Annonce
Ugeavisen Vejle

Maden i mit liv: Spar på kødet og pas på miljøet

En burger med bønner og kikærter belaster klimaet mindre end en traditionel burger med kød. Foto: Anne-Kathrine Schelde
Næste gang der skal burgere på menuen, så prøv at erstatte nogle af bøfferne med grillet kyllingebryst. Eller lav en portion lækre og sprøde vegetarburgere af bønner og kikærter.

Vejle: I januar lancerede Fødevarestyrelsen de nye, officielle kostråd. Og modsat tidligere, hvor kostrådene primært indeholdt gode råd og vejledning i, hvordan vi danskere kan spise sund mad, så er der nu også fokus på, hvordan vi spiser klimavenlig mad.

Det kan næppe komme som nogen overraskelse, at den mad vi spiser har betydning for vores generelle sundhed. Men at den også har betydning for klimaet, er vi især blevet bevidste om indenfor de senere år. Det skyldes naturligvis, at produktionen af vores fødevarer medfører udledning af drivhusgasser. Og kød, især okse- og lammekød, har et højt klimatryk.

De nye kostråd skal således dels fungere som en rettesnor til at få en sund balance i det, som vi spiser og drikker. Og på den måde medvirke til at give den generelle folkesundhed et løft. Men de skal også bidrage til at indfri regeringens ambition om at skære 70 % af klimabelastningen frem imod år 2030.

Annonce

Vi anbefales således at skære ned for vores forbrug af især okse- og lammekød. Og så skal vi skrue op for grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn i alle måltider. Men vi bør selvfølgelig også stadig have fokus på de gode måltider, som kan give nydelse, glæde og velvære, idet disse kan spille en væsentlig rolle i vores sociale liv.

Danskernes mad og klimaet

I Danmark er vi generelt glade for kød, hvilket tydeligt afspejles i den danske madkultur. Vi definerer gerne en ret ud fra typen af kød, fx hakkebøf med løg, oksekødsuppe med boller og stegt flæsk med persillesauce. Og ved højtiderne er der tradition for, at vi giver den ekstra gas med kødretterne.

Men klimaaftrykket fra danskernes mad kan faktisk mindskes med 20-25 %, hvis vi vælger fødevarer med et lavere klimaaftryk. Dette kunne eksempelvis være fjerkræ, svinekød, æg eller miljøvenlige fisk, der belaster klimaet væsentligt mindre end oksekød og lammekød. Og hvis vi samtidig spiser lidt mindre kød, og i stedet skruer op for grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn, så bliver klimaaftrykket endnu lavere.

Bælgfrugter, nødder og frø er gode kilder til protein og andre næringsstoffer. Og samtidig hører bælgfrugter til blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk. Det er dog på ingen måde nødvendigt at blive vegetar eller veganer, for at passe på klimaet. Rigtig mange danskere har allerede indført en eller flere kødfrie dage hver uge, ligesom flere kantiner, restauranter og institutioner har indført kødfrie menuer og mere miljøvenlige alternativer. Og man behøver på ingen måde helt at undvære kød, hvis blot man skruer lidt ned for mængderne.

Anne-Kathrine Schelde.

Man kan eksempelvis nøjes med at bruge halvdelen af oksekødet, når man laver kødsauce, og erstatte den anden halvdel med linser. Kødsaucen smager skønt til en portion spaghetti, men kan også bruges til en lidt mere klimavenlig lasagne. Og næste gang der skal burgere på menuen, så prøv at erstatte nogle af bøfferne med grillet kyllingebryst. Eller lav en portion lækre og sprøde vegetarburgere af bønner og kikærter.

Annonce

Sådan gør du:

Skyl bønner og kikærter godt og lad dem afdryppe i en sigte. Kom bønner, kikærter, æg og revet løg i en skål og blend det til en ensartet masse med en stavblender. Man kan også bruge en foodprocessor. Tilsæt hvedemel, hvidløg, spidskommen, chili, salt og peber og rør sammen til en formbar konsistens.

Varm olien op på en stegepande. Tag en god skefuld "fars", læg den på panden og tryk den forsigtigt fladere med bagsiden af en palet. Der skal blive ca 8 "bøffer" med en højde på 1½-2 cm.

Steg "bøfferne" i 2-3 minutter på hver side til de er gyldne. Det er nemmest at vende "bøfferne", med 2 paletter. Så kan man løfte med den ene og vende rundt med den anden.

Skyl salatbladene og skær agurk, tomater og rødløg i skiver. Lun burgerbollerne og lad hver enkelt samle sin egen burger.

Vegetarburgere

Til fire personer

1 ds kidneybønner (ca 240 gr drænet vægt)

1 ds kikærter (ca 240 gr drænet vægt)

1 æg

1 løg (revet)

2 fed hvidløg (pressede)

2 tsk stødt spidskommen

½ tsk chilipulver (eller efter smag)

3-4 spsk hvedemel (rasp eller havregryn kan også bruges)

salt og peber

olie til stegning

Desuden

salatblade

1 agurk

2 tomater

2 rødløg

burgermayo (evt. med chili eller hvidløg)

8 burgerboller

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

40 mand holder øje med dig: Hammeren falder, når lovgivningen ikke overholdes

Annonce
Annonce
Ugeavisen Vejle

Pyrenæerne for en verden uden sklerose: Brian fra Vejle cykler til tops for forskningens skyld

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Vejle

Stadig billetter tilbage: Portvinsfesten er for kendere og nybegyndere

Ugeavisen Vejle

Der må være ens regler for alle

Ugeavisen Vejle

Frisørsalonen på Enghavevej skifter ejer

Ugeavisen Vejle

Lasse Madsen klar med one man show i musikteatret

Ugeavisen Vejle

Kunstner deler kreative tip: Sådan giver du genbrugsguld nyt liv

Ugeavisen Vejle

Gratis tur i et af Vejles ældste huse: Sct Nicolai kirke genoptager rundvisning med guide

Ugeavisen Vejle

Kan' De li' østers?: Gourmetkokke fra Vejle deltager i konkurrence på Rømø om at blive "Årets Østerskok"

Ugeavisen Vejle

Vild med dans: Hip hop forbi biblioteket og lær at danse

Ugeavisen Vejle

Birgittes drøm om dyrevelfærd og bæredygtighed er vokset: Den lille Bondegård er et gastronomisk åndehul

Ugeavisen Vejle

Her bliver du våd, når du læser: Dyk ned i en god bog

Ugeavisen Vejle

Unge vejlensere havde for lange vagter på fritidsjobbet

Ugeavisen Vejle

Irmas brevkasse: Døtre peger ting ud - og skændes om, hvem der skal arve hvad

Ugeavisen Vejle

Tilbud til børn og unge på Nørremarken: Prøv en forening, og få et fællesskab

Ugeavisen Vejle

En herrefed herregårdsbil: Tag på ekspedition i Ford Explorer

Ugeavisen Vejle

Musikproducer på spil: Chief 1 giver koncert i musikteatret

Ugeavisen Vejle

Lokalt samarbejde fører til musikskole: Ny mulighed for musikundervisning for børn og voksne

Ugeavisen Vejle

Løn- og arbejdsforhold bliver kigget efter i sømmene: Patrulje kommer til Vejle

Ugeavisen Vejle

Gule ryttere er på vej Danmark rundt: Cykler i denne uge 1290 kilometer for at støtte kræftsyge børn

Ugeavisen Vejle

Derfor tabte Vejles bedst kendte gourmetrestaurant over fem millioner kroner

Ugeavisen Vejle

Krøller eller ej: Helena skal trimme vejlensernes hår i ny salon i midtbyen

Ugeavisen Vejle

Rejser sig fra coronatågen med vandraketter, åbne arme og juniorgospel: Metodistkirken vil være kirke i og for Vejle

Annonce