pynte og male påskeæg var dermed startet.

Børnene gik desuden rundt ved dørene og ”sang for æg”. Og på mange gårde fik karle og piger et vist antal påskeæg forærende, som de kunne spise, give væk eller lege med. I 1920’erne og 30’erne begyndte chokoladeæggene at blive populære. Men først efter afslutningen på 2. Verdenskrig og rationeringen, fik chokoladeæggene deres endelig gennembrud i Danmark.

Annonce

Hjemmelavede påskeæg

Det er ret nemt at lave sine egne påskeæg med marcipan. Det kræver en smule tålmodighed, men svært er det bestemt ikke. Det gøres nemmest ved at skære en rulle marcipan i ensartede skiver og efterfølgende trille skiverne imellem hænderne, indtil de bliver ovale som æg.

Skal der lidt ekstra til, så læg en tynd bjælke blød nougat på midten af hver marcipanskive. Pak marcipanen godt rundt om nougaten og tril så til æg. Der kan også æltes revet, økologisk appelsinskal eller lakridssirup i marcipanen.

Afslutningsvist overtrækkes marcipanæggene med god chokolade og pyntes fint med hakkede nødder, frysetørrede bær, krymmel, glimmer, guldstøv eller kandiserede violer. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser. Hjemmelavede påskeæg er desuden en skøn gave, så pak gerne nogle af æggene fint ind og glæd familie og venner.

Annonce

Lav en lille påskefrokost

Selvom corona og forsamlingsforbud har sat en stopper for de store, traditionelle påskefrokoster, så kan man jo sagtens nyde de lækre påskeretter og spise en god frokost alligevel. Det bliver bare en lille en af slagsen. Og så kan det være en god idé, at tænke kreativt i forhold til maden, så man ikke ender med at lave alt for meget og smide det halve væk.

Udelad evt. den store lammekølle, flæskestegen og den koldrøgede lakseside. Tænk i stedet ”lidt, men godt” og lav flere små retter.

Det kunne fx være et par rigtig gode sild, sprødstegte fiskefileter og røget ål fra fiskehandleren. En lille portion hønsesalat eller tarteletter med høns i asparges lavet af 1-2 stk kyllingebryst. Og en lun leverpostej med champignons og bacon eller små frikadeller (evt. lavet på hakket lammekød).

De klassiske halve æg med mayonnaise og rejer kan evt. erstattes af ”fyldte æg” pyntet med sprødstegt bacon, cherrytomater og karse. Og så måske et par gode oste med kiks og en lille portion hjemmelavede påskeæg med marcipan og chokoladeovertræk til kaffen. Rigtig god påske!

Fyldte æg

10 stk.

5 hårdkogte æg

3 spsk mayonnaise

2 tsk sennep

1 nip sukker

salt og peber

Desuden - stegt bacon, karse og små tomater til pynt

Pil æggene og del dem i halve på langs. Pil forsigtigt æggeblommerne ud og kom dem i en skål. Tilsæt mayonnaise og sennep til æggeblommerne og mos dem fint sammen med en gaffel til en ensartet masse. Smag til med et nip sukker, salt og peber.

Kom æggecremen i en fryse- eller sprøjtepose med en stjernetylle og sprøjt den ud i en fin top i de halve æg. Pynt med knust bacon, lidt karse og cherrytomat på toppen.

Lad æggene hvile på køl indtil servering. De kan sagtens stå et par timer, men skal helst spises samme dag, som de er lavet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Irmas brevkasse: Datter vil ikke spise

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce